Mi az a ginseng és mire jó?

A ginseng (Panax ginseng) az egyik legismertebb gyógynövény a világon. Kelet-Ázsiában évezredek óta használják természetes gyógyszerként, amely erősíti a testet és az elmét. Jellegzetes, az emberi alakra emlékeztető formája miatt a „ginseng” kínaiul „embergyökeret” jelent. Leggyakrabban Korea, Északkelet-Kína és Oroszország távol-keleti részének hűvös, hegyvidéki területein található, ahol lombhullató erdők árnyékában nő.

ginseng

  1. A ginseng megjelenése
  2. A ginseng jótékony hatásai
  3. Ginseng adagolás

A ginseng megjelenése

A ginseng gyökér krémes sárga színű, enyhén rostos textúrájú és édes-keserű ízű. Csak több évnyi növekedés után használják, mivel ekkor éri el teljes biológiai értékét. Ennek a növénynek több fajtája létezik, amelyek mind származási helyük, mind hatóanyag-tartalmuk tekintetében különböznek egymástól. A legismertebb a koreai ginseng (Panax ginseng), más néven vörös ginseng, mert gyökereit gyakran gőzölik és szárítják, ami sötétebb színt és intenzívebb aromat ad nekik.

Az amerikai ginseng (Panax quinquefolius) Észak-Amerikában terem természetesen, míg a kínai ginseng (Panax notoginseng) a kínai gyógynövénygyógyászatban használatos. A Panax japonicus és a Panax vietnamensis kevésbé elterjedt fajták. Az étrend-kiegészítő üzletek szibériai ginsenget (Eleutherococcus senticosus) és indiai ginsenget (Ashwagandha somnifera) is árulnak, amelyek azonban botanikai szempontból nem tartoznak a Panax nemzetségbe.

A ginseng jótékony hatásai

ginseng

A ginseng egészségre gyakorolt hatásáról eddig készült legátfogóbb klinikai tanulmány 2025 szeptemberében jelent meg. Az elemzés 70, összesen 4506 embert érintő tanulmányt vizsgált, és értékelte a különböző Panax fajok kiegészítő szedésének hatását a szívbetegségek és az anyagcsere kockázati tényezőire.

Milyen területeken hat a ginseng?

Az eredmények azt mutatják, hogy a ginseng-készítmények rendszeres fogyasztása csökkentheti a krónikus gyulladás markere, a C-reaktív protein (hs-CRP) és a májfunkcióval kapcsolatos enzim, a gamma-glutamil-transzferáz (GGT) emelkedett szintjét. Megfigyelték az antioxidáns enzimek, például a szuperoxid-dizmutáz (SOD) és a glutation-reduktáz (GSH-Rd) aktivitásának növekedését is, ami összefüggésbe hozható a szervezet sejtjeinek az öregedés és a méreganyagok elleni védelmével.

Az elemzés eredményei

Az elemzés kimutatta, hogy a ginseng hatása nem állandó, hanem mind az adagtól, mind a használat időtartamától függ. A kivonat nagyobb mennyisége javította a szénhidrát-anyagcserét, azaz a szövetek inzulinérzékenységét (alacsonyabb HOMA-IR index) és csökkentette a vércukor- és inzulinszintet.

A ginsenget rendszeresen szedő vizsgálati résztvevőknél a diasztolés vérnyomás is kissé alacsonyabb volt, és alacsonyabbak voltak a gyulladásos markerek, például az interleukin-6 (IL-6) koncentrációi. A több hétig tartó kezeléseknél a metabolikus előnyök kifejezettebbek voltak, mint a több hónapig tartó kezeléseknél.

A koreai ginseng általános jellemzői

Kategória

Leírás

Megjelenés

Alacsony, évelő növény, vastag, elágazó gyökérrel, amely emberi alakra emlékeztet. A gyökér krémes sárga, rostos, enyhén kesernyés ízű. A szár zöldes virágokat és piros gyümölcsöket hoz.

Előfordulás

Korea, Kína és Oroszország hűvös régióiban nő. Észak-Amerikában, Japánban és Vietnamban is termesztik.

Hatóanyagok

Ginsenosidok, poliszacharidok, peptidek, fenolok és alkaloidok.

Ginseng adagolás

A gyakorlatban a ginsenget leggyakrabban standardizált kivonat formájában használják, amely meghatározott mennyiségű ginsenosidot tartalmaz (általában 4–8%). A leggyakrabban használt alapanyagok a koreai és az amerikai ginseng. A klinikai vizsgálatokban a tipikus adagok napi 200–1000 mg kivonat, amelyet 8–12 héten át szednek. A vizsgálatok résztvevőinek többsége jól tolerálta a kiegészítést.

A ginseng, különösen a szibériai ginseng és a panax, adaptogén tulajdonságairól ismert, amelyek segítenek a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez és támogatják az anyagcsere funkciókat. Növelheti az állóképességet és javíthatja az energiahatékonyságot.” Łukasz Domeracki – élelmiszertechnológia és humán táplálkozás mestere

A ginseng-készítményeket leginkább reggel vagy a nap első felében érdemes bevenni, mivel a növény enyhe stimuláló hatással bírhat. A szakértők hangsúlyozzák, hogy a hatások erőteljesebbek lehetnek túlzott stressz, fáradtság, emelkedett gyulladásos markerek vagy közepes anyagcsere-zavarok esetén, míg egészséges felnőtteknél kevésbé.

Az antikoagulánsokkal, hipoglikémiás szerekkel vagy antidepresszánsokkal való lehetséges kölcsönhatások miatt a ginseng-kiegészítők használata körültekintően, lehetőleg szakorvos konzultációja után ajánlott. Bár nem „csodaszer”, ez a gyógynövény továbbra is az egyik legjobban dokumentált adaptogén (a stressz hatására a szervezetet erősítő anyag).

Források:

Jafari, A., Mardani, H., Abbastabar, M., Mehdipoor, F., Parsi Nezhad, B., Kordkatuli, K., Bakhtiari Jami, P., Faghfouri, A. H., Musazadeh, V., & Alaghi, A. (2025). The Effect of Ginseng Supplementation on Cardiovascular Disease Risk Factors: A Comprehensive Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis. The British journal of nutrition, 1–107. Advance online publication. https://doi.org/10.1017/S0007114525103607

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD