Milyen termékekben találhatok D-vitamint? Élelmiszerekből származó források

A D-vitamin az egyik leggyakrabban hiányolt mikrotápanyag a világon. Ennek következtében egyre népszerűbbek az étrend-kiegészítők, amelyek célja, hogy kiegyensúlyozzák e vegyület szintjét a szervezetben. Amikor a D-vitamin tápláltsági állapotának optimalizálására törekszünk, az élet számos különböző aspektusára kell odafigyelni, ezek közül az egyik a táplálkozás.

lazac, D-vitamin

  1. Mit kell enni a D-vitamin biztosításához?
  2. Hogyan ellenőrizhetem, hogy megfelelő-e a D-vitamin szintem?
  3. Hogyan ellenőrizhető pontosan a D-vitamin szintje?

Mit kell enni a D-vitamin biztosításához?

A D-vitamin legkönnyebben az állati eredetű élelmiszerekben található meg. Ennek a vitaminnak a zászlóshajója az olajos tengeri halak. A megfelelő adagok könnyű biztosítása érdekében érdemes rendszeresen fogyasztani többek között angolnát (kb. 1200 NE / 100 g termék), lazacot (540 NE), heringet (480 NE), szardíniát (200 NE) vagy makrélát (152 NE). Ezen kívül a tyúktojás (87 NE) és valamivel kisebb mértékben egyes tejtermékek (8-28 NE) fontos források, mivel fogyasztásuk nagy gyakorisága miatt.

A tejtermékeket és a gabonatermékeket (beleértve a gabonaféléket vagy a növényi italokat) is egyre gyakrabban dúsítják ezzel a vitaminnal, általában a szükséglet 15%-át elérő mennyiségben. Bizonyos mennyiségű D-vitamin, de kissé eltérő kémiai formában (D2 helyett D3), bizonyos gombákban is megfigyelhető. Ez a forma nem csak kevésbé aktív a szervezetben, de a 100 g termékre jutó mennyiség sem lenyűgöző (7-18 NE).

Hogyan ellenőrizhetem, hogy megfelelő-e a D-vitamin szintem?

D-vitamin az élelmiszerekben - nyers lazac

D-vitamin-szintjét ellenőrizheti az elmúlt hónapok étrendjének és életmódjának értékelésével, valamint a vérében lévő D3-vitamin-metabolit - 25(OH)D (25-hidroxi-D-vitamin; más néven kalcifediol) - szintjének laboratóriumi vizsgálatával. Az első módszer esetében a halak és a dúsított termékek, valamint a táplálékkiegészítők bevitelének mértékét kell nyomon követni az elmúlt hetekben.

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy a bőr jelentős részei - legyen az az arc, a láb, a karok vagy a törzs - rendszeresen ki voltak-e téve a napnak a nyár folyamán. A D-vitamin ugyanis az év több hónapjában is termelődhet a szervezetben. A folyamat hatékonyságának feltétele, hogy a bőr naponta kb. 5-30 percig, délelőtt 10 és délután 4 óra között, szűrők használata nélkül, hetente 3-7 alkalommal UVB-sugárzásnak legyen kitéve.

nő, pihenés, napfény, D-vitamin

Ez az eljárás az idősebbek és a sötétebb bőrűek esetében kevésbé hatékony. Az olyan tényezők, mint a magas légszennyezettség vagy a felhőzet szintén akadályozhatják. Ha a fenti körülmények többsége alátámasztja a szervezetben fellépő esetleges hiányt, érdemes laboratóriumi vizsgálatot végezni (még akkor is, ha mellékhatások még nem jelentkeznek).

Hogyan ellenőrizhető pontosan a D-vitamin szintje?

A szervezet D-vitamin-szintje ellenőrizhető a vérben lévő metabolitja szintjének laboratóriumi meghatározásával. Általában a 30-50 nmol/L (12-20 ng/ml) közötti eredményt tekintik normálisnak, de az egészség számos aspektusának optimalizálása érdekében ajánlott ennek a normának a felső határához ragaszkodni. Gyakran ez kiegészítés nélkül lehetetlennek bizonyul, ezért egyre inkább ajánlott akár egész éves pótlás is kapszula vagy tabletta formájában.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét
A terméket hozzáadása megtörtént
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét