A kollagén az emberekben és más állatokban előforduló alapvető szerkezeti fehérje, amely összetartja az összes szövetet. Felelős azok szilárdságáért, rugalmasságáért és mechanikai integritásáért. Vázszerkezetet képez a bőr, a csontok, az inak, a porcok és az erek számára, rostjai pedig stabilitást és terhelhetőséget biztosítanak. Különleges építőanyag-tulajdonságai miatt a kollagén széles körben kutatott és használt anyag mind a táplálkozástudományban, mind a regeneratív orvoslásban.
![nő kollagénnel ital formájában]()
- A kollagén felépítése és tulajdonságai a szervezetben
- A kollagén más építőanyagokkal összehasonlítva
- Kollagén az étrendben
- A kollagén alkalmazásának hatásai
A kollagén felépítése és tulajdonságai a szervezetben
A kollagén elsősorban olyan aminosavakból épül fel, mint a glicin, a prolin és a hidroxiprolin, amelyek hosszú fehérjeláncokat alkotnak, amelyek hármas spirálba vannak csavarodva. Ez a szerkezet teszi a kollagént erős és rugalmas, ami lehetővé teszi, hogy jól támasztja a szervezet szöveteit. Az emberben legalább 28 típusú kollagén található, de a legfontosabbak az I., II., III., IV. és V. típusok.
- Az I. típusú kollagén az összes kollagén körülbelül 90%-át teszi ki. Főként a bőrben, a csontokban, az inakban és az ínszalagokban található. A szakadási szilárdságért és a mechanikai ellenállásért felelős.
- A II. típus elsősorban a porcban és a szem üvegtestében található. Támogatja az ízületek rugalmasságát és csillapítását.
- A III. típusú kollagén hálós szövetet képez a vérerek falában és a szöveti szervekben, például a májban és a lépben. A bőrben is megtalálható.
- A IV. típus alapmembránokat képez, amelyek a hámsejtek és a belső hámrétegek vázát alkotják. Fontos szerepet játszik a vesegolyókban a szűrésben.
- Az V-típusú kollagén kis mennyiségben található a csontokban, a bőrben és a szaruhártyában.
- Vannak speciális kollagének is, például a VI-típusú az izmokban.
A kollagén más építőanyagokkal összehasonlítva
![por alakú kollagén]()
A kollagén az állati szervezetek alapvető szerkezeti fehérjéje. Más biológiai építőanyagoktól az egyedülálló szilárdság, rugalmasság és komplex tartószerkezetek kialakítására való képességével különül el. A kötőszövet sejtjeinek biológiai aktivitása lehetővé teszi a kollagénnek, hogy támogassa a regenerációt és a sérülésekhez való alkalmazkodást. Ennek köszönhetően az állatok megőrzik magas biomechanikai funkcionalitásukat.
A kitintől eltérően, amely a ízeltlábúak páncéljában és a gombák sejtfalában található sűrű és merev építőanyag, a kollagén a szilárdság és a rugalmasság között biztosít kompromisszumot. Ez lehetővé teszi a terhelések dinamikus átvitelét és az organizmus változó mechanikai körülményeihez való alkalmazkodást. A kollagénhez és a kitinhez hasonló szerepet tölt be a növényekben a lignin. Megmerevíti a sejtfalakat a cellulóz és a hemicellulóz stabilizálásával. A fának nyomószilárdságot ad, de korlátozza rugalmasságát.
Kollagén az étrendben
A kollagén a szervezetben termelődik, de az étrenddel is bejuthat a szervezetbe. Természetesen megtalálható olyan termékekben, mint a csontleves, a baromfi bőr, a zselés ételek, valamint a bőrrel és csonttal fogyasztott halak. Ebben a formában azonban a biológiai hozzáférhetőség korlátozott lehet, ráadásul nem mindenki fogadja el étkezési formában.
Miért hidrolizált kollagén?
A kiegészítők hidrolizált formában biztosítják a kollagént. Ez azt jelenti, hogy a kollagént előzetesen kisebb peptidekre bontják. Az ilyen rövid aminosav-láncok könnyebben átjutnak a bélhámon, így gyorsabban jutnak a keringésbe és stimulálják a fibroblasztokat (a sok szövet termelését stimuláló sejteket).
A legjobban felszívódó kollagén a por vagy kapszula formájában található hidrolizált kollagén. Feloldható vízben vagy hozzáadható gyümölcsléhez és más folyadékokhoz. A kollagén-kiegészítők napi 2,5–12,5 gramm közötti adagja biztonságosnak és egészséges emberek számára jól tolerálhatónak tekinthető. A hidrolizált formában rendszeresen szedett készítmények lehetővé teszik a kollagén peptidek stabil szintjének fenntartását a vérben, anélkül, hogy jelentős mellékhatások kockázata lenne.
Mit kell szem előtt tartani?
Ezenkívül egyes készítmények C-vitamint is tartalmaznak, amely a kollagén szintéziséhez szükséges a szervezetben az anyagcsere folyamatai során. Érdemes megjegyezni, hogy a kollagén hatása kevésbé lehet hatékony, ha a szervezetben túl kevés D-vitamin van, amely a bőr és a csont-ízületi rendszer egészségéért felelős.
A kollagén típusai a különböző szövetekben
Kollagén típus
|
Fő előfordulási hely
|
I. típus
|
Bőr, csontok, inak, szalagok
|
II. típus
|
Üvegporc, szem üvegtest
|
III. típus
|
Érfalak, máj, lép, bőr
|
IV. típus
|
Alapmembránok (pl. vese)
|
V. típus
|
Csontok, bőr, szaruhártya
|
VI. típus
|
Izom
|
A kollagén alkalmazásának hatásai
![ivó kollagén, nő, szép bőr]()
Emberi alanyokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a hidrolizált kollagén kiegészítés jelentősen javíthatja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát. Ugyanakkor egyes vizsgálatokban módszertani hibákra lehetett utalni, és nem mutattak ki szignifikáns különbségeket a hatékonyságban az alkalmazás időtartamától függően.
Ízületi degeneratív betegség
Ízületi degeneratív betegségben a kollagén szedése az ízületek merevségének csökkenésével és a betegség általános értékelésének javulásával járt, azonban nem mutatkozott szignifikáns javulás a fájdalom vagy a funkcionális korlátozottság tekintetében, ami azt mutatja, hogy a potenciális előnyök ebben a betegcsoportban részben ellentmondásosak.
„Az osteoporosis egy olyan betegség, amely a csontok törékenységével jár, a csontokban található ásványi anyagok mennyiségének csökkenése és a csontsűrűség jelentős csökkenése miatt. A kollagén alapú kiegészítők szedése, mint a kutatások kimutatták, hatékonyan segítheti az osteopenia elleni küzdelmet és csökkentheti az osteoporosis kialakulásának kockázatát.” Tomasz Maciołek – gyógytornász és személyi edző
Aktív személyek
A kollagén peptideket szedő, fizikailag aktív személyeket vizsgáló kutatásokban kedvező hatást figyeltek meg a zsírmentes testtömegre, az ínszövetek morfológiájára, az izomszerkezetre és a maximális erőre, valamint a mikroizomkárosodások utáni reaktív erő regenerációjának javulására, bár bizonyos paraméterek tekintetében a bizonyítékok korlátozottak és nem egyértelműek.
Egyéb előnyök
A kollagén ital hatását vizsgáló elemzések a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos mutatókra-szervi betegségekkel kapcsolatos mutatókra utalnak a zsírszövet csökkenésére, a zsírmentes testtömeg arányának növekedésére, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL-koleszterin) szintjének csökkenésére és a szisztolés vérnyomás csökkenésére, bár nem minden vizsgálat volt hibamentes, és a módszertan és az eredmények nagy eltéréseket mutattak.
A kollagén-kiegészítők hatásának mechanizmusa valószínűleg összefüggésben áll a specifikus peptidek és aminosavak szállításával, amelyek befolyásolhatják a gyulladáscsökkentő útvonalakat és javíthatják a sejtek közötti mátrix állapotát. A kollagén-kiegészítés hatékonyságát további, jobban megtervezett vizsgálatokkal kell még igazolni, hogy egyértelműen megerősítsék a hosszú távú hatásokat.
Források:
- Pu, S. Y., Huang, Y. L., Pu, C. M., Kang, Y. N., Hoang, K. D., Chen, K. H., & Chen, C. (2023). Effects of Oral Collagen for Skin Anti-Aging: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 15(9), 2080. https://doi.org/10.3390/nu15092080
- García-Coronado, J. M., Martínez-Olvera, L., Elizondo-Omaña, R. E., Acosta-Olivo, C. A., Vilchez-Cavazos, F., Simental-Mendía, L. E., & Simental-Mendía, M. (2019). Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. International orthopaedics, 43(3), 531–538. https://doi.org/10.1007/s00264-018-4211-5
- Bischof, K., Moitzi, A. M., Stafilidis, S., & König, D. (2024). Impact of Collagen Peptide Supplementation in Combination with Long-Term Physical Training on Strength, Musculotendinous Remodeling, Functional Recovery, and Body Composition in Healthy Adults: A Systematic Review with Meta-analysis. Sports medicine (Auckland, N.Z.), 54(11), 2865–2888. https://doi.org/10.1007/s40279-024-02079-0
- Jalili, Z., Jalili, F., Moradi, S., Bagheri, R., Moosavian, S. P., Naeini, F., Mohammadi, H., Mojtaba Ghoreishy, S., Wong, A., Travica, N., Hojjati Kermani, M. A., & Jalili, C. (2023). Effects of collagen peptide supplementation on cardiovascular markers: a systematic review and meta-analysis of randomised, placebo-controlled trials. The British journal of nutrition, 129(5), 779–794. https://doi.org/10.1017/S0007114522001301
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.