Az édesgyökér, más néven Glycyrrhiza glabra összetett kémiai szerkezettel rendelkezik, és az élelmiszer-, kozmetikai és gyógynövényiparban széleskörűen alkalmazható. Története egészen az ókorig nyúlik vissza: kínai, egyiptomi és görög írásokban is említik, ahol kivételes jelentőségű erőforrásnak tartották. A számos tanulmány és alkalmazás ellenére az édesgyökérrel még mindig kísérleteznek, hogy megtalálják az emberi élet azon területeit, ahol hasznos lehet.
![édesgyökér]()
- Az édesgyökér megjelenése és előfordulása
- Az édesgyökér tulajdonságai
- Az édesgyökér felhasználása
- Egyedi tulajdonságainak kihasználása
- Az édesgyökér hatása
Az édesgyökér megjelenése és előfordulása
Az édesgyökér a babfélék (Fabaceae) családjába tartozó, többnyire 1-1,5 méter magas, jellegzetes bokrosodó, elágazó gyökérzettel rendelkező évelő növény. Természetes körülmények között az édesgyökér elsősorban a mérsékelt és meleg éghajlatú területeken fordul elő - élőhelyei közé tartoznak Közép-Ázsia, a Közel-Kelet, Dél-Európa és Észak-India területei. Magas nyersanyagértéke miatt a növényt más, megfelelő agroklimatikus viszonyokkal rendelkező területeken, különösen Kínában, Iránban, Törökországban és a mediterrán országokban kereskedelmi céllal is termesztik.
A legértékesebb részek
A növény legértékesebb részei a föld alatti szervei, azaz a rizómák és a gyökerek. Ezek vastag, húsos, halványsárga színűek és rostos szerkezetűek. A szárak finoman szőrösek, a levelek 9-17 levélkéből álló, elliptikus alakú, páratlanul szárnyaltak. A virágok pillangó alakúak, fürtös virágzatba tömörülnek, általában ibolyakék vagy lila színűek. A termés egymagvú, mirigyekkel borított hüvelyszerű tasak.
Az édesgyökér tulajdonságai
![édesgyökér]()
Egyedi íz és édesség
Az édesgyökeret intenzív, édes és hosszan tartó utóíze jellemzi, amely a glicirrizinnek, egy triterpenoid szaponin jelenlétének köszönhető, amelynek édessége a becslések szerint 30-50-szer nagyobb, mint a szacharózé. Az édesgyökér aromája édes és fás profilú, ánizsos és balzsamos jegyekkel, ami megkülönbözteti a tipikusan édes ízű növényektől.
Flavonoidok
Az édesgyökér olyan flavonoidokat is tartalmaz, mint a likviritin, az izoliquiritin és a glabridin, amelyek felelősek az alapanyag sárgás színéért és finom aromájáért. A szárított gyökér textúrája kemény és kásás, higroszkópossága (a vízfelvétel szabályozása) pedig befolyásolja az eltarthatóságot és a feldolgozási módszereket. Porított formában a szín a szárítás és őrlés módjától függően a halványsárgától a barnáig terjed.
Az édesgyökér felhasználása
![édesgyökér]()
Az európai és közel-keleti hagyományok szerint az édesgyökérből készültek a jellegzetes fekete cukorkák, cukorkapaszták és ízesítő kivonatok, amelyek intenzív édességet és fűszeres aromát biztosítanak. Napjainkban az édesgyökér-kivonat a kólaitalok, gyömbérsörök, tejtermékek, rágógumik és ízesített kávék ízesítő összetevője.
Egyedi tulajdonságainak kihasználása
Az édesgyökér vizes és glicerines kivonatait természetes habzó tulajdonságainak és hőállóságának köszönhetően az alkoholmentes sörök és erjesztett italok technológiájában használják. Az ázsiai konyhában, különösen a kínai és az indiai konyhában az édesgyökér fűszerként szolgál. Olyan keverékek része, mint az „öt fűszer”, a húslevesek, pácok és mártások kiegészítője, és húsok, különösen kacsa- és sertéshúsok ízesítésére is használják, amelyeknek édes-fűszeres jegyeket kölcsönöz.
Az édesgyökér hatása
Szájüreg
A rendelkezésre álló klinikai adatok azt mutatják, hogy az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jelentős terápiás potenciált mutat a szájüregben és a garatban történő helyi alkalmazásban. Visszatérő aftás szájgyulladás kezelésében az édesgyökérkészítmények paszta, tapasz vagy öblítés formájában (1-5%) jelentősen csökkentették az elváltozás méretét, mérsékelték a fájdalmat és 4-8 nappal lerövidítették a gyógyulási időt, többek között az oxidatív stressz csökkentésének, az EGF (epithelial growth factor) szintjének növelésének és az olyan baktériumok, mint a Streptococcus mutans és a Porphyromonas gingivalis eltávolításának köszönhetően, anélkül, hogy káros hatásokat okozott volna.
Gyermekgyógyászat
Gyermekpopulációban az édesgyökér, amikor nyalókák, gélek, paszták vagy rágógumik összetevőjeként használták, csökkentette a Streptococcus mutans számát és gátolta a biofilmképződést, ezáltal a száj pH-jának stabilizálásával ellensúlyozta a fogszuvasodást. A nyalóka formáját a gyermekek különösen jól fogadták, ami támogatta a compliance-t.
Torokfájás
Az édesgyökér gyulladáscsökkentő hatását az intubációt követő torokfájás kapcsán is megerősítették. Öt, több mint 600 beteget érintő vizsgálat elemzése kimutatta, hogy a műtét előtti helyi alkalmazása jelentősen csökkentette a fájdalom gyakoriságát és súlyosságát az extubációt követő első napon.
Máj és bélrendszeri egészség
Az édesgyökér májvédő potenciálját tizenöt, 1367 májbetegségben szenvedő beteg bevonásával végzett vizsgálat elemzése megerősítette. Az ALT- és AST-szintek jelentős csökkenését találták, különösen a glicirrizinsav tisztított formáinak alkalmazása után, nátrium-visszatartással járó enyhe mellékhatások mellett. A fekélyes vastagbélgyulladás preklinikai vizsgálataiban az édesgyökérkivonatok gyulladáscsökkentő, immunmoduláló és antioxidáns hatást mutattak, javítva a szövettant, a bél hosszát, a TNF-α szintet és a mikrobióta összetételét.
Más egészségügyi paraméterekre gyakorolt hatások
A 985 személy bevonásával végzett 26 vizsgálat elemzése során az édesgyökérflavonoidok fogyasztása után mérsékelt testsúly- és BMI-csökkenést tapasztaltak, de ez a hatás a diasztolés vérnyomás emelkedésével járt együtt, ami korlátozza alkalmazásukat magas vérnyomású betegeknél. A glicirrizinsav-készítmények rövid távú és krónikus bevitelét követően hasonló vérnyomáscsökkentő hatásokat figyeltek meg.
A szisztolés és diasztolés vérnyomás emelkedését, valamint a káliumszint, a reninaktivitás és az aldoszteron csökkenését észlelték, ami a glicirrizinsav és metabolitjainak a nitrogén-anyagcsere útvonalakra gyakorolt hatásával magyarázható, amit molekuláris vizsgálatok is megerősítettek. Érdemes tudni, hogy a flavonoidokban gazdag készítmények nem befolyásolták szignifikánsan a vérnyomást, ami rávilágít az édesgyökér aktív összetevői közötti farmakológiai különbségekre és az egyéni kiválasztás szükségességére.
Források:
- Dorsareh F, Vahid-Dastjerdi G, Bouyahya A, Zarshenas MM, Rezaie M, Yang WM, Amiri-Ardekani E. Topical Licorice for Aphthous: A Systematic Review of Clinical Trials. Iran J Med Sci. 2023 Sep;48(5):437-447. doi: 10.30476/IJMS.2022.94467.2576. PMID: 37786470; PMCID: PMC10541548.
- Tharakan AP, Pawar M, Kale S. Effectiveness of licorice in preventing dental caries in children: A systematic review. J Indian Soc Pedod Prev Dent. 2020 Oct-Dec;38(4):325-331. doi: 10.4103/JISPPD.JISPPD_100_20. PMID: 33402612.
- Nuvvula S, Nunna M, Almaz ME, Mallineni SK. Efficacy of Licorice Lollipops in Reducing Dental Caries in a Paediatric Population: A Systematic Review. Oral Health Prev Dent. 2020 Apr 3;18(2):97-102. doi: 10.3290/j.ohpd.a44138. PMID: 32238980; PMCID: PMC11654592.
- Giangrandi I, Dinu M, Napoletano A, Maggini V, Lombardi N, Crescioli G, Gallo E, Mascherini V, Antonelli M, Donelli D, Vannacci A, Firenzuoli F, Sofi F. Licorice and liver function in patients with primary liver disease: A systematic review and meta-analysis of RCTs. Phytother Res. 2024 Sep;38(9):4614-4627. doi: 10.1002/ptr.8288. Epub 2024 Jul 30. PMID: 39079711.
- Lu PD, Yuan MC, Quan XP, Chen JF, Zhao YH. Preclinical studies of licorice in ulcerative colitis: A systematic review with meta-analysis and network pharmacology. J Ethnopharmacol. 2022 Oct 5;296:115444. doi: 10.1016/j.jep.2022.115444. Epub 2022 Jun 4. PMID: 35671864.
- Kuriyama A, Maeda H. Topical application of licorice for prevention of postoperative sore throat in adults: A systematic review and meta-analysis. J Clin Anesth. 2019 May;54:25-32. doi: 10.1016/j.jclinane.2018.10.025. Epub 2018 Nov 2. PMID: 30391446.
- Wu T, Yang J, Xia J, Sun G. Effects of Licorice Functional Components Intakes on Blood Pressure: A Systematic Review with Meta-Analysis and NETWORK Toxicology. Nutrients. 2024 Nov 2;16(21):3768. doi: 10.3390/nu16213768. PMID: 39519602; PMCID: PMC11547873.
- Luís Â, Domingues F, Pereira L. Metabolic changes after licorice consumption: A systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis of clinical trials. Phytomedicine. 2018 Jan 15;39:17-24. doi: 10.1016/j.phymed.2017.12.010. Epub 2017 Dec 9. PMID: 29433679.
- Penninkilampi R, Eslick EM, Eslick GD. The association between consistent licorice ingestion, hypertension and hypokalaemia: a systematic review and meta-analysis. J Hum Hypertens. 2017 Nov;31(11):699-707. doi: 10.1038/jhh.2017.45. Epub 2017 Jun 29. PMID: 28660884.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.