Gyógynövények a belek számára – gyógynövények, amelyek javítják a belek működését

A bélműködést számos tényező befolyásolja, és zavarai átmeneti vagy krónikus jellegűek lehetnek, gyakran konkrét diagnózis nélkül. A bélműködés és a mikrobiota (a bélben élő mikroorganizmusok) összetételének zavarai egyre gyakrabban kapcsolódnak nemcsak a gyomor-bélrendszer betegségeinek, mint például az irritábilis bél szindróma vagy a nem specifikus bélgyulladás, hanem a cukorbetegség, az érelmeszesedés vagy a depresszió kialakulásához is. A bélműködést támogató gyógynövények több mechanizmuson keresztül is hatnak.

nő gyógytea-val

  1. A belek felépítése és szerepe
  2. A bélproblémák okai
  3. Gyógynövények a bélműködéshez
  4. Gyógynövények és a bélmikrobióta

A belek felépítése és szerepe

A belek az emésztőrendszer részét képezik, amelyek felelősek az ételek emésztéséért, a tápanyagok felszívódásáért és a szervezet számára felesleges anyagok eltávolításáért. A hasüregben találhatók, hosszú, rugalmas és tekervényes cső formájúak. Két fő részre oszthatók: vékonybél és vastagbél. A vékonybélben zajlik a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, zsírok és cukrok emésztésének és felszívódásának nagy része.

A vastagbél főként a víz felszívódásáért és a széklet képződéséért felelős. Mindkét bélrészben baktériumok élnek, amelyek segítik a szervezet fiziológiai és biokémiai egyensúlyának fenntartását. Támogatják az emésztést, az immunrendszert és az egész emésztőrendszer egészségét. A belek az izmok munkájának köszönhetően mozognak, ami lehetővé teszi a táplálék továbbítását.

A bélproblémák okai

nő - emésztési problémák

A táplálkozás kérdése

Az emésztőrendszer rendellenes működését leggyakrabban a helytelen táplálkozás okozza, különösen a transzzsírsavakban gazdag feldolgozott termékek (csokoládé és cukorka), egyszerű cukrok (szénsavas italok) vagy rostszegény élelmiszerek (liszttermékek) túlzott fogyasztása. Az ilyen típusú étrend befolyásolhatja a bélflóra összetételét, elősegítve a potenciálisan káros baktériumok szaporodását, amelyek zavarhatják az emésztési folyamatokat és elősegíthetik a helyi gyulladásokat a szövetekben.

Hosszantartó stressz és szokások

Ugyanilyen fontos tényező a tartós pszichés stressz, amely hatással van az idegrendszerre, megváltoztatja a bélmozgást (izommunkát) és a zsigeri érzékenységet (fájdalomátvitel a hasüregben). Alvászavarok, szabálytalan napi ritmus és a fizikai inaktivitás tovább súlyosbíthatják ezeket a diszfunkciókat. A helytelen WC-használati szokások, a székletürítés visszatartása és a ülő életmód szintén krónikus székrekedéshez és a székletürítés ritmusának zavarához vezethet.

Alkalmazott gyógyszerek és fertőzések

Egyeseknél a szedett gyógyszerek is hatással lehetnek. Az antibiotikumok, a nem szteroid gyulladáscsökkentők (fájdalomcsillapítók), az opioidok és egyes antidepresszánsok hatással lehetnek mind a bélben élő baktériumokra, mind a sima bélizmok működésére. Egy másik ok lehet a korábbi gyomor-bélrendszeri fertőzések, amelyek után a bélfal működése zavart szenved és a mikrobiota összetétele tartósan megváltozik.

„A gyártók tartósítószereket adnak a feldolgozott élelmiszerekhez, hogy meghosszabbítsák azok eltarthatóságát. Ezek nélkül az élelmiszerek gyorsabban romlanak. Bár fontosak a élelmiszerbiztonság és a hulladék mennyiségének csökkentése szempontjából, ezek az adalékanyagok a baktériumok sokféleségének csökkenése révén nem kívánt hatással lehetnek a bél mikrobiomára.” Agata Bugorska – IFAA oktató

Hormonális tényezők

A hormonális tényezők sem elhanyagolhatóak. Például az ösztrogén és a progeszteron ingadozása befolyásolhatja a perisztaltikát (a bélmozgást), ami többek között a menstruációs ciklusban figyelhető meg. A bélműködés zavarai más betegségek, például pajzsmirigy alulműködés, cukorbetegség, cöliákia vagy ételintolerancia következményei is lehetnek.

Gyógynövények a bélműködéshez

belek, emésztés

Borsmenta

Az egyik legjobban kutatott készítmény a bélműködés javítására a borsmentaolaj, amely irritábilis bél szindrómában szenvedő emberekkel végzett vizsgálatokban leggyakrabban a hasi fájdalom, puffadás és a székletürítés ritmuszavarának csökkenésével hozták összefüggésbe. Ezt a hatást a mentol jelenlétének tulajdonítják, amely a sima bélizmokra hat, görcsoldó hatással. Ez a vegyület gátolja a kalcium beáramlását az izomsejtekbe, ami korlátozza azok túlzott összehúzódását.

Összetett készítmények

Más gyógynövénykészítmények, főleg többkomponensű komplexek, szintén potenciálisan támogatják a gyomor-bélrendszer motilitását és csökkentik a kellemetlen tüneteket. Példaként említhetők az olyan keverékek, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, mint az édesgyökér, olasz kömény, kamilla, édesgyökér, keserűfű, máriatövis vagy gyömbér (az európai, kínai vagy ajurvédikus hagyományoktól függően).

Hatásmechanizmusuk változatos, és magában foglalja mind a sima bélizmok közvetlen befolyásolását, mind a gyomor-bélrendszer idegrendszerére gyakorolt hatást. Bár ezeknek a hatásoknak sok ígéretesnek tűnik, nem szabad elfelejteni, hogy a bizonyítékok minősége egyes vizsgálatokban korlátozott lehet, és az egyes készítmények hatékonysága összetételétől, adagjától, alkalmazásának időtartamától és a beteg egyéni reakciójától függően változhat.

A gyomor-bélrendszer zavarainak hatása a bélműködésre

Zavar

Hatása a bélműködésre

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Zavarja a bélmozgást, váltakozó hasmenést és székrekedést, fájdalmat és puffadást okoz.

Bakteriális elszaporodás (SIBO)

A vékonybélben található baktériumok túlszaporodása puffadást, hasmenést, teltségérzetet és gázok képződését okozza

Cöliákia

Károsítja a bélbolyhokat, korlátozza a tápanyagok felszívódását, hasmenést és hiányállapotokat okoz

Crohn-betegség

Húgycső-gyulladást, hasmenést, fájdalmakat, sipolyokat és felszívódási zavarokat okoz.

Fekélyes vastagbélgyulladás

Fekélyek és vérzés, gyakori székletürítés, gyulladás és fájdalom kialakulásához vezet.

Gyógynövények és a bélmikrobióta

Étrend-rost

Ha egészséges és jól működő belekről beszélünk, nem lehet megemlíteni a bélmikrobiótát. A bélflóra egészségét támogató növényi anyagok elsősorban az étkezési rostok (beleértve a pektineket, a béta-glükánokat, az inulint és a fruktooligoszacharidokat), amelyek a emberi szervezetben élő baktériumok fő energiaforrását képezik, és elősegíthetik a jótékony baktériumtörzsek, például a Bifidobacterium vagy a Lactobacillus szaporodását.

Zöldségek, gyümölcsök és savanyú zöldségek

A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és fermentált növényi termékek (pl. kimchi, savanyú uborka) rendszeres fogyasztása növelheti a mikrobiológiai sokféleséget, ami a mikrobiota egészségének egyik legfontosabb mutatója.

„A tudósok szerint a bélben élő probiotikus baktériumok olyan metabolitokat termelnek, amelyek hatással vannak a csontok felépítésére. Ezek felelősek többek között a csontok átalakulásáért, mineralizációjáért, sűrűségéért és deformációval szembeni ellenálló képességéért.” Tomasz Maciołek – gyógytornász

Növényi készítmények a bélműködés támogatására

A klasszikus prebiotikumok mellett egyre nagyobb figyelmet kapnak a növényekben található bioaktív vegyületek, mint például a polifenolok, a flavonoidok és a tanninok, amelyek szintén modulálják a mikrobiota összetételét. Például a zöld tea katechinjai, a szőlő resveratrolja, a kurkuma kurkumina vagy a hagyma kvercetina elősegítheti a hasznos baktériumok szaporodását, miközben gátolja a kórokozók szaporodását.

Nátrium-butirát

Ezeknek a folyamatoknak a bélfunkciók szempontjából többdimenziós jelentősége van: az egészséges mikrobiota részt vesz a rövid láncú zsírsavak (például a butirát) termelésében, amelyek táplálják a bélhám sejtjeit, támogatják a bélbarrier integritását és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki. A jól kiegyensúlyozott mikroflóra erősítheti a helyi és az általános immunitást, befolyásolhatja a bélmozgást, korlátozhatja a kórokozók kolonizációját, valamint részt vehet az emésztőenzimek és a B-vitaminok aktivitásában.

Források:

  • Alipour, R., Marzabadi, L. R., Arjmand, B., Ayati, M. H., & Namazi, N. (2022). The effects of medicinal herbs on gut microbiota and metabolic factors in obesity models: A systematic review. Diabetes & metabolic syndrome, 16(9), 102586. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2022.102586
  • Dahl, S. M., Rolfe, V., Walton, G. E., & Gibson, G. R. (2023). Gut microbial modulation by culinary herbs and spices. Food chemistry, 409, 135286. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.135286
  • Tan, N., Gwee, K. A., Tack, J., Zhang, M., Li, Y., Chen, M., & Xiao, Y. (2020). Herbal medicine in the treatment of functional gastrointestinal disorders: A systematic review with meta-analysis. Journal of gastroenterology and hepatology, 35(4), 544–556. https://doi.org/10.1111/jgh.14905
  • Chiarioni, G., Popa, S. L., Ismaiel, A., Pop, C., Dumitrascu, D. I., Brata, V. D., Duse, T. A., Incze, V., & Surdea-Blaga, T. (2023). Herbal Remedies for Constipation-Predominant Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 15(19), 4216. https://doi.org/10.3390/nu15194216
ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD