A koffein felgyorsítja a zsírégetést?

A koffein az egyik legnépszerűbb anyag, amely növeli a sportolók teljesítményét és segíti a mindennapi működést. Hogyan működik? 


karcsúsító nő


  1. A koffein elősegíti a zsírszövet csökkentését?
  2. Összefoglalás
  3. Kávé vagy szintetikus koffein?


Konkurens módon blokkolja az adenozin receptorokat, mérsékli az alvásmegvonás éberségre és figyelemre gyakorolt hatását. Lehetővé teszi az erőfeszítés folytatását, még akkor is, ha a glikogén koncentrációja alacsonyabb (a sportoló kimerítette az izmokban glükóz formájában jelen lévő "üzemanyag" egy részét), növeli az állóképességet, az erőt és az izomerőt. A metaanalízis a legnagyobb jelentőséggel bíró bizonyíték, mivel számos magas színvonalú vizsgálatot (pl. placebo csoporttal is rendelkező klinikai vizsgálatokat, a kellően magas minőség fenntartása mellett) figyelembe vesz.


A koffein elősegíti a zsírszövet csökkentését?


A kutatók szisztematikus áttekintést és metaanalízist végeztek a koffeinnel és a testzsír csökkentésére gyakorolt hatásával kapcsolatban. Tizenhárom klinikai vizsgálat lett figyelembe véve, melyeken 606 ember vett részt.


Kiderült, hogy a koffeinbevitel duplázása esetén:  • 22%-kal csökkent a testsúly

  • 17%-kal csökkent a BMI (testtömeg-index, amely a nem edző emberek esetén elhízással áll kapcsolatban)

  • 28%-kal csökkent a testzsír


Összefoglalás


A metaanalízis kimutatta, hogy a koffeinfogyasztás elősegítheti a súly, a BMI és a testzsír csökkentését.


Kávé vagy szintetikus koffein?


Sajnos a kávé nem hat úgy, mint a tiszta koffein, ezért a sportteljesítmény növelése (ergogén) terén a koffein (guarana) kapszulák, italok, gélek stb. formájában való fogyasztása nagyobb hatást fejt ki. A koffeint emellett nem szabad koffeinmentes kávéval kombinálni, mert az teljesen kiküszöbölheti a koffein jótékony hatását, amit tudományos vizsgálatok is kimutattak.


Graham és munkatársai bebizonyították, hogy a koffein 4,45 mg/ttkg dózisban egészen más hatást fejt ki, attól függően, hogy milyen formában fogyasztják. Az idézett kísérletben edzett futók 85%-os VO2 max (maximális oxigénfelvétel) intenzitással edzettek, teljes kimerültségig. 60 perccel a futás előtt kaptak: koffein kapszulát + vizet, normál kávét, koffeinmentes kávét, koffeinmentes kávét plusz koffein kapszulát vagy placebót.


Csak a kapszulákban lévő koffein növelte a teljesítményt, mely további 7,5-10 percnyi futást tesz lehetővé meghatározott intenzitással. Ez azt jelenti, hogy a koffeinmentes kávé hatástalaníthatja az étrend-kiegészítő formájában bevitt koffein vagy guarana hatását. Ezenkívül Graham és munkatársai kimutatták, hogy csak a tiszta koffein befolyásolja az adrenalin koncentrációját, ami nagyon fontos a sportolók számára és a testzsír csökkentésében. Az adrenalin nem szelektíven hat a receptorokra, például a béta-adrenerg receptorokra.


Caffeine


Metabolikus szempontból a béta-2 receptorok stimulálása a zsírsejtek fokozott lipolíziséhez (zsírlebontás), az izomglikogén lebomlásához (glikogenolízis; helyi energiaforrás mobilizálása), valamint a máj glikogenolízisének stimulálásához (a glikogén, a májban raktározott „üzemanyag” lebontása) és a májban való glükoneogenezishez (glükóztermelés) vezet.


Emellett már a testtömeg-kilogrammonként 3-5 mg mennyiségben bevitt koffein is hatást fejt ki. A kisebb adagok egyszerűen hatástalannak bizonyulhatnak, különösen, ha valaki rendszeresen iszik koffeintartalmú italokat. Ezért a legtöbb „energiaital” túl gyenge a sportolók számára, túl kevés a koffein, de túl sok a cukor és a sportteljesítmény szempontjából nem releváns anyag


 

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből