D-vitamin - jelentősége és adagolása erősségi edzés során

A D-vitamin fontos szerepet játszik szervezetünk működésében, és ennek jó oka van. Szervezetünkben több száz anyagcsere-folyamatért felel, hiánya pedig számos szerv működési zavarát érinti.

ember edzés egy edzőteremben

 1. D-vitamin és erősportok
 2. Mit érdemes még tudni
 3. Adagolás
 4. Röviden...

A fizikailag aktív emberek esetében még fontosabb a D-vitamin, amely közvetlenül befolyásolja a sportteljesítményt. A D-vitamin felelős az izmok működéséért, a sportoló csontozatának erősségéért és az idegrendszer hatékony működéséért. 

D-vitamin és erősportok

Mint már feljebb említettem, a D-vitamin felel szervezetünk alapvető funkcióiért. Meg kell említeni, hogy a sportolás egyfajta fizikai munka, amely erősen kihasználja az izmokat, ugyanakkor számos szervet is megterhel. 

A D-vitamin hiánya jelentősen csökkenti az edzésképességet, ami ráadásul sérülésveszélynek teszi ki a sportolót. Egy lengyel sportolókon végzett tudományos kutatás kimutatta, hogy több mint felük D-vitamin-hiányos lehet. Ezek a hiányosságok gyakran fáradtsághoz, sérülésekre való hajlamhoz és az edzési motiváció hiányához vezettek.

Milyen előnyökkel járhat a kellően magas D-vitamin szint fenntartása? Mit ad a D-vitamin?

 • Befolyásolja a fehérjeszintézist, segíti az izomépítést.
 • Serkenti a csontok ásványanyag-ellátásáért felelős fehérjéket.
 • Serkenti az izomerőért felelős fehérjék, mint az aktin, a miozin és a troponin aktivitását, befolyásolja az izomösszehúzódások erejét.
 • Blokkolja a miosztatin és a parathormon aktivitását, amelyek hozzájárulnak az izomtömeg-építés lehetőségének korlátozásához.
 • Serkenti a tesztoszteron termelését.
 • Támogatja az immunrendszert, védelmet nyújt az edzésképességet korlátozó fertőzésektől.

Mit érdemes még tudni

A D-vitamin nem sokat sejtető neve ellenére "hormonális funkciókat" lát el az emberi szervezetben. Kezdetben úgy gondolták, hogy a D-vitamin pótlása főként a szervezet növekedése során fontos, amikor is a csontrendszerért felel. A tudomány fejlődésével bebizonyosodott, hogy szervezetünkben több mint 300 olyan hely van, ahol D-vitamin receptorok találhatók, és ezért arra a következtetésre jutottak, hogy szinte minden szervünk működéséért felelős. 

Adagolás

Az adagolás sok tényezőtől függ. Az optimális adag kiválasztásának legjobb módja a D-vitamin szintjének vérvizsgálat útján történő vizsgálata. Általában a napi adag 2000 egység körül ingadozik, de sportolók esetében előfordulhat, hogy ez a mennyiség nem lesz elegendő. Gyakran kiderül, hogy az edzést folytató emberek akár 4000 egységet vagy nagyobb mennyiséget, akár 8000 egységet is fogyasztanak naponta. Jelentős hiány esetén 2-3 hónapig javasolt nagy (5000 - 8000 egység) dózisú D-vitamin bevitele és a vérvétel megismétlése.

Röviden...

 • A D-vitamin hormonális funkciót tölt be, szervezetünk legtöbb szervének munkájáért felel.
 • Érdemes a D-vitamin kapszulát olajjal vagy zsírtartalmú étellel kombinálni.
 • A D-vitamin-hiány a lengyel sportolók 50%-át érinti.
 • A javasolt adag egy felnőtt számára napi 2000 és 4000 egység között ingadozik.
 • A D-vitamin legjobb formája a D3.

 

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből