Milyen ásványi anyagokat kell pótolniuk a nőknek?

Az ásványi anyagok pótlása rendkívül fontos lehet a nők egészsége szempontjából, mivel ezen anyagok megfelelő szintje a test működésének számos aspektusát befolyásolja, a csontok egészségétől kezdve az immunrendszer teljesítményéig. Érdemes megnézni, mely ásványi anyagok különösen fontosak a nők számára, és milyen hatásai lehetnek az ásványi anyaghiánynak.

nő vitaminkapszulával

 1. Vas - miért fontos?
 2. Kalcium - miért fontos?
 3. Magnézium - miért fontos?
 4. Cink - miért fontos?
 5. Jód - miért fontos? 
 6. Szelén - miért fontos?
 7. Réz - miért fontos?
 8. Króm - miért fontos?
 9. Összefoglaló

Vas - miért fontos?

A vas a hemoglobin, a vörösvértestek fehérjéjének kulcsfontosságú összetevője, amely az oxigénnek a szervezet összes sejtjébe történő szállításáért felelős. Fontos továbbá az energiatermeléshez és az immunrendszer támogatásához. A vashiány vérszegénységhez vezethet, ami fáradtságban, gyengeségben, sápadt bőrben és koncentrációs zavarokban nyilvánul meg. A nők hajlamosabbak a vashiányra a menstruáció alatti rendszeres vérveszteség miatt.

Kalcium - miért fontos?

A kalcium elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez. Az izomműködéshez, az idegi jelátvitelhez és a véralvadáshoz is fontos. A kalciumhiány csontritkuláshoz vezethet, különösen a menopauza utáni nőknél. Izomgörcsöket, ízületi fájdalmakat és szívritmuszavarokat is okozhat.

Magnézium - miért fontos?

A magnézium több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetben, többek között a fehérjeszintézisben, az izom- és idegműködésben, a vércukorszint szabályozásában és a vérnyomás szabályozásában. A magnéziumhiány izomgörcsökhöz, migrénhez, alvászavarokhoz és hangulati problémákhoz, például depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.

Cink - miért fontos?

A cink létfontosságú az immunrendszer, a sebgyógyulás, a DNS-szintézis és a sejtosztódás szempontjából. Fontos továbbá az íz- és szaglás érzékszervek megfelelő működéséhez is. A cinkhiány gyengébb immunrendszerhez, késleltetett sebgyógyuláshoz, hajhulláshoz és bőrproblémákhoz, például pattanásokhoz vezethet.

Jód - miért fontos? 

nő vitaminkapszulával

A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok termeléséhez, amelyek szabályozzák az anyagcserét, a növekedést és a fejlődést. A jódhiány golyva (a pajzsmirigy megnagyobbodása), pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, terhes nőknél pedig súlyos magzati fejlődési rendellenességeket okozhat.

Szelén - miért fontos?

A szelén az antioxidáns enzimek kulcsfontosságú összetevője, amelyek védik a sejteket az oxidatív károsodástól. A pajzsmirigy és az immunrendszer működéséhez is fontos. A szelénhiány az immunrendszer gyengüléséhez, pajzsmirigyproblémákhoz és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához vezethet

Réz - miért fontos?

A réz részt vesz a vörösvértestek előállításában, az erek egészségében, az idegekben és az immunrendszerben. A vas felszívódásához is fontos. A rézhiány vérszegénységhez, csökkent immunitáshoz, idegrendszeri rendellenességekhez, valamint csont- és ízületi problémákhoz vezethet.

Króm - miért fontos?

A króm fontos a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjéhez, valamint a vércukorszint szabályozásához. A krómhiány a glükózanyagcsere problémáihoz vezethet, ami növelheti a 2-es típusú cukorbetegség és a súlyproblémák kockázatát.

Összefoglaló

Az ásványi anyagok megfelelő pótlása kulcsfontosságú a nők egészsége szempontjából, de a legjobb, ha vitaminokkal kombináljuk őket a nőknek szánt komplex készítményekben. Ez lehetővé teszi a tápanyagok jobb felszívódását, és optimális egészségügyi előnyöket biztosít. A megfelelő ásványi anyag pótlás biztosításával a nők jelentősen javíthatják egészségüket és életminőségüket.

Források:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723386/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3069420/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2729621/
ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét