Van a cinknek baktériumölő hatása?

A cink olyan sok értékes tulajdonsággal rendelkező elem, hogy leírásához fejezetek vagy akár egész könyvek kellenek. 1869-ben fedezték fel, hogy a növények számára nélkülözhetetlen, 65 évvel később az állatok egészségét befolyásoló szerepét részletezték, majd további 27 év elteltével az emberi táplálkozásban is kötelezőnek tekintették.

cink

  1. A cink antibakteriális tulajdonságai
  2. A cink egészségvédő tulajdonságai

Az ezzel kapcsolatos tudományos publikációk folyamatosan bővülnek, csak 2021-ben a cinkről legalább 10 000 alkalommal írtak szakmai folyóiratok. A cinkkel foglalkozó szakemberek egyik kutatási területe a baktériumölő hatása.

A cink antibakteriális tulajdonságai

Bőséges bizonyíték van a cink aktivitására bizonyos baktériumcsoportok növekedésének gátlásában és elpusztításában. A legújabb tudományos kutatások kimutatták az ezen mikroelemben rejlő lehetőségeket, többek között: a mikroorganizmusok elleni küzdelem nanotechnológiai módszereiben.

A cink különféle formái javíthatják a küzdelmet többek között az alábbiakkal: Gram-pozitív baktérium (Staphylococcus aureus), Streptococcus mutans vagy Escherichia coli. Az egyik lehetséges hatásmechanizmusa ennek az elemnek a más fémek receptoraihoz való kötődés, és a baktériumok fejlődése szempontjából fontos anyagok „elvágása”. Folyamatosan felfedezésre kerülnek további mechanizmusok.

Szájhigiénia és élelmiszertárolás

A cink baktériumölő hatását egyre gyakrabban alkalmazzák a szájhigiénés termékekben és a modern élelmiszer-tároló csomagolásokban. Ez nagyon fontos többek között: újszülöttek vagy idősek és/vagy legyengült immunitású személyek esetében. Még egy ártalmatlannak tűnő bakteriális fertőzés is életveszélyes lehet.

A cink egészségvédő tulajdonságai

Mennyire veszélyes a cinkhiány?

Bár lehetetlen kiválasztani az egészség szempontjából legfontosabb ásványi anyagot, sokan a cinket tartják ennek. Befolyásolja a bőr és az emésztőrendszer állapotát, szabályozza az ideg- és immunrendszer működését, lehetővé teszi a vázizmok és a reproduktív rendszer hatékony működését. Az étrendben előforduló cinkhiány számos egészségügyi rendellenességhez vezet, és jelentősen korlátozhatja a gyermekek fejlődését.

cink

A cinkhiány kockázata – kik vannak veszélyben?

E tekintetben a táplálkozási hiány az ország gazdasági helyzetétől függetlenül az egész világon megfigyelhető. A szegényebb országokban ennek fő oka az étrend alacsony szintű húskínálata, és érdemes megjegyezni, hogy a húsfélék jelentik a legértékesebb cinkforrást. Ahol nincs probléma az élelmiszerek elérhetőségével, ott a mindennapi étrendben megtalálható termékek túl magas feldolgozottsága, valamint az olyan trendek jelentik a problémát, mint a veganizmus.

A cink tápláltsági állapotának optimalizálása során az egyik leghatékonyabb eszköz az étrend-kiegészítés. Ezt az elemet többek között citrát vagy glükonát formájában sikeresen alkalmazzák minden olyan ember étrendjének gazdagításához, akiknek célja a hiányosságok megelőzése, de olyan emberek számára is, akiknek „túl kell esniük” a hiányon.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből