Gainer - gainer típusok, hatások és mellékhatások

A tömegnövelők az aktív emberek kedvelt termékei, céljuk, hogy nagy mennyiségű energiát adjanak folyékony koktél formájában. Általában ezek olyan tápanyagok, amelyeket a fehérje százalékos aránya szerint osztanak fel, és a legnépszerűbb tartomány a 10-20%-os fehérjetartalom. Az ilyen típusú termékekben található szénhidrátok magas koncentrációja miatt szívesen használják őket az étrend részeként vagy étkezés helyettesítésére.

férfi egy szénhidrát-fehérje erősítő kiegészítővel

  1. Mi az a gainer?
  2. Milyen típusú gainereket különböztetünk meg?
  3. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó minőségű gainernek?
  4. Kiknek ajánlott a gainer?
  5. Hogyan adagolandó?
  6. Mennyit hízhatunk?
  7. Vannak a gainernek mellékhatásai?

Az ilyen típusú termékeket leggyakrabban olyan emberek használják, akiknek nehézséget okoz a súlygyarapodás, hogy lehetőséget adjanak maguknak az étrendben található energia könnyű növelésére. Beválnak az ilyen típusú termékek? Jó megoldást jelentenek az izomtömeg növelésére?

Mi az a gainer?

A gainer, ahogy a neve is sugallja, egy olyan termék, amelyet az izomtömeg növelésére terveztek. Eredeti célja az étrend szénhidrátokkal és fehérjékkel való kiegészítése. Az edző emberek azonban olyan terméknek tekintik, amelynek célja edzési tevékenységeink támogatása, és lehetővé teszi számunkra, hogy nagyobb izomtömeget építsünk.

Részletesen megvizsgálva az összetételt, a gainer egy olyan termék, amely könnyen emészthető szénhidrátok és fehérjék keveréke. A fehérjék százalékos aránya jelzi a termék tervezett rendeltetését. A Gainerek néha kis mennyiségű zsírt vagy vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, amely az étkezés helyettesítésére való alkalmasságot hivatott hangsúlyozni. A vitaminok felszívódásához funkcionálisan is fontos a kis mennyiségű zsír, amely nemcsak a kalóriát növeli.

Táplálkozási szempontból tehát a gainer az étrend kiegészítése, és a használatát napi kiegészítő étkezésként kell kezelni. A feladat a táplálkozási hiányosságok pótlása és a kalórianövelés lehetősége.

Ami a sportot illeti, ez egy olyan termék, amelyet arra terveztek, hogy gyorsan ellásson bennünket energiával, valamint fehérjéből származó aminosavakkal. Ezért szívesen használják az edzés utáni időszakban, mint az első étkezési lehetőséget, amely nem terheli meg az emésztőrendszert. A Gainer könnyen emészthető, gyorsan pótolja az izomglikogént, és hatékonyan védi az izmokat az EAA aminosavak teljes készletével.

Milyen típusú gainereket különböztetünk meg?

férfi egy szénhidrát-fehérje erősítő kiegészítővel

A Gainerek főként a fehérjék százalékos aránya alapján oszthatók kategóriákra:

10% fehérjetartalom - az ilyen típusú termékeket elsősorban az ún ektomorf testfelépítéssel rendelkezőknek szánják. Az ilyen embert gyors anyagcsere jellemzi, étrendjét jelentős mennyiségű szénhidrát uralja,

20% fehérjetartalom – a legelterjedtebb lehetőség a táplálékkiegészítők piacán. Az ilyen típusú gainereket főként edzés után használják gyors energiaforrásként,

30% fehérjetartalom - az ilyen fehérjetartalmú tömegnövelők étkezéshelyettesítő termékeknek számítanak. A körülbelül 20-25 g-os fehérjemennyiség 100 g táplálékkiegészítőre tökéletes étkezés-kiegészítés vagy annak helyettesítése,

50%-os fehérjetartalom – az ilyen típusú termékeket bulk-nak, azaz 50/50 arányú fehérje- és szénhidráttartalmú kiegészítőnek nevezik. A terméket azoknak ajánljuk, akiknek főleg fehérjére van szükségük az étrendjükben, kis mennyiségű szénhidráttal.

A Gainers fehérje- vagy szénhidrátforrás szerint is felosztható. Általában azonban a fehérje-kiegészítő alapja a tejsavófehérje-koncentrátum, ami jól illik az ilyen típusú kiegészítésbe. A szénhidrátok általában maltodextrinek keverékei, bár vannak olyan termékek is, amelyek összetettebb szénhidrát-adalékanyagokat használnak, mint például a zab. Sőt, a termékben lévő komponensek, például keményítő vagy kukorica-hidrolizátum jó megoldást jelent a termék könnyű emészthetőségének megőrzésére.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó minőségű gainernek?

A jó minőségű gainernek olyan fehérjeadalékokat kell tartalmaznia, amelyek nincsenek növényi fehérjékkel kiegészítve. Ez azt jelenti, hogy állati fehérjéknek kell lenniük. A táplálékkiegészítők piacán a legtöbb gainer kiváló minőségű WPC tejsavófehérje koncentrátumot tartalmaz, amely tökéletesen kiegészíti a szénhidrát-termékeket. Egyszerűen fogalmazva, a szénhidrátok hozzáadásával készült WPC-t szervezetünk hatékonyabban fogja felhasználni, ami az inzulin-felszabadulási mechanizmusával áll kapcsolatban.

A tejsavófehérjék teljes aminogrammban gazdagok, exogén aminosavakat tartalmaznak, köztük BCAA aminosavakat is, amelyekre szervezetünknek a lehető legnagyobb mennyiségben van szüksége. Kerüljük a búzafehérjéket tartalmazó gainereket, amelyeknek aminogramja rossz, és nem kedvez a sportolóknak. Az ilyen típusú fehérjék kevésbé szívódnak fel, kevésbé táplálóak és rossz a biológiai hozzáférhetőségük. Ráadásul a búzafehérjék íze erősen befolyásolja a gainer ízét, ami egyértelműen érezhető az étrend-kiegészítőben.

 MASS ACCELERATION

A szénhidrátok esetében az lenne a legjobb, ha ez egy olyan termék  lenne, amely különböző fokú felszívódású szénhidrátokat biztosít számunkra. Jó választás tehát a maltodextrint, valamint búza eredetű keményítőt (nem tévesztendő össze a korábban ismertetett búzafehérjékkel) vagy kukoricát tartalmazó gainer. Ha edzés után használandó gainert szeretnél választani, akkor érdemes olyan termék útán nézni, amelyet BCAA aminosavak hozzáadásával vagy speciális összetevők hozzáadásával, például kreatin vagy béta-alanin hozzáadásával dúsítanak. Fontos azonban, hogy a készítmény részletesen tudassa, hogy mennyi fehérje van benne, és a gainernek mekkora részét képezik adalékanyagok.

Kiknek ajánlott a gainer?

A tömegnövelő étrend-kiegészítőket leginkább azoknak ajánljuk, akiknek problémát okoz a testtömeg növelése. A gainert úgy tervezték, hogy segítse az izomtömeg építését azáltal, hogy könnyen emészthető kalóriákat biztosít, amelyek felgyorsítják az izomtömeg építésének folyamatát. Ezen túlmenően, a gainer használható egyfajta kalóriatöbbletként, amely lehetővé teszi számunkra, hogy növeljük az izomtömeget.

A gainer nem csak a karcsú embereknek ajánlott. A testépítők is részesülnek az ilyen típusú termékekkel való támogatásból. Gyakran a magasabb fehérjetartalmú tömegnövelők tökéletes megoldást jelentenek számukra edzés utáni étkezésként. Gyors energiaforrást biztosítanak, ami optimális megoldás lesz az edzés utáni időszakban. A gainer főként tápláló hatású lesz, és az összetevők ilyen típusú étkezés formájában történő biztosítása elősegíti az aminosavak gyors koncentrálódását a vérben. Ez azt jelenti, hogy izmaink gyorsabban kapnak építőanyagokat a regenerációhoz és a növekedéshez.

Érdekesség, hogy egyesek még a testzsír csökkentésekor is használnak gainert a regenerációs folyamatot felgyorsító hatása miatt, edzés utáni étrend-kiegészítés formájában. Természetesen ezt megfelelően át kell gondolni.

Hogyan adagolandó?

férfi egy gainer típusú turmixszal

A gainer adagolása szigorúan attól függ, hogy mennyi kalória hiányzik az étrendünkből. Ez azt jelenti, hogy az általunk fogyasztható étrend-kiegészítő mennyiségét olyan paraméterek határozzák meg, mint a testsúly, magasság, életkor, az aktivitá típusa és gyakorisága. A 80 kg alatti testtömegű emberek általában 70-150 g tömegnövelőt fogyasztanak naponta. A 90-100 kg testtömegű emberek körülbelül 150-200 g tömegnövelőt fogyasztanak naponta. A 100 kg feletti testépítők nagy mennyiségben fogyasztják az ilyen készítményeket, amely edzésnapokon eléri a napi 200-300 g-ot is.

A gainer szedésének optimális ideje az edzés utáni időszak, amire gyakran felhívjuk a figyelmet. Ez a tökéletes alkalom a táplálékkiegészítő könnyen emészthető összetevőinek fogyasztására. A fizikai erőfeszítés, valamint az azt követő anabolikus ablak a tökéletes alkalom a tömegnövelő szer elfogyasztására. Sokan vesznek igénybe szénhidrát-fehérje termékkel való támogatást az edzés előtti időszakban.

Az extrém ektomorf emberek sikerrel fogyaszthatnak kisebb adagokat, amelyeket az adott napon étkezések között fogyasztanak el. Ez egy olyan megoldás, amely képes fenntartani az aminosavak magas koncentrációját a vérben, hozzájárulva a gyorsabb edzéshatásokhoz.

Mennyit hízhatunk?

A gainer típusú étrend-kiegészítő használata lehetővé teszi az izomtömeg növelését, feltéve, hogy kalóriatöbblet fog fennállni. Az izomtömeg növekedése hosszú és bonyolult folyamat. Általában azonban egy gainer használatával akár 5 kg izomtömeget is felszedhetünk egy hónap alatt. Ez egy nagyon lenyűgöző eredmény. Ne feledjük azonban, hogy egyéni tényezők, pl. az edzés, az étkezés módja határozza meg ezt a hatást.

Átlagosan havonta 2-3 kg izomtömeget szednek fel az edző emberek, ami csábító perspektíva egy év leforgása alatt.

Vannak a gainernek mellékhatásai?

A fehérje-szénhidrát-kiegészítőket élelmiszerként kell megvizsgálni. Ez azt jelenti, hogy a gainer csak egy olyan termék, amely támogatja a napi étrendünket. Nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyek veszélyeztethetik szervezetünket. Nem befolyásolja negatívan az emésztőrendszer, a máj, a vesék vagy más összetevők munkáját. Ezért gond nélkül állandó eleme lehet egy edző ember étrendjének, ha van rá igény

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét