Az egészséges táplálkozás minden életkorban fontos. A szervezetnek szüksége van szénhidrátokra és zsírokra, mint üzemanyagforrásokra, és fehérjére, mint szövetépítő anyagokra. Ezen kívül nagyon fontosak a vitaminok és az ásványi anyagok, amelyek a szervezet minden rendszerének megfelelő működéséért felelősek.
- D-vitamin
- B12-vitamin
- Magnézium
- Kalcium
- Vas
- Összefoglaló
A vitaminok és ásványi anyagok legjobb forrása az egészséges és változatos, egészséges élelmiszerekből álló étrend. Érdemes észben tartani, hogy szükségleteink az életkor előrehaladtával változnak. A gyermekeknek más szükségleteik vannak, a felnőtteknek más szükségleteik vannak, és az időseknek is más szükségleteik vannak.
Hogyan változik az egyes vitaminok és ásványi anyagok szükséglete az életkorral?
D-vitamin
A D-vitamin hiánya meglehetősen gyakori, és sajnos a kor előrehaladtával még gyakoribbá válik. Miért veszélyeztetettebbek az idősebbek? Általában ritkábban teszik ki a szervezetüket a napfénynek, amely ennek a vitaminnak a fő forrása. Ezenkívül a bőr vastagságának változása miatt az idősebbek számára nehezebbé válhat a szintézis.
A D-vitaminhoz táplálékból is hozzájuthatunk, elsősorban olajos tengeri halakból, de tojásból és egyes gombákból is. Fontos azonban megjegyezni, hogy az időseknél a felszívódási folyamatok némileg gyengébbek.
Miért olyan fontos a D-vitamin? Alacsony szintje különböző egészségügyi problémákat okozhat, többek között izomgyengeséget, az olyan betegségek nagyobb kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség, csontritkulás és a rák egyes formái. Érdemes ezért vérvizsgálatot végeztetni és ellenőrizni a hiányosságokat. Ez különösen fontos a magas kockázatnak kitettek számára, azaz azok számára, akik elhízottak, sötétebb bőrűek, vagy olyan északi szélességi körökben élnek, ahol kevesebb napfényhez jutnak.
B12-vitamin
A B12-vitamin nagyon fontos az egészséges vörösvértestek építéséhez, de az agy egészségéhez is. Alacsony szintje tartós idegkárosodással, valamint agysorvadással jár. És bár B12-vitamin-hiány bármely életkorban előfordulhat, az idősebbek sokkal inkább ki vannak téve ennek. Ez a gyomorsav csökkent termelésének is köszönhető, amely részben a tápanyagok felszívódásáért felelős. Azok az emberek, akik nem esznek húst és tejtermékeket - e vitamin fő forrásait - szintén veszélyeztetettek. Időseknél a B12-vitaminhiány diagnosztizálása és gyors korrekciója elengedhetetlen, mivel a neurológiai tünetek hasonlíthatnak az Alzheimer-kórra.
Magnézium
Kiderült, hogy a lakosság egyharmada nem jut elegendő magnéziumhoz az étrendjéből. Szükséged van rá a szív, a vázizmok és az erek megfelelő működéséhez. Az alacsony magnéziumszint az egészségügyi problémák, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás és a szívbetegségek nagyobb kockázatával jár együtt. És nem szabad elfelejteni, hogy a stressz és az öregedési folyamat növeli ezt az igényt.
A legjobb magnéziumforrások a természetes termékek, mint a leveles zöldségek, magvak, diófélék, bab, teljes kiőrlésű gabonafélék és az avokádó.
Kalcium
A kalcium nemcsak a csontok egészségét befolyásolja, hanem számos más fontos folyamatért is felelős az emberi szervezetben. Az idősebbeknek nagyobb kalciumszükségletük van, mint a fiatalabbaknak, mivel gyakrabban fordul elő a laktózintolerancia, ami megnehezíti a kalcium fő forrását jelentő tejtermékek fogyasztását. Szerencsére más termékekben is megtalálható, például a tofuban és a zöld leveles zöldségekben. Érdemes odafigyelni a szedett gyógyszerekre is, mivel ezek csökkenthetik a kalcium felszívódását.
Vas
Mind a hiány, mind a túlsúly káros lehet az egészségre. Megfelelő mennyiségben antioxidánsként segít felvenni a harcot a szabad gyökök okozta károkkal, de egy bizonyos mennyiség felett negatív hatással lehet a szövetekre. Úgy tűnik, hogy a vas felszívódása az életkor előrehaladtával némileg csökken, ráadásul az idősebbek kevesebb, ebben az ásványi anyagban gazdag élelmiszert fogyasztanak, ezért nagyobb valószínűséggel szenvednek hiányt. Ilyenkor érdemes megfontolni a pótlást, de feltétlenül az orvossal való konzultációt követően.
Összefoglaló
A vitaminok és ásványi anyagok nagyon fontosak az egészségünk szempontjából, bármely életkorban. Ezért fontos a változatos, egészséges élelmiszerekből álló étrend. Érdemes észben tartani, hogy az életkor előrehaladtával szükségleteink megváltoznak, és figyelembe kell venni azokat a tényezőket, amelyek növelik a hiányok kockázatát. Ha kétségei vannak, forduljon orvosához, aki ellenőrzi a vér vitamin- és ásványi anyag szintjét, és javaslatot tesz az étrend megváltoztatására vagy étrend-kiegészítők alkalmazására.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.