Kalóriaigény BMR - mi az?

A BMR-index feltalálása végérvényesen megváltoztatta az emberi táplálkozásnak az egészség alakításában játszott szerepének megközelítését. Olyan eszközre tettek szert, amely megkönnyíti az elfogyasztott táplálék mennyiségének és minőségének egyéni igényekhez való igazítását. Az alapanyagcsere-ráta, amelyet a BMR rövidítéssel írnak le, a saját testünkkel kapcsolatos alapvető ismeretek közé tartozik, és mindenkinek ismernie kellene becsült eredményét, annál is inkább, mert kiszámítása nem nehéz.

BMR - nő a konyhában, fogyás

  1. Mi az a tömegpusztító fegyver? 
  2. A BMR szintek becslése 
  3. A BMR használata 

Mi az a tömegpusztító fegyver? 

A BMR feltalálójának Antoine Lavoisier 18. századi francia tudóst tartják. Ő dolgozta ki a szervezet oxigénfelvételének mérésére szolgáló módszert, amelyet a vizsgált személy vagy állat anyagcsere-aktivitási szintjévé alakított át. Ő és felesége azt a felfedezést tette, hogy az állatok által kilélegzett levegő a kívülről származó oxigénből, valamint az állatból (pontosabban az általa elfogyasztott táplálékból) származó szénből és hidrogénből áll.

Ezekből víz, szén-dioxid és hő keletkezik. Idővel a tudósok megfigyelték, hogy minél nagyobb a testtömeg és az energiaszükséglet, annál nagyobb az oxigénfelvétel. Ők voltak az elsők, akik kimutatták, hogy az oxigénfelvétel függ az elfogyasztott kalóriamennyiségtől, a környezeti hőmérséklettől és az izommunkától is. A vizsgálat legfontosabb feladata akkoriban a pajzsmirigy-rendellenességek kimutatása lett.

A huszadik században azonban, az összes tudomány intenzív fejlődésével a BMR szélesebb körű használatba került mind az egészségügyi, mind az orvosi tudományokban. Ma ezt a mutatót gyakran BMR-nek nevezik, mivel ez az a kalóriamennyiség, amelyet a szervezet "elforgat", amikor a testmozgás vagy stressz által nem befolyásolt állapotban van.

nő a konyhában - fogyás

A BMR szintek becslése 

Miután több ezer, sőt talán több millió ember nemét, életkorát, testsúlyát és testmagasságát, valamint oxigénfelvételét összefüggésbe hozták a BMR értékével, felismerték, hogy ez a napi alapkalóriabevitel helyes meghatározója. A huszadik század elején kidolgozták a Harris-a-Benedict képletet, amely lehetővé tette, hogy a fent említett adatokból kiszámítsák ezt a tényezőt.

Napjainkban ezt az értéket könnyen hozzáférhető online kalkulátorok segítségével számítják ki, amelyek a Harris-a-Benedict-képlethez hasonló alapon becsülik meg a BMR-t. Ezek a kalkulátorok jellemzően még mindig figyelembe vesznek egy, a fizikai aktivitás szintjéhez kapcsolódó szorzót. Az átlagos napi megterhelés időtartamának figyelembevétele után kapunk egy értéket, amely megadja a teljes napi energiaszükségletet.

A BMR használata 

A BMR nagyon fontos mutató a dietetikában, mivel lehetővé teszi a táplálkozási beavatkozás végrehajtásának kiindulópontját. A becsült BMR és a fizikai aktivitás szintje alapján meghatározható, hogy hány kalóriára van szükség az étrendben a fogyáshoz vagy a hízáshoz. Még ha ezek a számítások nem is pontosak, a súlyváltozás 2-3 hetes időszak alatt történő megfigyelésével könnyen megállapítható, hogy a kalóriabevitel megfelelő volt-e a szükségletnek, vagy esetleg túllépte, illetve túl alacsony volt. Ilyenkor érdemes mérsékelt korrekciókat eszközölni egyik vagy másik oldalra.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből