Túl keveset alszol? Honnan tudom, hogy nem alszom eleget?

Az alvás nagyon fontos része a napnak, amely során kipihenjük magunkat. Testünknek szüksége van a regenerálódásra, függetlenül attól, hogy elfoglalt vagy nyugodt életmódot folytatunk. Ha ez hiányzik vagy rossz minőségű, az hatással lehet a közérzetünkre, egészségünkre és működésünk minden aspektusára.

fáradt nő - alváshiány

  1. Milyen tünetei vannak az alváshiánynak?
  2. Hiányzik az energiája
  3. Koncentrációs problémái vannak
  4. Állandóan dühös és depressziós vagy
  5. Észreveszi, hogy az egészségügyi problémái súlyosbodnak
  6. Gyakrabban megfázik
  7. Gyakran szundikálsz a nap közepén
  8. Összefoglaló

Milyen tünetei vannak az alváshiánynak?

Az első dolog, ami eszünkbe juthat, az az egyszerű fáradtságérzet. Sokaknál úgynevezett táskák alakulnak ki a szem alatt, de számos más tünet is jelentkezik, amelyek meglehetősen finomak, és gyakran figyelmen kívül hagyják őket. Hosszú távon azonban sok problémát okozhatnak nekünk. Erről általában mi magunk tehetünk. És egyáltalán nem a jó időbeosztásról van szó.

Kiderült, hogy sokan még mindig sok időt töltenek internetezéssel a telefonjukon vagy tévénézéssel, amikor lefekszenek. Ha lefekvés előtt ezekkel a gyakorlatokkal foglalkozunk, akkor „túlstimuláltak” leszünk, és nehezebben alszunk el. Ráadásul a tévék, telefonok, számítógépek és táblagépek által kibocsátott kék fény elnyomhatja a melatonin termelését az agyban, amely hormon csökkenti az elalváshoz szükséges időt.

Ez azt jelenti, hogy még ha el is tetted az összes elektronikus eszközt, akkor is sok gondod lehet az elalvással. Lehet, hogy észre sem veszi, hogy az alvásmegvonás következményei Önt is utolérték. Ismerje meg tehát a jeleit annak, hogy nem alszik eleget:

Hiányzik az energiája

fáradt ember - alváshiány

Egy nyugtalan vagy rövid éjszaka arra késztethet, hogy még dél előtt az íróasztal alá bújjon és szundikáljon egyet. Ráadásul még az egyszerű feladatok is hihetetlenül bonyolultnak és erődet meghaladónak bizonyulhatnak aznap. Délután viszont lehet, hogy mindent, amit elterveztél, el akarsz engedni, mert egyszerűen nincs hozzá energiád. Az is előfordulhat, hogy alvásproblémákat okozol magadnak. Ha délután sok kávét iszol, akkor nem csoda, hogy este inkább ülsz, minthogy ésszerű időben lefeküdj. 

Koncentrációs problémái vannak

Az alvásproblémák súlyosan befolyásolják a koncentrációdat. Ha fáradt vagy, nehezebben tudsz koncentrálni, elemezni, döntéseket hozni. Akár irodában, akár otthon dolgozik, akár csak a teendői listáját próbálja végigcsinálni, aludjon megfelelő mennyiségű alvást. Ellenkező esetben nagyon nehéz dolga lehet.

Állandóan dühös és depressziós vagy

Bár az álmatlanság lehet a depresszió tünete, ez fordítva is előfordulhat, amikor a nem megfelelő alvás miatt leszel depressziós. Ez a hiányosság a türelem csökkenéséhez és a szociális kapcsolatok csökkenéséhez is vezethet. Azt is észreveheti, hogy könnyebben dühös lesz, és kevésbé jól kezeli a stresszes helyzeteket.

Észreveszi, hogy az egészségügyi problémái súlyosbodnak

Az alváshiány olyan problémákhoz vezethet, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség, vagy súlyosbíthatja azokat, ha már fennállnak. Az éjszakai alvás az az időszak, amikor a szervezet igyekszik minden folyamatát stabilizálni, hogy kipihenhesse magát. Nem véletlen, hogy az alvás rendszerességéről azt mondják, hogy segít stabilan tartani a vércukorszintet. Érdemes megemlíteni azt is, hogy az alváshiány elősegíti a plusz kilók felszedését. Ez a teltségérzetért és az éhségérzetért felelős hormonokra gyakorolt hatásnak köszönhető. A túlzott testsúly egy másik tényező, amely negatív hatással van a vérnyomásra és a cukorszintre.

Gyakrabban megfázik

Az, hogy nem alszol eleget, pusztítást végezhet az immunrendszereden. Ha túl keveset alszik, akkor nagyobb valószínűséggel kap el különböző fertőzéseket.

fáradt nő - alváshiány

Gyakran szundikálsz a nap közepén

A szunyókálás jó dolog, de a csecsemőknek. Egy felnőttnek nincs rá szüksége minden nap. Igen, néha, ha 15 percre becsukod a szemed, úgy érezheted magad, mintha újjászülettél volna, de néha nagyon nehezen tudsz utána este elaludni. Ha minden nap úgy érzed, hogy nem tudsz túlélni szundikálás nélkül, akkor ez egy újabb jele annak, hogy túl keveset alszol éjszaka.

Összefoglaló

Honnan tudod, hogy túl keveset alszol? Figyelje meg magát. Ha azt veszed észre, hogy egyre gyakrabban vagy letargikus, nem tudsz semmire koncentrálni, és a motivációd a mélypontra süllyed, akkor érdemes megkeresni az okot. Esetleg elalvási gondjaid vannak? Vagy esetleg gyakran felébredsz? Mindkét esetben alváshiányról lehet szó, ami hozzájárulhat a rosszabb közérzethez és egészséghez.

Gondoskodjon arról, hogy alváshigiéniája egy kicsit jobb legyen. Kerülje az elektronikus eszközöket lefekvés előtt, válasszon valamilyen más esti rituálét, amely megnyugtatja és felkészíti a pihenésre. Ez lehet egy bögre forró tea, egy könyv és végül egy pihentető fürdő. A hálószobában ügyeljen arra, hogy csendes, sötét és megfelelő hőmérsékletű (17-19 fok) legyen. Gondoskodjon az alvásról, és akkor sokkal több energiája lesz napközben.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét