Hat a B12-vitamin a hajra?

Az emberi fejbőr megközelítőleg 100 000 szőrtüszőt tartalmaz, és ennek 90%-a folyamatosan az ún. anagén fázisba van, vagyis a szőrnövekedés aktív fázisában, amikor a szőrtüszősejtek intenzíven szaporodnak és új hajszálakat termelnek. Az anagén fázis az egészséges haj hatékony előállítása érdekében megköveteli az esszenciális tápanyagok, például aminosavak, ásványi anyagok és vitaminokat eljuttatását a tüszőhöz.

nő, szép, egészséges haj, B12-vitamin, B12-vitamin

  1. B12 vitamin a hajért
  2. Néhány szó a kobalaminról
  3. B12 vitamin a haj dúsításához
  4. Hogyan szenved a haj, ha hiányzik...
  5. Haj diéta

B12 vitamin a hajért

Ezért többek között, a vitaminok a hajápoló diéta kulcsfontosságú összetevői, a vitaminok közül pedig az étrend egyik kulcsfontosságú összetevője a B12-vitamin.

Néhány szó a kobalaminról

A B12-vitamin, szakmai nevén kobalamin a B-vitaminok csoportjába sorolható, azaz vízben oldódó, esszenciális mikrotápanyagok, amelyek enzimeket aktiváló koenzimekként, azaz az emberi szervezet szövetsejtjeiben lejátszódó létfontosságú biokémiai folyamatokat katalizáló fehérjékként működnek.

A kobalamin számos molekuláris változatban megtalálható az élelmiszerekben - ciano-kobalamin, metil-kobalamin, dezoxiadenozil-kobalamin és hidroxo-kobalamin. Azonban csak a metil-kobalamin és a dezoxiadenozil-kobalamin a tulajdonképpeni koenzimek, amelyek aktiválják az enzimeket, míg a többi molekula csak azután válik aktívvá, hogy átalakul a két alapformává.

B12 vitamin a haj dúsításához

A B12-vitamin a metionin-szintáz enzim koenzimje, ezért csaknem 100 biológiai molekula szintéziséért felelős, beleértve a DNS- és RNS-nukleinsavakat, és ezen keresztül rengeteg sok fehérjét. A nukleinsavak szintézise szintén alapvető folyamat, amely meghatározza a sejtreprodukció jelenségét.

A B12-vitamin részvétele a nukleinsavak termelésében pedig egyértelműen azt jelzi, hogy elsődleges szerepet kell játszania a szőrtüszők létfontosságú funkcióiban az anagén fázisban, amikor a sejtek intenzíven szaporodnak és sok fehérjét termelnek, amelyek a haj térfogatának akár 95%-át is kiteszik.

egészséges, szép haj

Ezért nem meglepő, hogy a B12-vitamin hiányának egyik tünete a többi tipikus betegség mellett a haj ritkulása. A B12-vitamin alacsony szintje hozzájárul továbbá a haj törékenységéhez és az idő előtti őszüléshez.

Hogyan szenved a haj, ha hiányzik...

1. tanulmány

Egy klinikai-kontroll vizsgálatban, amelyben 52, 20 év alatti, korai őszülésben szenvedő paciens vett részt, a szerzők felmérték és összehasonlították a biotin, a folsav és a B12-vitamin szintjét egy nem őszülő kontrollcsoporttal. Az eredmények azt mutatták, hogy az idő előtt őszülő egyének B12-vitamin- és folsavhiányban szenvedtek, és alacsonyabb volt a biotinszintjük, bár ez utóbbi vitaminból nem volt egyértelmű hiány.

2. tanulmány

Egy másik tanulmányban a folsav és a B12-vitamin szintjét mértek fel 115 akut és krónikus telogén effluviumban (hajhullásában) szenvedő betegnél, amely jelenség a hajnövekedési ciklus zavara miatt következett be. Ebben az esetben az eredmények azt mutatták, hogy néhány pacienseknek volt B12-vitamin hiánya, de egyik betegnél sem volt folsavhiány.

3. tanulmány

Egy másik tanulmány a telogén effluvium és a B12-vitamin kapcsolatáról bebizonyította, hogy ennek a vitaminnak a hiánya sokkal gyakrabban fordul elő az ilyen betegségben szenvedőknél, mint az egészséges, nem kopaszodó emberek kontrollcsoportjában.

4. tanulmány

Még egy másik tanulmányban a B12-vitamin átlagértékének jelentős csökkenését találták egy általánosan egészséges, nem vegán nők egy csoportjában, akik androgén alopeciában (férfi minta) szenvedtek.

Haj diéta

egészséges, szép haj

A legutolsó tanulmány készítői ezért hangsúlyozták, hogy ez a nem vegán nőket érinti, mert a B12-vitamin csak állati eredetű termékekben található megfelelő mennyiségben. Étrendünk B12-vitamin forrásai elsősorban a húskészítmények, a hal és a tojás, valamint a tej és a belőle készült termékek.

Ezért a mindenevők átlagosan több mint 7 mcg B12-vitamint fogyasztanak napi étrendjükben, míg a vegánok kevesebb, mint 0,5 mcg B12-vitamint. A hiánytünetek megelőzése érdekében azonban egy felnőtt egészséges embernek naponta körülbelül 6 mcg-ot kell fogyasztania ebből a vitaminból.

Ezért ha a hajprobléma foglalkoztat bennünket, gondoskodnunk kell a B12-vitamin megfelelő arányáról a napi étrendünkben.

Sławomir Ambroziak       

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514791/

https://jddonline.com/articles/vitamin-and-mineral-deficiencies-in-patients-with-telogen-effluvium-a-retrospective-cross-sectional-S1545961616P1235X/

https://journals.lww.com/jdds/fulltext/2022/26020/serum_vitamin_b12_in_chronic_telogen_effluvium.2.aspx

https://academic.oup.com/ced/article-abstract/15/4/277/6628926?redirectedFrom=fulltext

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből