A tavasz érkezését megelőző hetek gyakran a melegebb napok, a hosszabb napi napsütéses órák, illetve a friss gyümölcsök és zöldségek jobb elérhetőségének végtelen várakozásával járnak. Sokak számára a tavasz beköszöntével véget érnek a fagy és a sötétség vagy a gyökérzöldségek, konzervek és fagyasztott vagy importált zöldségek okozta kínok.
![kiegészítők - tavasz, nő]()
- A legfontosabb vitaminok tavasszal
- D-vitamin tavasszal
- C-vitamin tavasszal
A legfontosabb vitaminok tavasszal
Azonban még több hétbe telik, mire a D-vitamin termeléséért felelős napsugarak elérnek minket, és mire a föld termést hoz. Ez alatt az időszak alatt ugyanúgy gondoskodni kell a tápanyagszükséglet kielégítéséről, mint télen, amit nagyban megkönnyíthet a táplálékkiegészítés. A tavaszi vitaminpótlás megválasztása nagyon egyéni kérdés, de a D- és a C-vitamin tűnik a legfontosabbnak.
D-vitamin tavasszal
Kevés olyan tápanyag van, amely tavasszal akkora figyelmet érdemel, mint a D-vitamin. Mivel az őszi és téli hónapokban a bőr nem kap rendszeres UV-sugárzást, a tavasz az az időszak, amikor a legnagyobb a veszélye annak, hogy az ember elszenvedi e vegyület hiányának hatásait.
A legnagyobb biológiai jelentőséggel bíró D3-vitamin kémiai formájának, a D3-vitaminnak értékes forrásai közé tartozó élelmiszerek listája szintén nem túl széles. A szervezetbe olyan halak, mint a lazac, a makréla vagy a hering fogyasztásával juttatható be. Bizonyos mennyiségben a tojásban és egyre inkább a dúsított élelmiszerekben is megtalálható. Az ajánlott napi bevitel mértéke a vér D-vitamin-metabolit szintjétől függ, ami könnyen ellenőrizhető laboratóriumi diagnosztikai vizsgálattal. Átlagosan azonban naponta körülbelül 15 µg kolekalciferolt kellene fogyasztani. Egyre több bizonyíték van azonban arra, hogy érdemes egész évben D-vitamint szedni, különösen akkor, ha nyáron ódzkodunk a halaktól és a tojástól, valamint a rendszeres napozástól.
![D-vitamin]()
C-vitamin tavasszal
Ha olyan szempontokat veszünk figyelembe, mint az ökológia és az élelmiszerek minősége a napi étrendben, nem nehéz belátni, hogy a C-vitamin is azon tápanyagok közé tartozik, amelyekhez tél végén és nyár előtt nehéz hozzájutni. A gyümölcsök és zöldségek általában akkor tudják teljes vitamintartalmukat a szervezetbe juttatni, ha közvetlenül a "bokorról" fogyasztják őket (természetesen mosás után), esetleg a fogyasztásra alkalmassá tételhez szükséges hőkezelés után.
Nyáron a legjobb helyi C-vitamin-források az olyan zöldségek, mint a paradicsom, a brokkoli vagy a paprika, késő ősszel pedig a káposzta vagy a petrezselyem még betakarítható. Ezenkívül értékes az olyan gyümölcsök, mint az eper vagy az áfonya, ősszel pedig a fekete ribizli.
Természetesen bizonyos mértékig védekezni lehet a készítmények és a fagyasztott élelmiszerek elkészítésével, de ennek során nem szabad elfelejteni, hogy a C-vitamin érzékeny a főzésre és a tárolásra, és a hosszú tárolási idő tovább növeli a különböző típusú mikrobiológiai romlás kockázatát. A napi C-vitamin-bevitel nagyságát a becsült szükséglethez kell igazítani (általában napi 100-200 mg aszkorbinsav körül), de a menük kiegyensúlyozásakor figyelembe kell venni a konyhai feldolgozással és tárolással kapcsolatos, akár 50%-os, sőt néha még nagyobb veszteségeket is. Ezenkívül a szükségletet olyan tényezők is növelik, mint a dohányzás, a fizikai aktivitás, számos krónikus betegség és a pszichés stress.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.