Melyik vitamin segíti a barnulást?

A barnulás támogatása kétféleképpen értelmezhető. Az első módja a bőrszín "fogósságának" javítása a túlzott napfénynek való túlzott kitettség negatív hatásai elleni védelem. A második út viszont a bőrpigmentek, azaz a melaninok termelésének támogatása, de ebben a tekintetben a helyzet nem olyan egyszerű, mint a leégés elleni védelem esetében.

vitaminok a napozáshoz - nő a strandon

  1. Mi határozza meg a bőr színét?
  2. Hogyan működik a barnítás?
  3. Vitaminok és barnulás

Mi határozza meg a bőr színét?

A bőr melaninszintjétől függ, hogy valakinek szinte fehér-e a bőre, vagy olyan sötét, hogy már barnulni sem lehet. A fő meghatározó tényező genetikai, és a bőrszín legtöbbször a szülők bőrszínéből, vagy néha bizonyos aberrációkból (pl. albinizmus esetén) adódik.

A bőrben lévő melanin mennyisége függ a vele közvetlenül összefüggő génektől, de a termelését közvetve szabályozó génektől is. A melanin a tirozin nevű aminosavból keletkezik, így ennek az aminosavnak a szervezetben történő "forgalmával" kapcsolatos genetikai problémák szintén hatással lehetnek a melaninra és a bőrszínre.

vitaminok a napozáshoz - nő a strandon

Hogyan működik a barnítás?

A barnulás egy olyan folyamat, amelynek az emberek azért vetik alá magukat, hogy a természetes bőrszínüknél sötétebb bőrszínt kapjanak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a barnulás inkább a szervezet átmeneti alkalmazkodása a túlzott napfénynek való túlzott kitettség egészségügyi kockázataihoz, mint valami, ami evolúciósan bármi másnak segítene. Ez azért van, mert a bőrsejtek "próbálnak" alkalmazkodni a körülményekhez, aminek egyik tünete az intenzív napfény környezetében a melanin, a sötét (barna) pigment fokozott termelése.

Fő funkciója a szervezetben a DNS-t károsító UV-sugarak elleni védelem. A bőrön kívül a hajnak vagy a szemnek is színt ad. A rendkívül világos bőrű emberek érzékenyebbek a sugárzás okozta égési sérülésekre és bőrbetegségekre, mint a természetes sötét bőrszínnel rendelkezők. Ők azonban gyorsabban szintetizálják a D-vitamint, amely számos létfontosságú folyamathoz nélkülözhetetlen, és amely a melaninnal együtt véd a sugárzás ellen.

Vitaminok és barnulás

Bár az A-vitamint általában úgy tartják, hogy elősegíti a barnulást, a mögötte álló tudományos indoklás más vitaminokra mutat rá, amelyek még nagyobb potenciállal bírhatnak. Ez a potenciál azonban inkább a bőrsejtek védelmére, mint a bőr sötétedésének elősegítésére vonatkozik. A vitaminok közül a C-vitaminnak lehet a legkedvezőbb hatása a barnulási folyamatra.

Részt vesz az oxidatív stressz enyhítésében és a kollagénszintézisben, így a barnulás során védőfaktor lehet a napfény hatásaival szemben. Az A-vitamin mellett az E-vitaminra is felhívják a figyelmet, szintén antioxidáns potenciálja miatt. Az A-vitamin barnulásban betöltött szerepét vizsgálva érdemes szem előtt tartani, hogy a fokozott fogyasztásával megjelenő narancsos bőrszín inkább a szervezetben lévő felesleg tünete, mint a hangsúlyos barnulásé. Ha azonban az igényeinknek megfelelő adagban használjuk, antioxidáns hatásra is számíthatunk.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét