Glükózamin - mi ez, és hogyan hat az ízületekre?

A glükózamin kutatását a XX. század 20-as éveiben kezdték meg.   Már akkor megfigyelték, hogy az ízületi porcok fontos alkotóelemét képezi. A munka a második világháború alatt megszakadt, és az 1990-es évek végén a glükózaminnal végzett klinikai vizsgálatok eredményeit a neves "The Lancet" orvosi folyóiratban tették közzé. Ennek eredményeképp a tudósok és orvosok körében egyértelműen megnőtt az érdeklődés e vegyület iránt. Ma a glükózamint széles körben használják étrend-kiegészítőként, amelynek célja az ízületek egészségének javítása.

glükozamin - ízületek, edzés

  1. Mi az a glükózamin?
  2. Hogyan működik a glükózamin?
  3. Mikor használják a glükózamint?
  4. Hogyan adagoljuk a glükózamint?
  5. Kagylóallergia és egyéb ellenjavallatok 

Mi az a glükózamin?

A glükózamin egy aminocukor, a fehérjék és a szénhidrátok jellemzőit ötvöző vegyület, amely természetesen előfordul a szervezetben, különösen az ízületi porcokban. Bár a szervezet képes szintetizálni a glükózamint, kívülről is bevitehő, nevezetesen élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők útján.

A glükózamin a glükózból szintetizálódik a szervezetben végbemenő biokémiai változások révén, amelyek a glükóz glutamin aminosavvá történő átalakításával kezdődnek.

A glükózamin vízben oldódik, lúgos pH-ja közel semleges. Amfoter tulajdonságokat mutat, ami azt jelenti, hogy lúgosságát a környezet pH-értékéhez, valamint a savak és bázisok jelenlétéhez igazítja. Szerkezetében bizonyos mértékig hasonlít a glükózra.

Hogyan működik a glükózamin?

Kinek javasolt a glükózamin használata

A glükózamin használata különösen ajánlott osteoarthritisben szenvedőknek, sportolóknak, aktív életmódot folytatóknak és időseknek, akik ízületi merevségtől és fájdalomtól szenvednek. A glükózamin a proteoglikán és a glükózaminoglikánok (GAG) szintéziséhez szükséges vegyület, amelyek az ízületi porcok fő összetevői.

A glükózamin hatása

A GAG-ok, mint például a kondroitin és a hialuronsav, az ízületi porcok rugalmasságát biztosítják. Védelmet nyújtanak a károsodás és a szövetek öregedésének hatásai ellen. Ezenkívül a glükózamin befolyásolhatja a kollagén szintézisét, amely az ízületi porcok másik fontos összetevője, és a szervezet összes szövetének építőeleme.

Gyulladáscsökkentő hatás 

Ezenkívül gyakran felfigyelnek a glükózamin antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásaira, valamint a gyulladást elősegítő faktorok aktivitásának gátlására is. Ily módon hozzájárulhat a fájdalom és a gyulladás csökkentéséhez ízületi betegségekben.

Bélrendszerre gyakorolt hatás

A glükózaminnak van egy másik hatása is, amely nem kapcsolódik közvetlenül az egészséges ízületekhez. Nos, ezt a vegyületet az emberi emésztőrendszer nem emészti fel teljesen, de ezt a folyamatot a belekben lévő probiotikus baktériumok támogatják.

Ennek köszönhetően a glükózamin az egészségvédő bélmikrobióta stimulálásához is hozzájárul, de ezen a területen még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy többet lehessen elmondani, például arról, hogy mely baktériumok vannak kitéve a legnagyobb mennyiségi változásnak.

Mikor használják a glükózamint?

ízületi porc

Osteoarthritis

A glükózamin az ízületi porcok természetes alkotórésze, amelyet étrend-kiegészítőként használnak az osteoarthritis kezelésében. A glükózamin szedése segíthet az ízületi fájdalmak enyhítésében, javíthatja a mobilitást és csökkentheti a gyulladást.

Küzdősportok és idősek

A fent említett hatás kedvezményezettjei lehetnek sportolók és szabadidős tevékenységet folytató személyek is. Ez különösen igaz azokra a sportokra, amelynek során rendszeres szöveti zúzódásoknak vagyunk kitéve, főleg a kontaktsportokra, például a küzdősportokra. Az idős emberek a sejtek és szövetek öregedése miatt ízületi problémákkal küzdhetnek, amelyekre a glükózamin sintén gyógyír lehet.

Hiányveszély

Ennek a vegyületnek az ízületekben való hiánya kedvez az eséseknek és sérüléseknek, amelyek immobilizálhatják az idős embert, az immobilizáció pedig az ízületek további degenerációjához vezet.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy ritkán fogyasztunk jó glükózaminforrásokat az étrendünk keretei között. Többek között kagylókban fordul elő, amelyek valószínűleg nem képezik az étrend alapját, akár az áruk és rendelkezésre állásuk, akár az ízlési preferenciák miatt.

Felszívódási problémák és étrend-kiegészítők

A glükózamin élelmiszerből származó biohasznosulása nem haladja meg a tízen egynéhány százalékot, ezért általában az étrend-kiegészítés az egyetlen választás, ha növelni szeretnénk ennek a vegyületnek a hozzáférhetőségét a szervezet számára.

Vegánokkal kapcsolatos megjegyzések

Érdemes megjegyezni, hogy a vegánok általában nem biztosítanak glükózamint a szervezetnek. Ez nem csak a glükózaminra vonatkozik, hanem a kondroitinra vagy a kollagénre is.

Hogyan adagoljuk a glükózamint?

SFD GLUKOZAMINA

A glükózamint kitinből, tehát a rákfélék, például garnélarák, homár vagy rák héjában található glükózamin összetettebb formájából nyerik ki az étrend-kiegészítők előállításához. A kitint kitinátokká dolgozzák fel, majd egyszerűbb vegyületekké hidrolizálják (lebontják), például az imént tárgyalt glükózaminná.

Természetes források

A glükózaminkészítményekben általában só, például glükózamin-szulfát formájában van jelen, amely természetes forrásokból származik. Ez egy széles körben biztonságosnak és jól toleráltnak elismert vegyület.

Sztenderd adagok

A glükózamin tipikus adagja a készítmény formájától függ. A leggyakrabban használt forma a tabletta vagy kapszula, amelyek darabonként legfeljebb 500 mg glükózamin-szulfátot tartalmaznak. A glükózamin dózisa az egészségi állapottól és az étrend-kiegészítés céljától, valamint a testtömegtől és a magasságtól is függ.

Napi adag 

Általában a glükózamint napi 1200 mg körüli dózisban, két vagy három adagban javasolt alkalmazni. Egyes betegségek esetén az adag elérheti a 2000 mg-ot, de csak szakemberrel való konzultációt követően alkalmazható. A glükózamin-kiegészítés általában körülbelül 2 hónapig tart.

Meddig használható a glükózamin és mivel kombinálható?

3-6 hónapnál hosszabb használat esetén is érdemes szakemberhez fordulni.

A glükózamint gyakran használják kondroitinnal kombinálva, mivel mindkét összetevő az ízületi porcok természetes összetevője, és szinergikusan hatnak, egymás hatását fokozva. Ezenkívül a glükózamin kombinálható más étrend-kiegészítőkkel és étrend-összetevőkkel, például MSM-mel (metil-szulfonil-metán), amely véd az oxidatív stressz ellen, és ként is biztosít olyan vegyületek előállításához, mint a glükózamin vagy a kondroitin.

Esszenciális hialuronsav és vitaminok

Érdemes odafigyelni a hialuronsavra is, melynek termelődését a glükózamin fokozza, és amelynek hatása elősegíti a szövetek vízellátását. Emellett értékes a C- és a D3-vitamin, amelyek szintén befolyásolják az ízületek és a csontok egészségét. A C-vitamin közvetlenül befolyásolja a kollagénfehérjék szintézisét, míg a D-vitamin nagyon sokirányú hatást fejt ki, beleértve a csontokra és ízületekre kifejtett hatásokat is. Ezek a vitaminok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és a kollagén anyagcserén kívül az immunitást is szabályozzák.

Glükózaminbevitel ajánlott ideje

Nem számít, hogy reggel vagy este szedjük-e a glükózamint. Gyakran étkezés közben vagy más étrend-kiegészítők társaságában szokták bevenni. A glükózamin fogyasztásakor ajánlatos sok vizet inni, hogy biztosítsuk a szervezet megfelelő hidratáltságát.

Kagylóallergia és egyéb ellenjavallatok 

A glükózamin szedésének van néhány ellenjavallata, melyek közül a legfőbb a kagylóallergia. Egyes esetekben a glükózamin allergiás reakciókat, például viszketést vagy kiütéseket és gyomorpanaszokat okozhat. Glükózamin fogyasztása előtt a bármilyen gyógyszert, többek között antikoagulánsokat szedő embereknek orvossal kell konzultálniuk.

Források

  • Reginster JY, Dudler J, Blicharski T, Pavelka K. Pharmaceutical-grade Chondroitin Sulfate is as effective as celecoxib and superior to placebo in symptomatic knee osteoarthritis: the ChONdroitin versus CElecoxib versus Placebo Trial (CONCEPT). Ann Rheum Dis. 2017;76(9):1537-1543. doi:10.1136/annrheumdis-2016-210860
  • Towheed TE, Anastassiades TP, Shea B, Houpt J, Welch V, Hochberg MC. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2001;(1):CD002946. doi:10.1002/14651858.CD002946
  • Pavelka K, Gatterova J, Olejarova M, Machacek S, Giacovelli G, Rovati LC. Glucosamine sulfate use and delay of progression of knee osteoarthritis: a 3-year, randomized, placebo-controlled, double-blind study. Arch Intern Med. 2002;162(18):2113-2123. doi:10.1001/archinte.162.18.2113

 

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét
A terméket hozzáadása megtörtént
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét