Érdemes fehérjeszeleteket enni ? Mit kínál egy fehérjeszelet?
A diétás édességek piaca folyamatosan újabb és újabb ajánlatokkal bővül, de a legnagyobb termékcsoportot mégis a mindenki által jól ismert fehérjeszeletek alkotják.
Mi is az a fehérjeszelet?
Azokat a termékeket nevezzük így, amelyek fehérjetartalma magasabb, mint a hagyományos édességekben. Általában az ilyen termékekben lévő fehérjék tejfehérjék (kazein, tejsavófehérje) és/vagy a növényi fehérjék.
Ezenkívül szénhidrátokat és zsírokat is tartalmaznak.
A fehérjeszelet kiválasztásakor először is érdemes áttekinteni azok összetételét.
A diétánk számára értékes terméket kiválasztásakor három értékre érdemes összpontosítani:
- a szeletenként 15 g-ot meghaladó fehérjetartalom,
- alacsony cukortartalom,
- alacsony telítettzsír-tartalom.
A hagyományos szeletekben szeletenként körülbelül 2-8 g, a fehérjeszeletekben pedig 10-25 g fehérje van. Általában a hagyományos cukor vagy az gyakorta használt fruktóz-glükózszirup helyett egészségesebb alternatívákat, például természetes édesítőszereket vhasználnak. Ezek miatt az ilyen szeletek energiaszintje lényegesen alacsonyabb lehet. A szeletekben lévő zsiradékok gyakran ugyanolyan forrásból származnak, mint a kereskedelmi versenytársak termékeiben.
Mit nyújt a protein szelet?
Összetételének köszönhetően, a széles körben fogyasztott édességek érdekes alternatívája lehet. A termék legfontosabb értéke a magas fehérjetartalom, amely lehetővé teszi, hogy részben fedezze fehérje iránti szükségletet. Éppen a fehérje a felelős a regenerációért, az immunrendszerünkért vagy a hormonok termeléséért. Ezért ezt az összetevőt folyamatosan biztosítani kell az inaktív emberek számára legalább testtömeg-kilogrammonként 1 grammot , míg az aktív embereknél legalább kétszer ennyit . Míg a szénhidrátok és a zsírok esetében jelentősebb változtatásokat lehet eszközölni az étrendben, addig a fehérjéknek állandó szinten kell maradniuk (a különleges egészségügyi állapotokat kivéve).
Az alacsony finomított cukortartalom és a helyettesítő anyagok használata révén a fehérjeszeletek nagyon érdekes változatosságot visznek az étrendbe a cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával vagy cukorszint-ingadozással küzdő emberek számára. Mindez az édes ízű, alacsonyabb fűtőértékű és a hagyományos cukroktól eltérő anyagcseréjű poliolok alkalmazásának köszönhető. Cukoranyagcsere-zavarral küzdő emberek is fogyaszthatják. Ezen édesítőszerek legnagyobb előnye az alacsony glikémiás indexük.
Kinek nyújt segítséget a JÓ minőségű fehérjeszelet?
- alacsony cukortartalma és a magas rosttartalma miatt az inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben szenvedőknek, a vércukorszint-ingadozások megszüntetésében,
- azoknak, akik szigorúan betartják az étrendjüket, és nem kívánnak hagyományos édességeket fogyasztani, de az ilyen fajta nassolnivalókkal szeretnének változatosságot bevinni étrendjükbe,
- azoknak, akiknek hozzáadott fehérjét tartalmazó, gyors, mobil és ízletes snackre van szükségük éhségérzetük csillapítására.
- aktív embereknek, akik még több fehérjével szeretnék kiegészíteni étrendjüket,
- finomított cukrot nem vagy csak keveset fogyasztó embereknek.
A fehérjeszeletek érdekes megoldást jelenthetnek azok számára, akik rohanó életet élnek, és szeretnének vigyázni a megjelenésükre és a fizikai formájukra. E termékek tagadhatatlan előnye, hogy kényelmesen fogyaszthatók, laktatók és hordozhatók. A legfontosabb szempont a kiváló minőségű szeletek használata.
HOZZÁADVA:
13/04/2022
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.
https://allnutrition.hu/images/g/minfuck1_637854590880807764.jpg
SFD