B12-vitamin-hiány, milyen gyakran fordul elő?

A B12-vitamin rendkívül fontos, mivel közvetíti a folsav aktív formává történő átalakulását. Ennek következtében a szervezetben megfelelő mennyiségű vörösvérsejt termelődik. A vérsejtek mennyiségét a hematokrit mutatja, amelynek csökkenése sportolók esetében a fizikai teljesítőképesség csökkenését jelenti.

B12-vitamin

  1. Erőfeszítéssel járó hemolízis sportolókban és a B12-vitamin szintje
  2. Honnan származik a B12-vitamin hiány?
  3. Milyen gyakran fordul elő a hiány?
  4. Összefoglalás

Erőfeszítéssel járó hemolízis sportolókban és a B12-vitamin szintje

A nehéz, ismételt fizikai megterhelés jellemző tünete a vörösvérsejtek megsemmisülése (mechanikus, azaz ismételt rázkódás és „átnyomás”). J. Górski szerint a terheléses hemolízis oka a mechanikai károsodás, amely a vérsejtek nyomás alatt történő „átnyomódásával” a kapillárisokból, a talpakra nehezedő nyomással, az összehúzódó izmok által az erekre gyakorolt nyomással, oxidatív stresszel, valamint a savasodással és a testhőmérséklet emelkedésével jár.

Ezért sportolók (különösen az állóképességi sportágakban) vörösvérsejt-számcsökkenést tapasztalhatnak. Ez azonban nem feltétlenül jelenti a B12-vitamin hiányát, az ok teljesen más lehet.

Honnan származik a B12-vitamin hiány?

B12-vitamin

A klasszikus tanulmányok szerint a B12-vitamin tipikus étrendi forrásai az állati eredetű élelmiszerek: hús, tej, tojás, hal és rákfélék. Előfordulhat, hogy egy személy megfelelő mennyiségű B12-vitaminban gazdag ételt fogyaszt, de a vitamin felszívódása zavart. Ez néha a gyomor nyálkahártyájának sejtjeiben termelődő belső faktor (IF) hiányának következménye.

A gyomornedv a B12-vitamint leválasztja a fehérjékről. A belső faktor pedig szükséges a B12-vitamin felszívódásához a vékonybél végső szakaszában. Az IF-hiány perniciós vérszegénységet okoz.

A második ok a gyomornedv hiánya lehet, pl. gyomorrák műtétek vagy más gyomorral kapcsolatos sebészeti beavatkozások után.

A harmadik ok a csavarodó bél rossz felszívódása.

A negyedik ok lehet a vegán étrend és a B12-vitamin forrásainak kizárása az étrendből. A téves véleményekkel ellentétben a növények nem jó B12-vitamin-források.

Itt nem lehet felsorolni az összes lehetséges okot, az érdeklődőket olyan szakirodalomra utalok, mint például Robbins Patológia, táplálkozástudományi, belgyógyászati, sporttáplálkozási könyvek stb.

Milyen gyakran fordul elő a hiány?

A „Laboratóriumi tesztek és diagnosztikai vizsgálatok az orvostudományban” című kiadvány szerint a normál érték 160 és 950 pg/ml, illetve 118 és 701 pmol/l között van. Az ESAP laboratóriumi normák szerint a normál érték 180–914 pg/ml (vagy 180–914 ng/l).

Az egyik tanulmányban a kutatók a következő küszöbértékeket fogadták el:

  • 150 pmol/L (200 mcg/ml) és annál alacsonyabb érték B12-vitamin-hiányt jelez
  • 150 és 221 pmol/L (200–299 mcg/ml) közötti tartomány B12-vitamin-hiányt jelez

Érdemes megjegyezni, hogy 150 pmol/L nem 200 mikrogramm milliliterenként, ahogyan azt a kutatók tévesen írták. Ez ~203 mikrogramm literenként, vagy 203,25 pg/mL (pikogramm milliliterenként). Ez könnyen ellenőrizhető például a https://unitslab.com/node/141 weboldalon.

Dél-Amerikában legalább 40% -a lakosságnak volt B12-vitamin-hiánya vagy marginális koncentrációja a vérplazmában szinte minden helyszínen és minden korcsoportban.

Mindeközben fejlett országokban, normális körülmények között, 60 év alatti embereknél ritkán fordul elő B12-vitamin-hiány. A hiány 6%-át érinti a 60 év felettiek körében. Más források szerint az anémiás betegek körében csak körülbelül 1-2% az esetek száma, amely B12-vitamin-hiányra vezethető vissza.

Összefoglalás

A B12-vitamin adása akkor indokolt, ha laboratóriumi vizsgálatokkal megállapítják a hiányát (pl. a metilmalonsav, MMA koncentrációja a vizeletben emelkedik B12-vitamin hiány esetén). Sok szélhámos „diagnosztizálja” a hiányt furcsa, nem orvosi műszerekkel (pl. biorezonancia). Ez nyilvánvaló csalás és nem túl kifinomult átverés. Azonban ez a módszer működik, ismerek olyan eseteket, amikor így „diagnosztizáltak” embereket.

Hivatkozások, tudományos kutatások, irodalom:

Lindsay H. Allen, Ph.D. Folate and Vitamin B12 Status in the Americas  https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/62/suppl_1/S29/2258532

Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie”

Fumio Watanabe Vitamin B12 Sources and Bioavailability https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/0703-MR-67

Alfred Doscherholmen, Jean McMahon, Donna Ripley Vitamin B12 Absorption from Eggs https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/00379727-149-38940

A Doscherholmen, J McMahon, D Ripley Inhibitory effect of eggs on vitamin B12 absorption: description of a simple ovalbumin 57Co-vitamin B12 absorption test https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/944587/

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A terméket hozzáadása megtörtént