Mennyi gainert fogyasszak naponta? A tömegnövelő szerek adagolása

A tömegnöveléshez a gainereket, azaz a gyors és könnyen emészthető étkezést imitáló összetétellel rendelkező készítményeket használjuk. A "gain" angolul "nyereséget" / "haszont" jelent, és innen származik a gainer-ek neve. 


edzőterem, gainer


  1. Miből áll a gainer?
  2. Mikor érdemes használni a gainert?
  3. Hogyan adagoljam a gainert?


Sokan profitálhatnak az ilyen típusú termékek használatából, az étvágyproblémákkal küzdőktől kezdve a különféle betegségekben és szervezeti problémákban szenvedőkön át a sportolókig. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyit kell naponta fogyasztani, de vannak bizonyos szabályok, amelyeket figyelembe kell venni az adagolás során.


Miből áll a gainer?


A súlygyarapodást elősegítő kalória fő forrása a gainerekben a szénhidrát. Könnyen emészthető forrásból származnak, aminek köszönhetően gyorsan felszívódnak és nem okoznak kellemetlenséget a gyomor-bélrendszerben. A gainerek előállítása során használt legelterjedtebb szénhidrát a kukorica. Keményítőt nyernek ki belőle, amely bár az összetett szénhidrátok közé tartozik, az emésztőenzimek nagyon gyorsan lebontják, majd glükóz formájában a legnagyobb igényű szövetekbe szállítják.


A kalória mellett a tömegnövelők adják a legfontosabb építőanyagokat, azaz a fehérjéket is. Ezek a fehérjék általában a tejből, pontosabban a tejsavóból származnak, amely egy nagyon magas elágazó láncú aminosav-tartalmú fehérjefrakció, közismert nevén BCAA.


Az ilyen aminosavakról köztudott, hogy szabályozzák az izomtömeg növekedéssel kapcsolatos anyagcsere-változásokat, ami nemcsak sportolóknak, hanem fiataloknak, időseknek és betegeknek is ajánlott.


A szénhidrát- és fehérjeforrások mellett a tömegnövelők időnként funkcionális adalékanyagokat is tartalmaznak, például kreatint vagy vitamin- és ásványianyag-komplexeket.


Mikor érdemes használni a gainert?


Könnyen emészthető szénhidráttartalma miatt a tömegnövelők az edzés utáni regeneráció "fokozójaként" válnak be a legjobban. Gyorsan képesek pótolni az izom glikogén erőforrásait, azaz az intramuszkuláris energiaforrásokat.


Egy másik tényezõ, amely a gainerek edzés utáni használata mellett szól, a tejsavófehérje jelenléte, amely nagy mennyiségû esszenciális aminosavakat tartalmaz, beleértve azokat is, amelyek a legnagyobb mértékben stimulálják az izomfehérjék szintézisét, és felgyorsítják az intenzív és/vagy hosszan tartó edzés során károsodott izmok "javítását". Edzés nélküli napokon a nagy kalória-, fehérje- és szénhidrátigényű emberek is használhatnak tömegnövelőket az étkezések között, például édes és sós rágcsák helyett.


Az étvágyproblémákkal, illetve az emésztési és felszívódási zavarokkal küzdőknek pedig saját napritmusukhoz, a teljes étrend összetételéhez és az éhségérzetükhöz kell hozzáigazítaniuk a gainerek fogyasztásának idejét. Jól beválhatnak reggel, amikor egyeseknek a legkisebb az étvágya. Érdemes azonban emlékezni arra, hogy körülbelül 2 órával a gainer után gyümölcsből, zöldségből vagy gabonafélékből, magvakból és diófélékből származó rostot tartalmazó ételt kell fogyasztani. A gyomor-bél traktus panaszai esetén érdemes szakemberrel konzultálni a gainer használatával kapcsolatban.


Hogyan adagoljam a gainert?


100 g száraz por átlagosan 10-20 g fehérjét, 60-80 g szénhidrátot és általában legfeljebb 5-6 g zsírt, így összesen kevesebb, mint 400 kcal-t tartalmaz. A legjobb, ha az adagolást körülbelül napi 50-70 g-mal kezdjük, és stabil étrend mellett körülbelül 2 hét elteltével megfigyeljük a testtömeg esetleges változásait. Ha a súly nem változik, az adagot körülbelül 100 g-ra növelheti.


 

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből