Ha tápláló reggeliről van szó, a zabpehely minden bizonnyal az egyik lehetőség. Rengeteg rosttal, lassan emésztődő összetett szénhidráttal és még egy kis fehérjével is indíthatod vele a napodat.
- Zab és fogyás
- Zab és vércukorszint
- A zabpehely fajtái
- Mit lehet pehelyből készíteni?
- Összefoglaló
Zab és fogyás
A teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben gazdag étrend alacsonyabb testtömeggel jár, mivel növényi fehérjét és rostokat tartalmaznak, amelyek fékezik az éhségérzetet. Ezenkívül a zab egy béta-glükán nevű rosttípust tartalmaz, amelyről megállapították, hogy támogatja a testsúlykontrollt.
Zab és vércukorszint
A kutatók vizsgálják a zab vércukorszintre gyakorolt hatását, különösen a cukorbetegeknél. Egy tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, rendszeresen zabot fogyasztó emberek vércukorszintje alacsonyabb volt, és kevesebb gondjuk volt a testsúlyszabályozással.
A zabpehely fajtái
A zabszemeket sokféleképpen lehet feldolgozni, és ennek következtében többféle típus létezik. Sok szószóló azt mondja, hogy minél kevésbé feldolgozott, annál több a tápanyag. Ebben természetesen sok igazság van, de azt is fontos megjegyezni, hogy minél kevésbé feldolgozott a pehely, annál tovább kell főzni a puhaság eléréséhez. Néha választanunk kell...
Zabkorpa
Sokak számára a zabkorpa csak egy másik neve a gabonapehelynek, de ez nem így van. A korpa olyan termékek előállítása során keletkező melléktermék, mint a liszt vagy a dara. A pelyhek viszont a magvak összezúzásával/zúzásával jönnek létre.
Sima pehely
Ez általában a legkevésbé feldolgozott pehelytípus. Előzetesen préselt és megnedvesített teljes gabona összezúzásával készül. Fontos megjegyezni, hogy a zúzás nem azonos az őrléssel, ezért több tápértéket őriz meg.
Hegyi pelyhek
A hegyi pelyhek gyártási folyamata egy kicsit eltér a megszokottól. Ezeket a pelyheket ráadásul összetörik, de le is soványítják. Ennek az eljárásnak ellenére még mindig értékesnek és ízletesnek számítanak.
Instant pehely
Ezek a pelyhek megvásárolhatók hagyományos instant és hegyi instant formában is. Miben különbözik az instant pehely a többitől? Hidratálási folyamaton mennek keresztül, amelynek során a szemeket először hidratálják, majd tovább dolgozzák. Ezáltal lágyabbá válnak, és könnyebben felszívják a vizet, így gyorsabban megduzzadnak, és hamarabb fogyaszthatóak.
Mit lehet pehelyből készíteni?
A zabpehely egy nagyon kecses termék, amely sokféleképpen fogyasztható. A zabpehely önmagában végtelen lehetőségeket kínál. A pelyhet megfőzheted vízben, tejben, vagy fogyaszthatod joghurttal vagy kefirrel. A további adalékok csak Önön múlnak. Adhat hozzá gyümölcsöt, mézet, kókuszt, csokoládéforgácsot vagy aszalt gyümölcsöt. Minden attól függ, mit szeretsz, és mit enged meg a kalóriamérleged. Ha nem akarod megfőzni a gabonapelyhet, csak áztasd be egy éjszakára, és ugyanolyan puha és duzzadt lesz. Unod a zabpelyhet? Készíts rántottát liszt helyett pehelyből vagy sült zabpehelyből. Tényleg rengeteg lehetőség van.
Összefoglaló
Ha a fogyásról van szó, elmondható, hogy a zabpehely minden fajtája jóllakottságot biztosít, stabilizálja a vércukorszintet, és rengeteg rostot és egyéb tápanyagot tartalmaz. Kerülje azonban a kész keverékeket, amelyek sok cukrot tartalmazhatnak. Mindig olvassa el a címkéket, és ne feledje, hogy ezt a keveréket maga is elkészítheti, így biztos lehet benne, hogy mit eszik.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.