Melyik vitamin támogatja a barnulást?

A barnulás támogatása kétféleképpen fogható fel. A bőrtónus "megszerzésének" első módja a túlzott napsugárzás negatív hatásai elleni védelem. A második út pedig a bőrpigmentek, azaz a melaninok termelésének támogatása, de ebben a kérdésben nem olyan egyszerű a helyzet, mint az égési sérülések elleni védekezés esetében.

napozás

  1. Mi határozza meg a bőrszínt?
  2. Hogyan zajlik a barnulás?
  3. Vitaminok és barnulás

Mi határozza meg a bőrszínt?

Az, hogy valakinek majdnem fehér a bőre, vagy olyan sötét, hogy már képtelen tovább barnulni, az a bőr melanin szintjétől függ. Az ezt meghatározó fő tényező a genetika, és a bőrszín leggyakrabban a szülők bőrszínének vagy esetenként bizonyos aberrációknak a következménye (pl. albinizmus esetén). A bőrben lévő melanin mennyisége a vele közvetlenül kapcsolatos, de a termelését közvetve szabályozó génektől is függ. A tirozin aminosavból kerül előállításra, így ennek az aminosavnak a szervezetben történő "forgalmazásával" kapcsolatos genetikai problémák a melanint és a bőrszínt is befolyásolhatják.

Hogyan zajlik a barnulás?

A barnulás egy olyan folyamat, amelynek során egy személy a természetes bőrtónusánál sötétebb színt ér el. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a barnulás a szervezet átmeneti alkalmazkodása a túlzott napfénynek való kitettség egészségügyi kockázatához, nem pedig olyan dolog, ami evolúciós alapon bármi máson segítene. A bőrsejtek „próbálnak” alkalmazkodni a körülményekhez, aminek egyik tünete az intenzív napsugárzás környezetében a melanin, egy sötét (barna) pigment fokozott termelése.

Fő feladata a szervezetben a DNS-t károsító UV-sugarak elleni védelem. A bőr mellett a haj és a szem színét is meghatározza. A rendkívül világos bőrű emberek hajlamosabbak a sugárzás okozta égési sérülésekre és bőrbetegségekre, mint a természetes sötét bőrűek. Ugyanakkor gyorsabban szintetizálják a számos életfolyamathoz szükséges D-vitamint, amely a melaninnal együtt védelmet nyújt a napsugárzás ellen.

Vitaminok és barnulás

Bár az A-vitamint széles körben elismerik a barnulás elősegítőjének, a tudományos bizonyítékok rámutatnak más vitaminokra is, amelyekben még nagyobb potenciál rejlik. Ez a potenciál azonban a bőrsejtek védelmére vonatkozik, nem pedig a bőr sötétedésének támogatására. Az összes vitamin közül a C-vitamin a legelőnyösebb a barnulási folyamat szempontjából.

SFD VITAMIN C

Részt vesz az oxidatív stressz mérséklésében és a kollagén szintézisében, melynek köszönhetően napozás közben védőfaktort képezhet a napsugárzás hatásai ellen. Emellett a szekértők az E-vitaminra is felhívják a figyelmet, annak antioxidáns potenciálja miatt. Az A-vitamin szoláriumozásban betöltött szerepének mérlegelésekor érdemes észben tartani, hogy a fokozott fogyasztásával esetlegesen megjelenő narancssárga bőrtónus inkább a szervezetben való túl nagy mennyiségre utal, nem pedig a fokozott barnulásra. Az igényeknek megfelelő adagban alkalmazva azonban antioxidáns hatással is számolhatunk.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből