A fekete kömény évszázadok óta használatos különböző kulináris és gyógynövény-hagyományokban. Az utóbbi években megnőtt az érdeklődés az emberi egészségre gyakorolt potenciális hatása iránt. Egyre több klinikai vizsgálat próbálja megmagyarázni, milyen hatások társulhatnak hozzá. Az eddigi megfigyelések arra utalnak, hogy rendszeres használata fontos lehet mind a megelőzésben, mind pedig bizonyos betegségek, különösen a rossz táplálkozásból eredő betegségek enyhítésében.
![fekete köménymag olaj]()
- A fekete kömény hatása
- A fekete kömény alkalmazásának ideje
A fekete kömény hatása
Cukor a vérben
Klinikai vizsgálatok emberekkel kimutatták, hogy a fekete kömény (Nigella sativa) több területre is hatással lehet a szervezetben. A cukoranyagcsere tekintetében kiegészítőként alkalmazva csökkentheti az éhgyomri glükózszintet és a glikált hemoglobin (HbA1c) szintjét, amely az elmúlt hónapok átlagos vércukorszintjét tükrözi.
Koleszterin
A lipidanyagcserét vizsgáló kutatások során megfigyelték, hogy a fekete kömény alkalmazása elősegítheti a teljes koleszterin, a trigliceridek és az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) frakciók csökkenését, ugyanakkor magasabb HDL (magas sűrűségű lipoprotein) értékekkel is összefüggésbe hozható. Ez jobb prognózist jelent a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett személyek számára.
Nyomás és gyulladásos folyamatok
Ezenkívül magas vérnyomás esetén a fogyasztása mind a szisztolés, mind a diasztolés értékek enyhe csökkenését eredményezheti. Gyulladásos folyamatok és oxidatív stressz esetén kimutatták, hogy a fekete kömény csökkentheti a gyulladás markereinek, például a C-reaktív protein (CRP), a tumor nekrotizáló faktor (TNF-α) vagy az interleukin-6 szintjét, valamint csökkentheti a malondialdehid (MDA) koncentrációját, azaz az oxidatív károsodás mutatóját, miközben növeli a védelmi enzimek, többek között a szuperoxid-dizmutáz (SOD) aktivitását. Ezek a hatások jelentősek lehetnek a metabolikus szindrómában, amely hasi elhízást, lipidrendellenességeket, magas vérnyomást és emelkedett glükózszintet ötvöz.
"A C-vitamin helyileg alkalmazva a bőrön és étkezés közben fogyasztva egyaránt jótékony hatással bír. Magasabb fogyasztása kevesebb ránccal jár. Kiderült, hogy bőrbetegségek és rák esetén is segíthet." Agata Bugorska – személyi edző és IFAA-oktató
Allergiás betegségek és bőrbetegségek
Érdekes módon bizonyos hatások figyelhetők meg allergiás betegségek, különösen allergiás nátha esetén is. Asztmában alkalmazása segített javítani a betegség kontrolljának tesztjeit és bizonyos tüdőfunkciós paramétereket, bár nem minden légzési mutató mutatott változást. A bőrbetegségek, köztük az atópiás dermatitis, a pikkelysömör, a pattanások és a parazitafertőzések vizsgálata során a fekete köményolaj és kivonat kiegészítő adagolása a bőr megjelenésének javulásával és egyes tünetek enyhülésével járt.
A fekete köményolaj tápértéke
Táplálkozási összetevő
|
Tartalom 100 g-ban
|
Energia
|
820-900kcal
|
Fehérje
|
0g
|
Zsír
|
92-100g
|
Szénhidrát
|
0g
|
A fekete kömény alkalmazásának ideje
![fekete köménymag olaj]()
A fekete köményt reggel és a nap későbbi szakaszaiban is lehet fogyasztani. A fekete köményolaj salátákhoz, joghurthoz vagy meleg, de nem forró ételekhez adható, ami megkönnyíti a mindennapi étrendbe való beépítését. A legfontosabb a rendszeresség, mert a rendszeres használat fontosabb, mint a szigorúan meghatározott napszak. A fekete köményolaj mellett kaphatók kapszulázott készítmények is, amelyek megkönnyítik az adagolást és a termék eltarthatóságát, ha bliszterben vannak csomagolva. Az olajat és a kiegészítőket egyaránt száraz, hűvös helyen érdemes tárolni.
Források:
- Lan, X., & Xia, Y. (2025). Alleviating effects of Nigella sativa supplements on biomarkers of inflammation and oxidative stress: Results from an umbrella meta-analysis. Prostaglandins & other lipid mediators, 176, 106945. https://doi.org/10.1016/j.prostaglandins.2024.106945
- He, Y., Hu, X., Chang, L., Liu, S., Lv, L., Qin, G., & Jiang, L. (2024). Meta-analysis of randomized controlled trials assessing the efficacy of nigella sativa supplementation for allergic rhinitis treatment. Frontiers in pharmacology, 15, 1417013. https://doi.org/10.3389/fphar.2024.1417013
- He, T., & Xu, X. (2020). The influence of Nigella sativa for asthma control: A meta-analysis. The American journal of emergency medicine, 38(3), 589–593. https://doi.org/10.1016/j.ajem.2019.11.036
- Shirvani, S., Falahatzadeh, M., Oveili, E., Jamali, M., Pam, P., Parang, M., & Shakarami, M. (2024). The effect of Nigella sativa supplementation on glycemic status in adults: An updated systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Prostaglandins & other lipid mediators, 174, 106885. https://doi.org/10.1016/j.prostaglandins.2024.106885
- Rounagh, M., Musazadeh, V., Hosseininejad-Mohebati, A., Falahatzadeh, M., Kavyani, Z., Rostami, R. B., & Vajdi, M. (2024). Effects of Nigella sativa supplementation on lipid profiles in adults: An updated systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition ESPEN, 61, 168–180. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2024.03.020
- Kavyani, Z., Musazadeh, V., Safaei, E., Mohammadi Asmaroud, M., Khashakichafi, F., Ahrabi, S. S., & Dehghan, P. (2023). Antihypertensive effects of Nigella sativa supplementation: An updated systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy research : PTR, 37(8), 3224–3238. https://doi.org/10.1002/ptr.7891
- Nasiri, N., Ilaghi Nezhad, M., Sharififar, F., Khazaneha, M., Najafzadeh, M. J., & Mohamadi, N. (2022). The Therapeutic Effects of Nigella sativa on Skin Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2022, 7993579. https://doi.org/10.1155/2022/7993579
- Hosseini, H., Ghavidel, F., Aliyari, M., Hashemy, S. I., Jamialahmadi, T., & Sahebkar, A. (2024). Effect of Nigella sativa Intake on Oxidative Stress and Inflammation in Patients with Metabolic Syndrome and Related Disorders: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Current pharmaceutical biotechnology, 25(7), 896–907. https://doi.org/10.2174/0113892010266109230928000134
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.