Az emberi szervezet sokféle vegyületből áll, amelyek különböző fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyes összetevők mindegyik szövetben gyakoriak, míg mások speciálisabb funkciókkal rendelkeznek. A jól megtervezett és betartott étrend az egészséges életvitel alapja, de a jelenlegi élettempó nem könnyíti meg a dolgunkat.
- Törődsz az egészségeddel? Több szinten cselekedj!
- Kollagén hidrolizátum C-vitaminnal
- Glükózamin kondroitinnal és hialuronsavval
- MSM
- Gyulladáscsökkentő növényi kivonatok
Törődsz az egészségeddel? Több szinten cselekedj!
A szervezetben lévő kötőszövetek támogatása érdekében a legjobb a többirányú megközelítés, és az étrenden kívül érdemes odafigyelni bizonyos bioaktív vegyületekre is, amelyeket a legkönnyebb átfogó étrend-kiegészítők formájában biztosítani.
Kollagén hidrolizátum C-vitaminnal
A kollagén az egyik legszélesebb körben elterjedt fehérje a szervezetben. Erős koncentrációja például a porcokban fordul elő, de a bőr, haj, körmök, csontok, izmok, tüdő, emésztőrendszer és erek részét is képezi. A kollagénnek 28 típusát azonosították, de az I. típus főleg állati szervezetek építőköve.
A kollagén-hidrolizátumot tartalmazó étrend-kiegészítők a gyors asszimilációt és a magas szintű biológiai aktivitást célozzák. Hatása nemcsak a szépség és az ízületek, hanem a szív- és érrendszer egészségének összefüggésében is megfigyelhető. A peptidek formájában hidrolizált kollagént leggyakrabban C-vitaminnal párhuzamosan szedik, mivel ez a szervezetben kollagénszintézist serkentő, fontos tényező.
Glükózamin kondroitinnal és hialuronsavval
A glükózamin egy olyan vegyület, amely az aminosavak és a szénhidrátok között található forma, mivel glutaminból és glükózból áll. Ezenkívül fokozza a kondroitin termelését, amely egy másik nagyon fontos vegyület az ízületek számára. Mindkét anyag a porc és az extracelluláris mátrix fontos eleme, amely alakítja a szövetek hidratáltságát, rugalmasságát, ami többek között ütéselnyelést és mechanikai ellenállást biztosít.
Érdekes módon, mivel a glükózamin és a kondroitin nem teljesen emészthető, jótékony hatással lehet a bélbaktériumokra, amelyek közvetve vesznek részt a gyomor-bélrendszeri szövetek védelmében. Emellett serkentik a hialuronsav szekrécióját, amely nagy mennyiségű vizet szív fel, elősegítve a szövetek hidratációját. A hialuronsav egyébként gyakran kiegészíti az ízületek, valamint a bőr, a haj és a köröm egészségét szolgáló készítményeket is.
MSM
Az MSM vagy a metil-szulfonil-metán egy kénvegyület, amelynek alacsony a molekulatömege és mélyen behatol a szövetekbe. A szövetekben és sejtekben az MSM részt vesz a nehézfémek semlegesítésében, a szabadgyökök redukciójában, valamint ként is biztosít az aminosavak és fehérjék előállításához.
Ezenkívül ez a vegyület támogatja a szervezet által termelt egyik legerősebb védőanyag, a glutation termelődését. Ezek a tevékenységek nemcsak az ízületek, a bőr vagy más szervek védelme, hanem az immunitás szempontjából is előnyösek.
Gyulladáscsökkentő növényi kivonatok
Számos növényi kivonat létezik, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyagokkal látják el a szervezetet, amelyek megvédhetik az ízületeket és más szöveteket. Leggyakrabban a tömjén kivonataira hívják fel a figyelmet (fő hatóanyag szerepét betöltő boswellinsavval) és gyömbér kivonatokkal (gingerollal).
Mindkét vegyület tulajdonságainak köszönhetően csillapítja a gyulladást, aminek nagy jelentősége van az ízületi betegségek fájdalomcsillapításában.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.