A kurkuma gyulladáscsökkentő hatású?

A gyulladás a szervezet természetes válasza arra, hogy megvédje magát az olyan károsító tényezőkkel szemben, mint a fertőzések, sérülések vagy toxinok, de akkor válik problémává, ha krónikussá válik, és nincs összefüggésben az egészséget vagy az életet fenyegető veszélyekkel. A nem megfelelő étkezési szokások gyakran hozzájárulnak az ilyen állapotot előidéző helyzetekhez. A gyógynövényes gyógymódok segíthetnek a szervezetben fellépő különböző típusú gyulladások leküzdésében, és az egyik legintenzívebben kutatott alapanyag ebben az összefüggésben a kurkuma.

Kurkuma

  1. A gyulladás okai
  2. A gyulladás formái
  3. Kurkuma és gyulladás

A gyulladás okai

Kórokozók

A gyulladás különböző ingerekre, köztük olyan kórokozókra válaszul lép fel, mint a baktériumok (pl. Helicobacter pylori a gyomorban), vírusok (pl. coronavírus a légutakban) vagy gombák (pl. Candida albicans elszaporodása a felső emésztőrendszerben).

Mechanikai károsodás, stimulánsok, vegyi anyagok

Gyulladás a szervezetben mechanikai sérülés következtében is kialakulhat, pl. kemény felületre esés vagy égési sérülés után, valamint káros vegyi anyagoknak, például alkoholnak, cigarettafüstnek vagy maró hatású anyagoknak és növényvédő szereknek való kitettség következtében.

Oxidatív stressz

Az öregedésből vagy számos betegségből eredő oxidatív stressz szintén fontos szerepet játszik a gyulladás elindításában. Ezek közé a betegségek közé tartozik az immunrendszer hibás működése, különösen az autoimmun betegségek és a rák esetében.

Táplálkozási hibák, stressz, alváshiány

Az olyan környezeti tényezők, mint a feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend, a kiszáradás, a sóval és cukorral kísért túlzott transzzsírok, a fizikai aktivitás hiánya, a krónikus stressz és az elégtelen alvás szintén nem elhanyagolható hatással bírnak.

A gyulladás formái

gyulladás - női hasi fájdalom, belek

Az akut, átmeneti formában

A gyulladás jelentkezhet akut formában, amelyet rövid ideig tartó hatás jellemez, és általában teljes gyógyuláshoz vezet, vagy krónikus formában, amely hosszú ideig fennáll, és fokozatosan szövetkárosodást és más betegségek kialakulását okozza. A krónikus gyulladás az immunrendszer túlzott aktivitásával jár együtt, amely olyan molekulákat választ ki, amelyek blokkolják más biológiai jelentőségű vegyületek hatását, valamint olyan enzimeket, amelyek lebontják a sejteket és károsítják a szöveteket, ami idővel szervi működési zavarokhoz vezet.

Krónikus gyulladás - számos betegség alapja

Ez a fajta gyulladás az alapja számos civilizációs betegségnek, például a kettes típusú cukorbetegségnek, az érelmeszesedésnek, a magas vérnyomásnak, a krónikus vesebetegségnek, egyes neurodegeneratív betegségeknek, valamint a ráknak. A krónikus gyulladás nemcsak a szervezet regenerációs funkcióit rontja, hanem felgyorsítja az öregedési folyamatot, csökkenti a fertőzésekkel és a környezeti stresszhatásokkal szembeni ellenálló képességet, hatással van a mentális egészségre, növeli a depresszió és a szorongásos zavarok kockázatát, hosszú távon pedig csökkentheti a várható élettartamot.

Kurkuma és gyulladás

Kurkuma

Bizonyos élelmiszerek kivételesen gazdagok gyulladáscsökkentő anyagokban. Mint kiderült, ezek egyike a kurkuma, pontosabban a benne található kurkumin, a fő hatóanyag. Számos, embereken végzett vizsgálat során megfigyelték, hogy a kurkumin képes csökkenteni az olyan gyulladásos markerek szintjét, mint a CRP (C-reaktív fehérje), a TNF-α (tumor nekrózis faktor alfa) és az IL-6 (interleukin 6).

Hatékonyság és biztonságosság

Gyulladásos betegségek, például reumatoid artritisz, köszvény vagy osteoarthritis esetén a kurkumin csökkentheti a fájdalmat és javíthatja az ízületi funkciókat, a nem-szteroid gyulladáscsökkentőkhöz hasonló eredményeket elérve, de a mellékhatások kisebb kockázata mellett.

Metabolikus szindróma esetén a kurkumin alkalmazása a gyulladás, a derékkörfogat, az éhgyomri glükózszint vagy a lipidprofil szabályozásának csökkenésével járt. Továbbá mérsékelt hatékonyságot mutatott a fájdalomcsillapításban és az izmok edzés utáni helyreállításában.

A must piperinnel

A napi 120 mg-tól 1500 mg-ig terjedő adagok 4-36 héten keresztül jól tolerálhatók és biztonságosak. Az ígéretes eredmények ellenére további kutatásokra van szükség az optimális dózisok vagy az adagolási módszerek tekintetében. Többek között a kurkuma fekete borssal és a benne lévő piperinnel való kombinációja, amely növeli a kurkumin biológiai hozzáférhetőségét, jelenleg nagy figyelmet kap.

Források:

  • Dehzad, M. J., Ghalandari, H., Nouri, M., & Askarpour, M. (2023). Antioxidant and anti-inflammatory effects of curcumin/turmeric supplementation in adults: A GRADE-assessed systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Cytokine, 164, 156144. https://doi.org/10.1016/j.cyto.2023.156144
  • Qiu, L., Gao, C., Wang, H., Ren, Y., Li, J., Li, M., Du, X., Li, W., & Zhang, J. (2023). Effects of dietary polyphenol curcumin supplementation on metabolic, inflammatory, and oxidative stress indices in patients with metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Frontiers in endocrinology, 14, 1216708. https://doi.org/10.3389/fendo.2023.1216708
  • Zeng, L., Yang, T., Yang, K., Yu, G., Li, J., Xiang, W., & Chen, H. (2022). Efficacy and Safety of Curcumin and Curcuma longa Extract in the Treatment of Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trial. Frontiers in immunology, 13, 891822. https://doi.org/10.3389/fimmu.2022.891822
  • Oxley, R. A., & Peart, D. J. (2024). The effect of curcumin supplementation on functional strength outcomes and markers of exercise-induced muscle damage: A systematic review and meta-analysis. Nutrition and health, 30(1), 77–92. https://doi.org/10.1177/02601060231186439
  • Sahebkar A. (2014). Are curcuminoids effective C-reactive protein-lowering agents in clinical practice? Evidence from a meta-analysis. Phytotherapy research : PTR, 28(5), 633–642. https://doi.org/10.1002/ptr.5045
  • Derosa, G., Maffioli, P., Simental-Mendía, L. E., Bo, S., & Sahebkar, A. (2016). Effect of curcumin on circulating interleukin-6 concentrations: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacological research, 111, 394–404. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2016.07.004
  • Feng, J., Li, Z., Tian, L., Mu, P., Hu, Y., Xiong, F., & Ma, X. (2022). Efficacy and safety of curcuminoids alone in alleviating pain and dysfunction for knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. BMC complementary medicine and therapies, 22(1), 276. https://doi.org/10.1186/s12906-022-03740-9
  • White, C. M., Pasupuleti, V., Roman, Y. M., Li, Y., & Hernandez, A. V. (2019). Oral turmeric/curcumin effects on inflammatory markers in chronic inflammatory diseases: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacological research, 146, 104280. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2019.104280
ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét
A terméket hozzáadása megtörtént
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét