A laktóz egy glükózból és galaktózból álló diszacharid. Számos mítosz kering róla, akárcsak a tejről. Először is fontos különbséget tenni a különböző típusok között. Különbözik a tej, a joghurt, a sajt és például a tejsavófehérjepor.
- Az igazság és a mítosz között
- Mi az a hipolaktázia?
- Mi okozza a hipolaktáziát?
- Mennyi laktóz okozhat problémát?
- Okozhat-e problémát a tejsavófehérje?
- A laktóz felszívódását befolyásoló folyamatok, betegségek
- Összefoglaló
Az igazság és a mítosz között
Általánosan elfogadott, hogy a tej sok vitát vált ki. Ezek egy része mitológiai alapokon nyugszik, hallomásból származó legendák, történetek és féligazságok, de néhány tudományos tényt nem lehet egykönnyen elvitatni. Az, hogy a tej laktózforrás, csak a problémák jéghegyének csúcsa. Számos olyan hormont is tartalmaz, amelyek nem feltétlenül hatnak pozitívan az emberi szervezetre.
Folyamatosan megkérdezik tőlem, hogy mit egyek és mit kerüljek. Nem akarok senkire ráerőltetni egy kidolgozott étkezési stílust, csak bizonyos dolgokat tudok javasolni, és a döntést egyénileg kell meghozni. Az emberek nagyon nehezen változtatnak az étkezési szokásaikon, és némelyik a sírba vezet, és ezekben a szavakban nincs túlzás.
Mi az a hipolaktázia?
A laktáz enzim a vékonybél kefekötegében (microvilli) található. Lebontja és hidrolizálja a táplálékból származó laktózt, hogy a glükóz és a galaktóz át tudjon jutni a sejtmembránokon. A felszívódáshoz nemcsak enzimatikus aktivitás, hanem megfelelő tranzitidő is szükséges a jejunum nyálkahártyáján keresztül.
Ha a laktáz enzimek hiányoznak vagy hiányosak (hipolaktázia), a fel nem szívódott cukrok ozmotikusan folyadékot vonzanak a bél lumenébe. A folyadék beáramlása a bélbe körülbelül háromszorosa a cukor ozmolalitása által előre jelzett mennyiségnek.
Mi okozza a hipolaktáziát?
A hipolaktázia hatására a táplálékból származó laktóz akár 75%-a változatlan formában jut át a vékonybélből a vastagbélbe, ahol a vastagbélbaktériumok gyorsan metabolizálják, ami túlzott folyadék- és gázképződést okoz a belekben. A betegek által tapasztalt tünetek azonban az elfogyasztott laktóz mennyiségétől és a beteg laktózemésztési képességétől függően változnak.
Mennyi laktóz okozhat problémát?
Felnőttkori típusú hipolaktáziában szenvedő betegeknél a tünetek kialakulásához szükséges laktóz mennyisége változó, de a jelentések szerint körülbelül 12-18 g (237 ml-355 ml tej). A laktózbevitel utáni tünetek súlyosságát számos tényező befolyásolja, többek között a beteg etnikai hovatartozása és életkora; az idősebb betegek érzékenyebbek.
A kis és közepes mennyiségű laktóz lenyelése általában puffadást, görcsöket és egyéb panaszokat okoz, de nem okoz hasmenést. Nagyobb mennyiségű laktóz lenyelése, a gyorsabb gyomorürülési idő és a gyorsabb bélmozgás hozzájárul a súlyosabb tünetekhez. Ezzel szemben a vékonybél fokozott laktázaktivitása csökkenti a tüneteket. Más élelmiszerek és a megfelelő mikroflóra jelenléte a vastagbélben súlyosabb tüneteket okozhat a betegeknél.
Okozhat-e problémát a tejsavófehérje?
Jelenleg ez rendkívül valószínűtlen. A technológia nem áll meg. Míg korábban a WPC sok laktózt tartalmazott („sok” egy fehérjetápanyaghoz képest), manapság ezek egyre inkább olyan mennyiségek, amelyeket egyszerűen figyelmen kívül lehet hagyni (kivéve, ha valaki egyszerre több száz gramm fehérjetápanyagot fogyaszt).
Bizonyos esetekben a panaszokat a szuggesztió ereje vagy az érintett általános rossz magatartása okozza. Vannak, akiknek már jóval a fehérjetápanyagok használatának megkezdése előtt számos problémájuk volt, amelyek laboratóriumi vizsgálatokat és orvosi konzultációkat igényelnek.
Ezenkívül előfordul, hogy az emberek katasztrofális termékekhez nyúlnak, erősen feldolgozott és az egészség szempontjából megkérdőjelezhető összetevőkkel teli termékekhez. Ezekben lehet laktóz, amit egyszerűen cisak odaadnak.
A laktóz felszívódását befolyásoló folyamatok, betegségek
A vékonybélre gyakorolt hatás:
- HIV enteropátia
- Regionális gyulladásos bélbetegség
- Sprue (coeliakia és trópusi)
- Whipple-kór (bélrendszeri lipodisztrófia)
- Súlyos gasztroenteritisz
Egyszerre több szervet érint:
- Karcinoid szindróma
- Cisztás fibrózis
- Diabéteszes gyomorbetegség
- Kwashiorkor
- Zollinger-Ellison-szindróma
Iatrogén (beavatkozás okozta):
- Kemoterápia
- Colchicin által kiváltott
- Sugárzás okozta bélgyulladás (radioaktív vegyületekkel való érintkezés a gyógyszerekben, radioaktívan szennyezett termékekkel stb.)
Összefoglaló
A tej ellentmondásos, és Önnek magának kell mérlegelnie, hogy az étrendjének nélkülözhetetlen összetevője-e. A fehérjekészítmények fejlődtek és ajánlható terméknek számítanak, mivel elhanyagolható mennyiségű laktózt tartalmaznak, vagy a Laktózmentes változatokban egyáltalán nem tartalmaznak laktózt. A laktózérzékenységnek számos lehetséges oka van, mindenekelőtt fontos megfontolni, hogy ez a cukorfajta nélkülözhetetlen összetevője-e az étrendünknek számunkra.
Források:
Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes
Swagerty DL Jr, Walling AD, Klein RM. Lactose intolerance. Am Fam Physician. 2002 May 1;65(9):1845-50. Erratum in: Am Fam Physician. 2003 Mar 15;67(6):1195. PMID: 12018807.
Fabiane La Flor Ziegler I in. Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000100009
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.