Iható kollagén – tulajdonságok, hatások

A kollagén az emberekben és más állatokban előforduló alapvető szerkezeti fehérje, amely összetartja az összes szövetet. Felelős azok szilárdságáért, rugalmasságáért és mechanikai integritásáért. Vázszerkezetet képez a bőr, a csontok, az inak, a porcok és az erek számára, rostjai pedig stabilitást és terhelhetőséget biztosítanak. Különleges építőanyag-tulajdonságai miatt a kollagén széles körben kutatott és használt anyag mind a táplálkozástudományban, mind a regeneratív orvoslásban.

nő kollagénnel ital formájában

  1. A kollagén felépítése és tulajdonságai a szervezetben
  2. A kollagén más építőanyagokkal összehasonlítva
  3. Kollagén az étrendben
  4. A kollagén alkalmazásának hatásai

A kollagén felépítése és tulajdonságai a szervezetben

A kollagén elsősorban olyan aminosavakból épül fel, mint a glicin, a prolin és a hidroxiprolin, amelyek hosszú fehérjeláncokat alkotnak, amelyek hármas spirálba vannak csavarodva. Ez a szerkezet teszi a kollagént erős és rugalmas, ami lehetővé teszi, hogy jól támasztja a szervezet szöveteit. Az emberben legalább 28 típusú kollagén található, de a legfontosabbak az I., II., III., IV. és V. típusok.

  • Az I. típusú kollagén az összes kollagén körülbelül 90%-át teszi ki. Főként a bőrben, a csontokban, az inakban és az ínszalagokban található. A szakadási szilárdságért és a mechanikai ellenállásért felelős.
  • A II. típus elsősorban a porcban és a szem üvegtestében található. Támogatja az ízületek rugalmasságát és csillapítását.
  • A III. típusú kollagén hálós szövetet képez a vérerek falában és a szöveti szervekben, például a májban és a lépben. A bőrben is megtalálható.
  • A IV. típus alapmembránokat képez, amelyek a hámsejtek és a belső hámrétegek vázát alkotják. Fontos szerepet játszik a vesegolyókban a szűrésben.
  • Az V-típusú kollagén kis mennyiségben található a csontokban, a bőrben és a szaruhártyában.
  • Vannak speciális kollagének is, például a VI-típusú az izmokban.

A kollagén más építőanyagokkal összehasonlítva

por alakú kollagén

A kollagén az állati szervezetek alapvető szerkezeti fehérjéje. Más biológiai építőanyagoktól az egyedülálló szilárdság, rugalmasság és komplex tartószerkezetek kialakítására való képességével különül el. A kötőszövet sejtjeinek biológiai aktivitása lehetővé teszi a kollagénnek, hogy támogassa a regenerációt és a sérülésekhez való alkalmazkodást. Ennek köszönhetően az állatok megőrzik magas biomechanikai funkcionalitásukat.

A kitintől eltérően, amely a ízeltlábúak páncéljában és a gombák sejtfalában található sűrű és merev építőanyag, a kollagén a szilárdság és a rugalmasság között biztosít kompromisszumot. Ez lehetővé teszi a terhelések dinamikus átvitelét és az organizmus változó mechanikai körülményeihez való alkalmazkodást. A kollagénhez és a kitinhez hasonló szerepet tölt be a növényekben a lignin. Megmerevíti a sejtfalakat a cellulóz és a hemicellulóz stabilizálásával. A fának nyomószilárdságot ad, de korlátozza rugalmasságát.

Kollagén az étrendben

A kollagén a szervezetben termelődik, de az étrenddel is bejuthat a szervezetbe. Természetesen megtalálható olyan termékekben, mint a csontleves, a baromfi bőr, a zselés ételek, valamint a bőrrel és csonttal fogyasztott halak. Ebben a formában azonban a biológiai hozzáférhetőség korlátozott lehet, ráadásul nem mindenki fogadja el étkezési formában.

Miért hidrolizált kollagén?

A kiegészítők hidrolizált formában biztosítják a kollagént. Ez azt jelenti, hogy a kollagént előzetesen kisebb peptidekre bontják. Az ilyen rövid aminosav-láncok könnyebben átjutnak a bélhámon, így gyorsabban jutnak a keringésbe és stimulálják a fibroblasztokat (a sok szövet termelését stimuláló sejteket).

A legjobban felszívódó kollagén a por vagy kapszula formájában található hidrolizált kollagén. Feloldható vízben vagy hozzáadható gyümölcsléhez és más folyadékokhoz. A kollagén-kiegészítők napi 2,5–12,5 gramm közötti adagja biztonságosnak és egészséges emberek számára jól tolerálhatónak tekinthető. A hidrolizált formában rendszeresen szedett készítmények lehetővé teszik a kollagén peptidek stabil szintjének fenntartását a vérben, anélkül, hogy jelentős mellékhatások kockázata lenne.

Mit kell szem előtt tartani?

Ezenkívül egyes készítmények C-vitamint is tartalmaznak, amely a kollagén szintéziséhez szükséges a szervezetben az anyagcsere folyamatai során. Érdemes megjegyezni, hogy a kollagén hatása kevésbé lehet hatékony, ha a szervezetben túl kevés D-vitamin van, amely a bőr és a csont-ízületi rendszer egészségéért felelős.

A kollagén típusai a különböző szövetekben

Kollagén típus

Fő előfordulási hely

I. típus

Bőr, csontok, inak, szalagok

II. típus

Üvegporc, szem üvegtest

III. típus

Érfalak, máj, lép, bőr

IV. típus

Alapmembránok (pl. vese)

V. típus

Csontok, bőr, szaruhártya

VI. típus

Izom

A kollagén alkalmazásának hatásai

ivó kollagén, nő, szép bőr

Emberi alanyokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a hidrolizált kollagén kiegészítés jelentősen javíthatja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát. Ugyanakkor egyes vizsgálatokban módszertani hibákra lehetett utalni, és nem mutattak ki szignifikáns különbségeket a hatékonyságban az alkalmazás időtartamától függően.

Ízületi degeneratív betegség

Ízületi degeneratív betegségben a kollagén szedése az ízületek merevségének csökkenésével és a betegség általános értékelésének javulásával járt, azonban nem mutatkozott szignifikáns javulás a fájdalom vagy a funkcionális korlátozottság tekintetében, ami azt mutatja, hogy a potenciális előnyök ebben a betegcsoportban részben ellentmondásosak.

„Az osteoporosis egy olyan betegség, amely a csontok törékenységével jár, a csontokban található ásványi anyagok mennyiségének csökkenése és a csontsűrűség jelentős csökkenése miatt. A kollagén alapú kiegészítők szedése, mint a kutatások kimutatták, hatékonyan segítheti az osteopenia elleni küzdelmet és csökkentheti az osteoporosis kialakulásának kockázatát.” Tomasz Maciołek – gyógytornász és személyi edző

Aktív személyek

A kollagén peptideket szedő, fizikailag aktív személyeket vizsgáló kutatásokban kedvező hatást figyeltek meg a zsírmentes testtömegre, az ínszövetek morfológiájára, az izomszerkezetre és a maximális erőre, valamint a mikroizomkárosodások utáni reaktív erő regenerációjának javulására, bár bizonyos paraméterek tekintetében a bizonyítékok korlátozottak és nem egyértelműek.

Egyéb előnyök

A kollagén ital hatását vizsgáló elemzések a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos mutatókra-szervi betegségekkel kapcsolatos mutatókra utalnak a zsírszövet csökkenésére, a zsírmentes testtömeg arányának növekedésére, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL-koleszterin) szintjének csökkenésére és a szisztolés vérnyomás csökkenésére, bár nem minden vizsgálat volt hibamentes, és a módszertan és az eredmények nagy eltéréseket mutattak.

A kollagén-kiegészítők hatásának mechanizmusa valószínűleg összefüggésben áll a specifikus peptidek és aminosavak szállításával, amelyek befolyásolhatják a gyulladáscsökkentő útvonalakat és javíthatják a sejtek közötti mátrix állapotát. A kollagén-kiegészítés hatékonyságát további, jobban megtervezett vizsgálatokkal kell még igazolni, hogy egyértelműen megerősítsék a hosszú távú hatásokat.

Források:

  • Pu, S. Y., Huang, Y. L., Pu, C. M., Kang, Y. N., Hoang, K. D., Chen, K. H., & Chen, C. (2023). Effects of Oral Collagen for Skin Anti-Aging: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 15(9), 2080. https://doi.org/10.3390/nu15092080
  • García-Coronado, J. M., Martínez-Olvera, L., Elizondo-Omaña, R. E., Acosta-Olivo, C. A., Vilchez-Cavazos, F., Simental-Mendía, L. E., & Simental-Mendía, M. (2019). Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. International orthopaedics, 43(3), 531–538. https://doi.org/10.1007/s00264-018-4211-5
  • Bischof, K., Moitzi, A. M., Stafilidis, S., & König, D. (2024). Impact of Collagen Peptide Supplementation in Combination with Long-Term Physical Training on Strength, Musculotendinous Remodeling, Functional Recovery, and Body Composition in Healthy Adults: A Systematic Review with Meta-analysis. Sports medicine (Auckland, N.Z.), 54(11), 2865–2888. https://doi.org/10.1007/s40279-024-02079-0
  • Jalili, Z., Jalili, F., Moradi, S., Bagheri, R., Moosavian, S. P., Naeini, F., Mohammadi, H., Mojtaba Ghoreishy, S., Wong, A., Travica, N., Hojjati Kermani, M. A., & Jalili, C. (2023). Effects of collagen peptide supplementation on cardiovascular markers: a systematic review and meta-analysis of randomised, placebo-controlled trials. The British journal of nutrition, 129(5), 779–794. https://doi.org/10.1017/S0007114522001301
ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD