Mikor a legjobb idő a máriatövis szedésére, reggel vagy este?

A máriatövis (Silybum marianum) gazdag fitoterápiás felhasználási hagyományokkal rendelkező növény. Már az ősi időkben is használták a népi gyógyászatban, főleg a mediterrán térségben. A máriatövis a fészekvirágzatúak rendjébe tartozó egy- vagy kétéves növény.

máriatövis szedésére

Ennek a növénynek a jellegzetes, nagy, sötétzöld levelei fehér erekkel vannak ellátva, úgy néznek ki, mintha tejjel lennének megkenve. A máriatövis virágai lila színűek, és általában a növény második életévében jelennek meg.

  1. Szilimarin máriatövisben
  2. A máriatövis alkalmazása
  3. Szabványos adagolás
  4. Mivel a legjobb kombinálni a máriatövist?

Szilimarin máriatövisben

Az egyik fő felfedezés a máriatövissel kapcsolatban a szilimarin tartalom, ami egy flavonolignán komplex, amelyet a növény fő hatóanyagának tekintenek. A szilimarinnak számos egészségjavító tulajdonsága van, többek között antioxidáns, gyulladáscsökkentő, ezért májvédő hatású.

Hepatoprotekció

Azaz májvédelem, a máriatövisnek egyik legismertebb és legértékesebb tulajdonsága. Eddig azt figyelték meg, hogy a szilimarin elősegítheti a májsejtek regenerálódását és megvédheti azokat a méreganyagoktól (beleértve az alkoholt és egyes gyógyszereket is). Ez az intézkedés különösen fontos az életveszélyes májbetegségek megelőzésében.

Máriatövis – kinek különösen?

A máriatövis különösen ajánlott májproblémákkal küzdőknek, mint például zsírmáj betegség, májzsugor, vagy alkohollal és bizonyos kábítószerrel élőknek. Hasznos lehet a méreganyagok szervezetből történő eltávolításának támogatása is.

A máriatövis alkalmazása

A máriatövis szárított formában és étrend-kiegészítők összetevőjeként is értékes elem a máj egészségének támogatásában, de felhasználási módja a formától függően jelentősen eltér. A szárított máriatövis esetében népszerű módszer a gyógynövényforrázat készítése, amely naponta egy-két alkalommal fogyasztható. Alternatív megoldásként az őrölt magvak közvetlenül hozzáadhatók különféle ételekhez, például joghurtokhoz vagy salátákhoz (1-3 teáskanál).

Étrend-kiegészítők

A máriatövist tartalmazó étrend-kiegészítők általában ennek a növénynek a szabványosított kivonatát kínálják, a szilimarin tartalomra összpontosítva. Főleg kétféle formában kaphatók, a legegyszerűbb a kapszula és a tabletta megvásárlása. Ezek a kiegészítők a gyártó ajánlásai szerint szedhetők, leggyakrabban étkezés közben.

A máriatövisből származó szilimarin standard adagja 100-150 mg, naponta legfeljebb háromszor. Mindkét esetben döntő fontosságú, hogy orvossal vagy dietetikussal konzultáljon a máriatövis használatáról, különösen a májproblémákkal küzdők vagy más gyógyszereket szedők esetében.

Szabványos adagolás

Készítmény

Szabványos adagolás

Máriatövis

100 - 150 mg naponta 3 alkalommal.

A máriatövis optimális szedési ideje nem tisztázott egyértelműen. Egyes források azt javasolják, hogy a máj méregtelenítő folyamatainak támogatására a reggeli bevitel a legjobb , mert ekkor a legaktívabb és legszükségesebb.

Mivel a legjobb kombinálni a máriatövist?

A máriatövis articsóka és rozmaring kombinációja olyan szinergiát hoz létre, amely érdekes lehet azoknak, akik optimalizálni szeretnék a máj egészségét és a szervezet méregtelenítési folyamatait. Ezen növények mindegyike egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek kiegészítik és erősítik egymást.

Miért az articsóka?

Az articsóka (Cynara scolymus) koleretikus tulajdonságai révén hozzájárul a máj egészségéhez. A benne található cinarin serkenti az epe termelődését és áramlását, ami támogatja a zsírok emésztését és támogatja a máj méregtelenítését és a koleszterinszint csökkentését. Az articsóka antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, védi a májat a károsodástól.

Miért a rozmaring?

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) gazdag antioxidánsokban, például rozmarinsavban és karnozolban, amelyek pozitív hatással vannak a májsejtek oxidatív károsodással szembeni védelmére. A rozmaring az epe áramlását is elősegítheti, ráadásul  megkönnyíti az emésztési folyamatokat.

MÁRIATÖVIS + ARTICSÓKA

Foszfolipidek, kolin

Egy másik példa a máj számára rendkívül értékes anyagra, a kolin. Fontos tápanyag az agy és az idegek felépítéséhez, de a máj egészségéhez is. Szerepet játszik a zsíranyagcserében, hozzájárul azok májba szállításához és a májban történő metabolizmusához. A kolinhiány zsírfelhalmozódáshoz vezethet a májban, ami növeli a zsírmáj betegség kockázatát, és akár a rák kialakulását is elősegítheti. A beépített kolint tartalmazó foszfolipidek támogatják a sejtmembránok integritását.

Forrás:

Féher J, Lengyel G. Silymarin in the prevention and treatment of liver diseases and primary liver cancer. Curr Pharm Biotechnol. 2012 Jan;13(1):210-7. doi: 10.2174/138920112798868818. PMID: 21466434

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből