Miért van szükségem lecitinre – érdemes-e lecitint szedni?
A lecitin egy foszfolipid, amely többek között kolint tartalmaz. Ezenkívül glicerinből, zsírsavakból, foszfatidsavból és vízből áll. A lecitin-kolin vegyület rendkívül fontos, mert a lecitin a fő (bár természetesen nem egyetlen) kolinforrás. A kolint továbbra is a B-vitaminok közé sorolják.
A lecitin körülbelül 13% kolint tartalmaz. Érdekes módon a lecitin orális adagolása jobban megemeli a vér kolinszintjét, mint az azonos úton bevitt kolin. Az 1970-es években az Egyesült Államokban a felnőttek napi körülbelül 6 g lecitint fogyasztottak (az étrendjükben), ami önmagában 0,6 g és 1 g közötti tiszta kolint jelentett. Most azonban feltételezik, hogy az amerikai étrend megváltozott.
Emiatt a lecitin "természetes" bevitele kisebb lehet. Sokan tudatosan kerülik étrendjükben a nagy mennyiségű lecitint tartalmazó termékeket, azaz a húst, a tojást és a tejtermékeket.
Néhány példa jelentős mennyiségű lecitint tartalmazó termékekre:
- 100 g marhamáj közel 3500 mg lecitint tartalmaz
- 100 g marha steak közel 500 mg lecitint tartalmaz
- 1 nagy tojás több mint 1000 mg lecitint tartalmaz
Ellenpéldaként:
- 1 közepes alma kevesebb, mint 30 mg lecitint tartalmaz
- 1 közepes banán kevesebb, mint 4 mg lecitint tartalmaz
Mind a lecitin, mind a kolin többek között a tápanyagok sejtbe és onnan történő elszállításáért felelnek. Mint említettem, a legtöbben kerülik a magas lecitintartalmú termékeket. A benne található kolin azonban a szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges összetevő. Emiatt a táplálékkiegészítő boltokban lecitint tartalmazó, dedikált készítmények találhatók. Leggyakrabban szójából, napraforgómagból vagy a már említett tojásból állítják elő.
Ha már a szójáról beszélünk, sokan kerülik, mert "hajlamos" allergiás reakciót kiváltani. A szójalecitin esetében rendkívüli balszerencséről beszélhetünk, mert a lecitin előállításához szükséges ipari feldolgozás eltávolítja a legtöbb allergént. Nagyon kivételes helyzetekben azonban természetesen előfordulhatnak egyéni reakciók. Mindazonáltal a lecitin biztonságos összetevőnek számít, amennyiben ésszerű mennyiségben viszik be.
Tulajdonképpen miért van szükségem a lecitinre…?
A tudomány több fő irányvonalat határoz meg, amelyek jelezhetik a lecitin hasznosságát az egészség megőrzésében. Ezen a ponton érdemes megemlíteni az alábbiakkal kapcsolatos potenciális hatásokat:
- csökkenti a koleszterinszintet, beleértve a rossznak nevezett LDL-C-szintet is
- a stresszt okozó tényezők szervezetre gyakorolt hatásának csökkentése (2 g-os adag, - érdekességképp megjegyzendő, hogy a sokkal nagyobb adagok nem biztos, hogy ilyen hatást fognak kifejteni)
- az immunrendszer jobb reakciója
- az évek múlásából adódó betegségek csökkentése az idegrendszerrel kapcsolatban
- a máj munkájának támogatása - az étrend-kiegészítők gyártói gyakran kombinálják a lecitint más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező összetevőkkel
- a gyermek megfelelő fejlődésének támogatása a terhesség és a szoptatás alatt.
HOZZÁADVA:
14/06/2023
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.
https://allnutrition.hu/images/g/minminilecytyna_638229389885227442.jpg
SFD