Hogyan támogatja a méz az immunitást?

A méz egy édes, sűrű anyag, amelyet a méhek termelnek, és amelyet mindenki jól ismer. Amellett, hogy természetes édesítőszer, hosszú története van a hagyományos gyógyászatban, különösen az ajurvédában. A méhek nektárt gyűjtenek a virágokból, és azt a kaptárba viszik, ahol egymásnak adják át, és cukrokat lebontó enzimekkel keverik össze. Ezután a víz elpárolgásával a nektár sűrű mézzé alakul.

méz

  1. Méz és cukor
  2. A méz és a cukor táplálkozási értékének összehasonlítása 
  3. A méz egészségügyi előnyei
  4. A mézzel kapcsolatos lehetséges kockázatok
  5. Összefoglalás

A méz íze attól függ, hogy a méhek milyen virágokból gyűjtötték a nektárt – ezek lehetnek réti virágok, avokádó- vagy narancsvirágok. Az alábbiakban bemutatjuk a mézzel kapcsolatos legfontosabb információkat, helyét az étrendben és egészségügyi előnyeit.

Méz és cukor

A méz természetes édesítőszer, de nem alacsony kalóriatartalmú alternatívája a cukornak. Táplálkozási értéküket tekintve hasonlóak:

A méz és a cukor táplálkozási értékének összehasonlítása 

Termék

Kalória (1 evőkanálban) 

Cukor (gramm 1 evőkanálban)

Méz

61 kcal 16 g

Fehér cukor

48 kcal 12 g

Ha szereted a mézet, akkor cukor helyett használhatod, mert több hasznos tápanyagot tartalmaz. Ha azonban alacsonyabb tápértékű cukorhelyettesítőt keresel, érdemes kipróbálni az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket, mint például a stevia vagy az eritritol, amelyek nem tartalmaznak vagy kevesebb kalóriát tartalmaznak.

A méz egészségügyi előnyei

A méz főként cukorból és vízből áll. A hagyományos cukorral ellentétben azonban körülbelül 200 különböző anyagot tartalmaz, például:

  • aminosavakat
  • vitaminokat
  • ásványi anyagokat
  • enzimeket

Ezek az anyagok adják a méznek az egészségre gyakorolt további jótékony hatását.

Antioxidánsokat tartalmaz

A természetes méz antioxidáns tulajdonságú vegyületeket tartalmaz, mint például flavonoidokat és fenolsavakat. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a káros szabad gyököktől.

Támogathatja az immunrendszert

nő - csésze tea mézzel

Néhány kis állatokon és sejteken végzett tanulmány arra utal, hogy a méz támogathatja az immunsejtek aktivitását. Bár nincs garancia arra, hogy a méz fokozza az immunitást, reményt ad a további kutatásokra ezen a területen.

Támogathatja az emésztést

A mézet régóta használják az ajurvédikus gyógyászatban az emésztőrendszer támogatására. A modern bizonyítékok azonban korlátozottak. Ha emésztési zavarok gyanúja merül fel, forduljon orvosához.

Enyhítheti a torokfájást

Egy kanál méz közismert gyógymód a torokfájás ellen. Adhat mézet forró teához egy kis citrommal – ez nemcsak kellemes ízű, de a méz bevonja a torkot, enyhítve az irritációt.

A mézzel kapcsolatos lehetséges kockázatok

A hagyományos méz általában biztonságos a 12 hónaposnál idősebb emberek számára. A legfontosabb ok, amiért a méz nem ajánlott csecsemőknek, a botulizmus, vagyis a botulinum mérgezés lehetősége. A botulizmus, bár ritka, súlyos betegség, amelyet a Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin okoz, amely néha megtalálható a mézben. A csecsemők szervezete még fejlődésben van, és nem képes megbirkózni minden baktériummal vagy allergénnel.

Az allergiásoknak is óvatosnak kell lenniük, mivel a méz nyomokban élesztőt, viaszt és pollent tartalmazhat. A nyers méz nem szűrt és nem hevített, és lehetséges egészségügyi előnye, hogy többet megőriz a korábban említett értékes anyagokból.

Összefoglalás

A méz rendkívül értékes termék, amely számos egészségügyi előnnyel járhat étrendünkben. Természetes összetevői, köztük az antioxidánsok, aminosavak és enzimek, támogathatják immunrendszerünket és segíthetnek enyhíteni olyan panaszokat, mint a torokfájás és az emésztési problémák. Bár a méz nem kalóriamentes édesítőszer, tápértékének köszönhetően jobb választás, mint a hagyományos cukor.

Ugyanakkor óvatosságra van szükség, különösen csecsemők és allergiások esetében. Egészségügyi problémák esetén mindig tanácsos orvoshoz fordulni. A méz mérsékelt mennyiségben történő beépítése a napi étrendbe jótékony hatással lehet, de az egészséges életmód kulcsa a kiegyensúlyozott étrend és a fizikai aktivitás.

Források:

  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3611628/ 
  • https://www.sciencefocus.com/nature/how-do-bees-make-honey 
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3758027/
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5424551/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32817011/ 
ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD