Miért vagyok folyton megfázva?

Egyesek sokkal gyakrabban „kapják el” a megfázást, mint mások. A fokozott fogékonyság állapota jelentősen megnehezíti az életet, akadályozza a tanulást és a munkát, valamint az önkéntes szabadidős tevékenységeket, és kellemetlenné teszi az interperszonális kapcsolatokat. Számos tényező gyengíti a szervezet immunitását, ezért érdemes odafigyelni legalább azokra, amelyekre bármilyen befolyással rendelkezünk.

hideg nő az ágyban

  1. Rossz tápláltsági állapot és megfázás
  2. Stressz és megfázás
  3. Elhízás és megfázás
  4. A bél mikrobióta és a nátha

Rossz tápláltsági állapot és megfázás

A tápláltsági állapottal kapcsolatos tényezők, amelyek az emberi immunitást alakítják, az ellátottsági szintek: vitaminok (főként C és D), ásványi anyagok (főként cink és szelén), illetve fehérjék és aminosavak, zsírsavak.

Általában a nagy mennyiségben feldolgozott élelmiszerekből álló étrend szegényes ezekben a vegyületekben. A tápanyagok közvetlenül (az antitestek, citokinek és más, a szervezet potenciálisan káros anyagokra adott válaszát moduláló vegyületek képzése révén) és közvetve, pl. a szervezet antioxidáns potenciáljának szabályozásával egyaránt befolyásolják az immunrendszert. 

Stressz és megfázás

Érdemes megjegyezni, hogy a stressz nem csak traumatikus eseményekkel vagy személyes konfliktusokkal és problémákkal kapcsolatos. A szervezetet az is stresszelheti, ha szabálytalan időpontban fekszünk le, ha visszaélünk a pszichoaktív anyagokkal (mindenekelőtt az alkohollal), vagy ha fizikai megterheléssel túlterheljük a szervezetet.

Stresszes nő a munkahelyén

A fent említett tényezők mindegyike a cirkadián ciklus megzavarásához vezethet a hormonok és neurotranszmitterek kiválasztásában, amelyek közvetve befolyásolják az immunrendszert. Ezek a tényezők különösen veszélyessé válnak a szervezetre gyakorolt hosszú távú hatások esetén.

Elhízás és megfázás

A krónikus energiatöbblet súlygyarapodáshoz vezet, és ha nem szakítják meg időben, számos egészségügyi következménnyel járó anyagcserezavarhoz vezethet.

Az immunrendszeri rendellenességek kockázata különösen akkor növekszik, ha a kalóriatöbbletet erősen feldolgozott élelmiszerekből nyerjük. A szervezet ilyenkor leállítja az építő- és energiaanyagok megfelelő felhasználását, ami hatással van minden sejt termelésére és táplálására, beleértve az immunsejteket is.

A bél mikrobióta és a nátha

A tápláltsági állapotnak az immunitás alakításában játszott szerepéről szólva nem lehet nem megemlíteni a bélbaktériumok immunmoduláló tulajdonságait. Az egyhangú és főként erősen feldolgozott élelmiszereken alapuló étrend általában rostban szegény, ami fontos tényező az egészséget elősegítő bélbaktériumok számának és sokféleségének növelésében.

Az e baktériumok által termelt anyagok fizikai védelmet nyújtanak a bélrendszeri kórokozókkal szemben, és részt vesznek a szervezet más rendszereivel való kommunikációban is, támogatva mind a szerzett, mind a veleszületett immunitást. Itt érdemes megjegyezni, hogy a korábban említett, a megfázás gyakoribb előfordulását elősegítő tényezők (tápláltsági állapot, stressz, elhízás) szintén romboló hatással vannak a mikrobiótára. Ezen kívül antibiotikumok, gyógyszerek egész sora vagy bélbetegségek is megzavarhatják.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét
A terméket hozzáadása megtörtént
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét