D3-vitamin - adagolás és hiány

A D-vitamin az emberi szervezet működéséhez és egészségéhez nélkülözhetetlen mikrotápanyag. Fontos megjegyezni, hogy zsírban oldódik. Ezért optimális, ha ezt a makrotápanyagot tartalmazó étkezésekkel együtt fogyasztjuk.

Nő a tengerparton, D3-vitamin, napozás

  1. Hogyan ellenőrizhető az esetleges D-vitaminhiány?
  2. D-vitamin - hatása az emberi szervezetre
  3. Ajánlott D-vitamin adagolás? 
  4. D-vitamin K-vitaminnal együtt?

A tudósok a D-vitamin két uralkodó formáját azonosították és számokkal jelölték meg:

  • D3-vitamin, a kolekalciferol elnevezéssel találkozhatunk - főként az állatokból származó élelmiszerekben található.
  • D2-vitamin - másik neve ergokalciferol - főként gombákban és kisebb mennyiségben növényekben található meg.

Nagyobb aktivitása, azaz a szervezet D-vitamin-szintjének emelésére való képessége miatt a D3-vitaminra kell a fő hangsúlyt fektetni. A D-vitamin a (védtelen) bőrünkben is termelődik, amikor napfénynek vagyunk kitéve.

Mivel azonban a Lengyelországhoz hasonló szélességi fokokon élő emberek az évnek csak egy nagyon korlátozott időszakában (nyáron) élvezhetik teljes mértékben a napfény előnyeit, és még ekkor is gyakran bent vannak az irodában/iskolában, becslések szerint rengeteg embernek lehet hiányérzete. Az Egyesült Államokban 4 emberből 3 tartozik ebbe a csoportba. Sőt, ami még rosszabb, a hiányos emberek száma az elmúlt években megduplázódott!

Hogyan ellenőrizhető az esetleges D-vitaminhiány?

Ez egy vérvizsgálattal történik, ahol az 5-hidroxi- D3-vitamin (25 (OH) D) szintjét határozzák meg. A 30 ng/ml feletti érték elegendő szintet határoz meg.

Érdemes azonban tudni, hogy például a sportolók akkor rögzítik a legnagyobb neuromuszkuláris teljesítményüket, ha az 5-hidroxi-vitamin D3, (25 (OH) D) szintje akár 50 ng/ml is lehet! Vagyis jóval az elégséges szint felett!

Ezért, amikor nincs lehetőség a fedetlen bőr napozásra, gondoskodni kell a megfelelő D3-vitamin-bevitelről - a legjobb források közé tartoznak a halak, pl. a hering, a szardínia, a tonhal, a lazac és a tojássárgája, és amikor ezek a mennyiségek nem elegendőek, meg kell fontolni a célzott D3-vitamin-pótlás lehetőségét.

D3-vitamin kapszula

D-vitamin - hatása az emberi szervezetre

Csontrendszer - a D-vitamin a csontrendszerre ható alapvető mikrotápanyagok közé tartozik; a megfelelő D-vitaminszint, különösen idősebb korban, a csonttörések kockázatának csökkenését eredményezheti.

Tesztoszteronszint - a D-vitamin szükséges ahhoz, hogy a férfi szervezet képes legyen a megfelelő mennyiségű tesztoszteron termelésére.

Szív- és érrendszer - a szív- és érrendszer megfelelő működésének fenntartása, és ezáltal az ezen betegségekből eredő halálozás csökkentése érdekében is fontos a megfelelő D-vitaminszint biztosítása.

Zsírszövet - a szervezet megfelelő D-vitamin-állapotának biztosítása hatással lehet a zsírszövet csökkentésére. 

Asztma - a megfelelő mennyiségű D-vitamin a szervezetben csökkentheti az asztmás rohamok gyakoriságát.

Felső légúti fertőzések kockázata - a D-vitamin kulcsszerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében; különösen a felső légúti fertőzések szezonjában a megfelelő D-vitaminszint kritikus lehet a szervezet kórokozók elleni küzdelemben.

A megfelelő D-vitaminszint biztosítására való odafigyelés egyéb előnyei:

  • az izomnövekedés ütemének növelése
  • fokozott erő
  • jobb izomállóképesség
  • jobb mozgáskoordináció 
  • a gyulladások előfordulásának csökkentése 
  • jobb reakcióidő 
  • jobb edzés utáni regeneráció 
  • a megfelelő vérnyomásszint támogatása 
  • a szövetek jobb inzulinérzékenysége
  • a rák bizonyos típusainak lehetséges csökkent kockázata

Ajánlott D-vitamin adagolás? 

Az esetleges D-vitamin-hiány megszüntetésére a következő pótlási módszerek ajánlottak:

Napi - ahol a National Academy of Science (USA) által felnőttek és serdülők számára ajánlott 4000 NE vagy ennek megfelelően ennél kisebb felső adagot alkalmaznak.

Időszakos - például heti egyszer, 8 héten keresztül 50 000 NE D3-vitamin adagot alkalmazva.

Rendszeres alternatíva - havonta egyszer 50 000 NE D-vitamin fogyasztása.

Krónikus D-vitaminhiány és nagy dózisok szükségessége esetén orvoshoz kell fordulni. Az esetleges hiány mértékéről pedig vérvizsgálattal kaphatunk információt. 

D3-vitamin az élelmiszerekben

D-vitamin K-vitaminnal együtt?

Egy ilyen kombináció tűnik a legmegfelelőbbnek, mivel a két vitamin együttes pótlása bizonyos egészségügyi paraméterek javulását eredményezheti.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből