D-vitamin - jelentősége és adagolása erősségi edzés során

A D-vitamin fontos szerepet játszik szervezetünk működésében, és ennek jó oka van. Szervezetünkben több száz anyagcsere-folyamatért felel, hiánya pedig számos szerv működési zavarát érinti.


ember edzés egy edzőteremben


 1. D-vitamin és erősportok
 2. Mit érdemes még tudni
 3. Adagolás
 4. Röviden...


A fizikailag aktív emberek esetében még fontosabb a D-vitamin, amely közvetlenül befolyásolja a sportteljesítményt. A D-vitamin felelős az izmok működéséért, a sportoló csontozatának erősségéért és az idegrendszer hatékony működéséért. 


D-vitamin és erősportok


Mint már feljebb említettem, a D-vitamin felel szervezetünk alapvető funkcióiért. Meg kell említeni, hogy a sportolás egyfajta fizikai munka, amely erősen kihasználja az izmokat, ugyanakkor számos szervet is megterhel. 


A D-vitamin hiánya jelentősen csökkenti az edzésképességet, ami ráadásul sérülésveszélynek teszi ki a sportolót. Egy lengyel sportolókon végzett tudományos kutatás kimutatta, hogy több mint felük D-vitamin-hiányos lehet. Ezek a hiányosságok gyakran fáradtsághoz, sérülésekre való hajlamhoz és az edzési motiváció hiányához vezettek.


Milyen előnyökkel járhat a kellően magas D-vitamin szint fenntartása? Mit ad a D-vitamin? • Befolyásolja a fehérjeszintézist, segíti az izomépítést.

 • Serkenti a csontok ásványanyag-ellátásáért felelős fehérjéket.

 • Serkenti az izomerőért felelős fehérjék, mint az aktin, a miozin és a troponin aktivitását, befolyásolja az izomösszehúzódások erejét.

 • Blokkolja a miosztatin és a parathormon aktivitását, amelyek hozzájárulnak az izomtömeg-építés lehetőségének korlátozásához.

 • Serkenti a tesztoszteron termelését.

 • Támogatja az immunrendszert, védelmet nyújt az edzésképességet korlátozó fertőzésektől.


Mit érdemes még tudni


A D-vitamin nem sokat sejtető neve ellenére "hormonális funkciókat" lát el az emberi szervezetben. Kezdetben úgy gondolták, hogy a D-vitamin pótlása főként a szervezet növekedése során fontos, amikor is a csontrendszerért felel. A tudomány fejlődésével bebizonyosodott, hogy szervezetünkben több mint 300 olyan hely van, ahol D-vitamin receptorok találhatók, és ezért arra a következtetésre jutottak, hogy szinte minden szervünk működéséért felelős. 


Adagolás


Az adagolás sok tényezőtől függ. Az optimális adag kiválasztásának legjobb módja a D-vitamin szintjének vérvizsgálat útján történő vizsgálata. Általában a napi adag 2000 egység körül ingadozik, de sportolók esetében előfordulhat, hogy ez a mennyiség nem lesz elegendő. Gyakran kiderül, hogy az edzést folytató emberek akár 4000 egységet vagy nagyobb mennyiséget, akár 8000 egységet is fogyasztanak naponta. Jelentős hiány esetén 2-3 hónapig javasolt nagy (5000 - 8000 egység) dózisú D-vitamin bevitele és a vérvétel megismétlése.


Röviden... • A D-vitamin hormonális funkciót tölt be, szervezetünk legtöbb szervének munkájáért felel.

 • Érdemes a D-vitamin kapszulát olajjal vagy zsírtartalmú étellel kombinálni.

 • A D-vitamin-hiány a lengyel sportolók 50%-át érinti.

 • A javasolt adag egy felnőtt számára napi 2000 és 4000 egység között ingadozik.

 • A D-vitamin legjobb formája a D3.


 

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből