A B12-vitamin rendkívül fontos, mivel közvetíti a folsav aktív formává történő átalakulását. Ennek következtében a szervezetben megfelelő mennyiségű vörösvérsejt termelődik. A vérsejtek mennyiségét a hematokrit mutatja, amelynek csökkenése sportolók esetében a fizikai teljesítőképesség csökkenését jelenti.
![B12-vitamin]()
- Erőfeszítéssel járó hemolízis sportolókban és a B12-vitamin szintje
- Honnan származik a B12-vitamin hiány?
- Milyen gyakran fordul elő a hiány?
- Összefoglalás
Erőfeszítéssel járó hemolízis sportolókban és a B12-vitamin szintje
A nehéz, ismételt fizikai megterhelés jellemző tünete a vörösvérsejtek megsemmisülése (mechanikus, azaz ismételt rázkódás és „átnyomás”). J. Górski szerint a terheléses hemolízis oka a mechanikai károsodás, amely a vérsejtek nyomás alatt történő „átnyomódásával” a kapillárisokból, a talpakra nehezedő nyomással, az összehúzódó izmok által az erekre gyakorolt nyomással, oxidatív stresszel, valamint a savasodással és a testhőmérséklet emelkedésével jár.
Ezért sportolók (különösen az állóképességi sportágakban) vörösvérsejt-számcsökkenést tapasztalhatnak. Ez azonban nem feltétlenül jelenti a B12-vitamin hiányát, az ok teljesen más lehet.
Honnan származik a B12-vitamin hiány?
![B12-vitamin]()
A klasszikus tanulmányok szerint a B12-vitamin tipikus étrendi forrásai az állati eredetű élelmiszerek: hús, tej, tojás, hal és rákfélék. Előfordulhat, hogy egy személy megfelelő mennyiségű B12-vitaminban gazdag ételt fogyaszt, de a vitamin felszívódása zavart. Ez néha a gyomor nyálkahártyájának sejtjeiben termelődő belső faktor (IF) hiányának következménye.
A gyomornedv a B12-vitamint leválasztja a fehérjékről. A belső faktor pedig szükséges a B12-vitamin felszívódásához a vékonybél végső szakaszában. Az IF-hiány perniciós vérszegénységet okoz.
A második ok a gyomornedv hiánya lehet, pl. gyomorrák műtétek vagy más gyomorral kapcsolatos sebészeti beavatkozások után.
A harmadik ok a csavarodó bél rossz felszívódása.
A negyedik ok lehet a vegán étrend és a B12-vitamin forrásainak kizárása az étrendből. A téves véleményekkel ellentétben a növények nem jó B12-vitamin-források.
Itt nem lehet felsorolni az összes lehetséges okot, az érdeklődőket olyan szakirodalomra utalok, mint például Robbins Patológia, táplálkozástudományi, belgyógyászati, sporttáplálkozási könyvek stb.
Milyen gyakran fordul elő a hiány?
A „Laboratóriumi tesztek és diagnosztikai vizsgálatok az orvostudományban” című kiadvány szerint a normál érték 160 és 950 pg/ml, illetve 118 és 701 pmol/l között van. Az ESAP laboratóriumi normák szerint a normál érték 180–914 pg/ml (vagy 180–914 ng/l).
Az egyik tanulmányban a kutatók a következő küszöbértékeket fogadták el:
- 150 pmol/L (200 mcg/ml) és annál alacsonyabb érték B12-vitamin-hiányt jelez
- 150 és 221 pmol/L (200–299 mcg/ml) közötti tartomány B12-vitamin-hiányt jelez
Érdemes megjegyezni, hogy 150 pmol/L nem 200 mikrogramm milliliterenként, ahogyan azt a kutatók tévesen írták. Ez ~203 mikrogramm literenként, vagy 203,25 pg/mL (pikogramm milliliterenként). Ez könnyen ellenőrizhető például a https://unitslab.com/node/141 weboldalon.
Dél-Amerikában legalább 40% -a lakosságnak volt B12-vitamin-hiánya vagy marginális koncentrációja a vérplazmában szinte minden helyszínen és minden korcsoportban.
Mindeközben fejlett országokban, normális körülmények között, 60 év alatti embereknél ritkán fordul elő B12-vitamin-hiány. A hiány 6%-át érinti a 60 év felettiek körében. Más források szerint az anémiás betegek körében csak körülbelül 1-2% az esetek száma, amely B12-vitamin-hiányra vezethető vissza.
Összefoglalás
A B12-vitamin adása akkor indokolt, ha laboratóriumi vizsgálatokkal megállapítják a hiányát (pl. a metilmalonsav, MMA koncentrációja a vizeletben emelkedik B12-vitamin hiány esetén). Sok szélhámos „diagnosztizálja” a hiányt furcsa, nem orvosi műszerekkel (pl. biorezonancia). Ez nyilvánvaló csalás és nem túl kifinomult átverés. Azonban ez a módszer működik, ismerek olyan eseteket, amikor így „diagnosztizáltak” embereket.
Hivatkozások, tudományos kutatások, irodalom:
Lindsay H. Allen, Ph.D. Folate and Vitamin B12 Status in the Americas https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/62/suppl_1/S29/2258532
Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie”
Fumio Watanabe Vitamin B12 Sources and Bioavailability https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/0703-MR-67
Alfred Doscherholmen, Jean McMahon, Donna Ripley Vitamin B12 Absorption from Eggs https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/00379727-149-38940
A Doscherholmen, J McMahon, D Ripley Inhibitory effect of eggs on vitamin B12 absorption: description of a simple ovalbumin 57Co-vitamin B12 absorption test https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/944587/
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.