Bár az mandulát régóta értékelik gazdag tápértékéért, nem minden mandulatermék rendelkezik azonos tápértékprofiljal. Az almond flakes, vagyis a vékonyra szeletelt mandulák, nemcsak formájukban, hanem gyakran felhasználásukban is különböznek a teljes mandulától. A legtöbb élelmiszerhez hasonlóan, a mandulák feldolgozása során is elveszíthetnek egy részét tápértéküknek, ami a héj eltávolításának köszönhető.
![mandula pelyhek]()
- Az almond flakes keletkezése és felhasználása
- Az mandulák tápértéke és egészségre gyakorolt jótékony hatása
- Hatása a testsúlyra, a testösszetételre és az egészségügyi paraméterekre
Az almond flakes keletkezése és felhasználása
Nem mindenkinek felel meg a hagyományos mandula, mivel kemény, ropogós szerkezete nehéz lehet rágni azoknak, akik érzékeny fogakkal vagy fogászati problémákkal küzdenek, és a barna héj íze egyesek számára túl keserű és fanyar lehet. Ezenkívül az mandulahéj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek gyomorpanaszokat okozhatnak érzékeny emésztőrendszerrel rendelkező embereknél, ezért sokan inkább a blanírozott vagy pelyhesített mandulát preferálják, amely ízében és emésztésében is kíméletesebb.
Blanchált mandulák szeletelése
A mandulaforgács egész mandulák nagyon vékonyra vágásával készül, általában blanírozva, azaz a barna héj eltávolítva, ami világos, krémes színt és finomabb textúrát ad nekik. A folyamat precíz vágást igényel, hogy vékony szeletek keletkezzenek, amelyek megőrzik formájukat és nem morzsolódnak túlzottan. Gyakran további szárításnak vagy enyhe pörkölésnek vetik alá, ami kihozza természetes aromájukat. Ízük finom, enyhén édeskés, jellegzetes dió ízzel, de vékony formájuknak köszönhetően nem dominálnak az ételekben.
A konyhában és a sütőiparban
![mandulás sütemény]()
Kulináris felhasználásuk rendkívül széles körű: torták, sütemények és desszertek díszítésére használják őket, ahol nemcsak díszítik, hanem gazdagítják is a textúrát, enyhén ropogós ízt adva nekik.
Érdemes megemlíteni szerepüket a házi müzli- és granola-keverékekben is, ahol értékes kiegészítőként szolgálnak a diófélék, magvak és aszalt gyümölcsök mellé, valamint népszerűségüket a sütőiparban, ahol croissantok, zsemlék vagy kenyerek tetejére szórják őket, hogy vonzó megjelenést és finom, vajas-diós ízt adjanak nekik. Ezenkívül felhasználhatók sós ételekben is, például salátákban, halakban, zöldségekben vagy rizses ételekben, például curryben.
Az mandulák tápértéke és egészségre gyakorolt jótékony hatása
Az mandulák gazdag forrásai a telítetlen zsírsavaknak, a növényi fehérjéknek, a rostoknak, a B-vitaminoknak, az E-vitaminnak, a magnéziumnak, a kalciumnak, a vasnak és az antioxidánsoknak. Tápértéküknek köszönhetően gazdag energiaforrások és értékes mikroelemek, azonban a héj nélküli mandulapehely kissé kevesebb rostot és antioxidánst tartalmaz, mint az egész mandula, ami a dió külső rétegének eltávolításából adódik.
![mandulaforgács]()
Reklám - ALLNATURE Mandula pehely
Klinikai vizsgálatok
Emberi klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az mandula fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, bár nem minden hatás egyértelmű, és további, jól megtervezett vizsgálatokra van szükség. A metaanalízis eredményei arra utalnak, hogy a mandula rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az interleukin-6 koncentrációját, ami potenciális gyulladáscsökkentő hatásra utal, bár a C-reaktív fehérje szintjére nincs jelentős hatása. A mandula javítja az oxidatív stressz mutatóit is, csökkentve a malondialdehid szintjét.
Hatása a testsúlyra, a testösszetételre és az egészségügyi paraméterekre
A testsúly és a testösszetétel tekintetében fogyasztásuk kis, de statisztikailag szignifikáns testsúlycsökkenéshez és a testzsír arányának csökkenéséhez vezethet. A lipidprofil tekintetében megfigyelték, hogy a mandula csökkentheti a trigliceridek, a teljes koleszterin, az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) és az apolipoprotein B, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek koncentrációját.
Mandulában gazdag étrend
Ezenkívül a mandulában gazdag étrend elősegítheti az emberre jótékony hatással bíró mikrobiota fejlődését és csökkentheti a glikált hemoglobin szintjét, amely a vércukorszint hosszú távú szabályozásának mutatója. Bizonyos előnyök figyelhetők meg a vérnyomás tekintetében is: az mandula mérsékelt hatást mutatott a diasztolés vérnyomás csökkentésében, de a szisztolés vérnyomásra nincs jelentős hatása.
Források:
- Hariri M, Amirkalali B, Baradaran HR, Gholami A. A systematic review and meta-analysis of almond effect on C-reactive protein and interleukin-6 in adults. Complement Ther Med. 2023;72:102911. doi:10.1016/j.ctim.2022.102911
- Luo B, Mohammad WT, Jalil AT, et al. Effects of almond intake on oxidative stress parameters: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Complement Ther Med. 2023;73:102935. doi:10.1016/j.ctim.2023.102935
- Eslampour E, Moodi V, Asbaghi O, et al. The effect of almond intake on anthropometric indices: a systematic review and meta-analysis. Food Funct. 2020;11(9):7340-7355. doi:10.1039/d0fo00470g
- Chahibakhsh N, Rafieipour N, Rahimi H, et al. Almond supplementation on appetite measures, body weight, and body composition in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis of 37 randomized controlled trials. Obes Rev. 2024;25(5):e13711. doi:10.1111/obr.13711
- Asbaghi O, Moodi V, Hadi A, et al. The effect of almond intake on lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food Funct. 2021;12(5):1882-1896. doi:10.1039/d0fo02878a
- Lee-Bravatti MA, Wang J, Avendano EE, King L, Johnson EJ, Raman G. Almond Consumption and Risk Factors for Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2019;10(6):1076-1088. doi:10.1093/advances/nmz043
- Ojo O, Wang XH, Ojo OO, Adegboye ARA. The Effects of Almonds on Gut Microbiota, Glycometabolism, and Inflammatory Markers in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials. Nutrients. 2021;13(10):3377. Published 2021 Sep 26. doi:10.3390/nu13103377
- Moosavian SP, Rahimlou M, Rezaei Kelishadi M, Moradi S, Jalili C. Effects of almond on cardiometabolic outcomes in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2022;36(5):1839-1853. doi:10.1002/ptr.7365
- Eslampour E, Asbaghi O, Hadi A, et al. The effect of almond intake on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2020;50:102399. doi:10.1016/j.ctim.2020.102399
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.