A tejsavófehérje az egyik legszélesebb körben használt fehérjeforrás a sportkiegészítésben és a klinikai táplálkozásban. Magas biológiai értéke, gazdag aminogramja és gyors asszimilálhatósága a fehérjekészítmények értékes összetevőjévé teszi. A piacon kapható készítmények között a tejsavófehérjék tisztítási fokuk és fehérjekoncentrációjuk szerint különböznek, ami meghatározza tápértéküket és funkcionalitásukat. Minél magasabb a tejsavófehérje-tartalom egy tápanyagban, annál jobb az összetétele.
![női - fehérje kiegészítő]()
- Tejsavófehérje képződés
- A tejsavó a konyhában
- A tejsavó tápanyagainak különbségei
- A WPC fehérje hatása - mit mondanak a tudományos kutatások?
Tejsavófehérje képződés
A tejsavó a sajt- vagy kazeingyártás folyékony mellékterméke. A tejfehérjék megalvadása és az alvadék elválasztása olyan folyadékot eredményez, amely vízben oldott savófehérjéket, laktózt, kis mennyiségű zsírt és ásványi anyagokat tartalmaz. A savó ezután ultraszűrési vagy mikroszűrési folyamaton megy keresztül, amelynek során a nagyobb molekulák eltávolításra kerülnek, és a megmaradó összetevők koncentrálódnak.
A következő lépés a szárítás, amelynek során magas fehérjetartalmú por keletkezik. A késztermék a tisztítás mértékétől függően különböző formákban, például tejsavófehérje-koncentrátum ( WPC ), izolátum (WPI) vagy hidrolizátum (WPH) formájában készülhet.
A tejsavó a konyhában
![SFD WPC 82]()
A tejsavót folyékony formában évszázadok óta használják a főzésben és az élelmiszeriparban. Enyhén édes íze és magas tápértéke miatt ital- vagy sütőadalékként használták. Ma a savót többek között erjesztett italok, joghurtok, tejes desszertek és pékáruk előállításához használják.
Az édesiparban összetevőként használják a termékek textúrájának és tápértékének javítására, az élelmiszer-technológiában pedig a tejsavófehérjét a termékek teljes értékű fehérjével való dúsítására. Az állattenyésztésben a tejsavó fontos takarmánykomponens, amely kiváló minőségű aminosavakat és laktózból származó energiát biztosít.
Vigyázat!
A magas koncentrációjú tejsavófehérje azonban nem tévesztendő össze a tejsavóporral vagy -folyadékkal - csak a tejsavófehérje a sportolók és a diétázók számára kívánatos termék.
A tejsavó tápanyagainak különbségei
![férfi és női - fehérje kiegészítő, WPC]()
A tejsavó alapú fehérjekészítmények elsősorban a fehérje szárazanyagban mért koncentrációjában különböznek, ami befolyásolja a tápértéküket és a további összetevők, például a laktóz vagy a zsír tartalmát. A leggyakoribb formák a tejsavófehérje-koncentrátumok (WPC), amelyek fehérjetartalma 70-82% közötti. A WPC 80 és a WPC 82 összehasonlításakor a legfontosabb különbség az összetételükben van - a magasabb koncentrációjú WPC 82 kevesebb laktózt és zsírt tartalmaz.
A tápanyag magasabb tejsavótartalma jobb aminosavprofilt jelent, különösen a leucin, izoleucin és valin, az elágazó láncú aminosavak (BCAA) jelenlétét tekintve, amelyek kulcsszerepet játszanak az izomfehérje szintézisében. Emellett a termék nagyobb tisztasága minimalizálja az emésztési problémák kockázatát, ami fontos a laktózérzékenységben vagy ételérzékenységben szenvedők számára.
A WPC fehérje hatása - mit mondanak a tudományos kutatások?
Izomépítés
A tejsavófehérje az egyik legjobban felszívódó, magas biológiai értékkel rendelkező fehérje. 13 vizsgálat eredményeinek elemzése kimutatta, hogy az edzés után akár 96 órán keresztül javítja az izmok megfelelő munkaképességét. Egy 837 résztvevővel végzett vizsgálatban a tejsavófehérje-kiegészítés ellenállóképességi edzéssel kombinálva növelte a sovány testtömeget (+0,46 kg), csökkentette a zsírtömeget (-0,62 kg) és javította az izomerőt, különösen a <40 éveseknél, bár idősebbeknél is támogathatja az izomfejlődést.
Súlycsökkenés
Egy másik metaanalízis megerősítette, hogy a tejsavófehérje-koncentrátum segített a testsúly csökkentésében (-0,56 kg), a sovány tömeg növelésében (+0,77 kg) és a zsírtömeg csökkentésében (-1,12 kg), miközben javult a vérnyomás, a glükóz- és a lipidszint. A hosszabb ideig tartó (>12 hét) szupplementáció tovább csökkentheti a trigliceridszintet.
Egészségre gyakorolt hatások
A WP testmozgással kombinálva támogatja az LDL- és az összkoleszterinszint csökkentését, a nagyobb adagok (>30 g/nap) pedig támogathatják a vérnyomás szabályozását túlsúlyos egyéneknél. Kimutatták azt is, hogy csökkentheti az étvágyat és korlátozhatja a kalóriabevitelt. Csökkentheti a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét is, különösen azoknál az embereknél, akiknél a gyulladás alaphelyzetben emelkedett.
Források:
- Davies RW, Carson BP, Jakeman PM. The Effect of Whey Protein Supplementation on the Temporal Recovery of Muscle Function Following Resistance Training: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018 Feb 16;10(2):221. doi: 10.3390/nu10020221. PMID: 29462923; PMCID: PMC5852797.
- Cuyul-Vásquez I, Pezo-Navarrete J, Vargas-Arriagada C, Ortega-Díaz C, Sepúlveda-Loyola W, Hirabara SM, Marzuca-Nassr GN. Effectiveness of Whey Protein Supplementation during Resistance Exercise Training on Skeletal Muscle Mass and Strength in Older People with Sarcopenia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2023 Aug 2;15(15):3424. doi: 10.3390/nu15153424. PMID: 37571361; PMCID: PMC10421506.
- Kuo YY, Chang HY, Huang YC, Liu CW. Effect of Whey Protein Supplementation in Postmenopausal Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2022 Oct 10;14(19):4210. doi: 10.3390/nu14194210. PMID: 36235862; PMCID: PMC9572824.
- Connolly G, Wang Y, Bergia RE, Davis EM, Byers AW, Reed JB, Campbell WW. Whey Protein Supplementation and Type 2 Diabetes Mellitus Risk Factors: An Umbrella Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Curr Dev Nutr. 2023 Oct 14;7(12):102017. doi: 10.1016/j.cdnut.2023.102017. PMID: 38076400; PMCID: PMC10709019.
- Wirunsawanya K, Upala S, Jaruvongvanich V, Sanguankeo A. Whey Protein Supplementation Improves Body Composition and Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Am Coll Nutr. 2018 Jan;37(1):60-70. doi: 10.1080/07315724.2017.1344591. Epub 2017 Oct 31. PMID: 29087242.
- Zhou LM, Xu JY, Rao CP, Han S, Wan Z, Qin LQ. Effect of whey supplementation on circulating C-reactive protein: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2015 Feb 9;7(2):1131-43. doi: 10.3390/nu7021131. PMID: 25671415; PMCID: PMC4344580.
- Li M , Liu F . Effect of whey protein supplementation during resistance training sessions on body mass and muscular strength: a meta-analysis. Food Funct. 2019 May 22;10(5):2766-2773. doi: 10.1039/c9fo00182d. PMID: 31041966.
- Mollahosseini M, Shab-Bidar S, Rahimi MH, Djafarian K. Effect of whey protein supplementation on long and short term appetite: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2017 Aug;20:34-40. doi: 10.1016/j.clnesp.2017.04.002. Epub 2017 May 8. PMID: 29072167.
- Vajdi M, Musazadeh V, Zareei M, Adeli S, Karimi A, Hojjati A, Darzi M, Shoorei H, Abbasalizad Farhangi M. The effects of whey protein on blood pressure: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2023 Sep;33(9):1633-1646. doi: 10.1016/j.numecd.2023.05.025. Epub 2023 May 26. PMID: 37419751.
- Hajizadeh-Sharafabad F, Sharifi Zahabi E, Tarighat-Esfanjani A. Role of whey protein in vascular function: a systematic review and meta-analysis of human intervention studies. Br J Nutr. 2022 Aug 28;128(4):659-672. doi: 10.1017/S0007114521003676. Epub 2021 Sep 13. PMID: 34511143.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.