C-vitamin másnaposság ellen – hatékony?

Valószínűleg szinte mindannyian, és biztosan azok, akik ezt a kiadványt olvassák, már valaha túlzásba vitték az alkoholfogyasztást. Tehát tudjuk, hogy a másnaposság, vagy pontosabban a másnapi szindróma, nem valami kellemes. Ezért gyakran keresünk az interneten hatékony másnaposság elleni gyógymódokat. Az egyik leggyakrabban ajánlott gyógymód a nagy dózisú C-vitamin. Próbáljuk meg tudományos tények alapján értékelni, hogy ez valóban hatékony-e...

nő - másnaposság

  1. Egy tanulmány nem elég
  2. Honnan származnak ezek a tünetek?
  3. Honnan származik ez a gyulladás?
  4. Honnan származnak ezek a gyökök?
  5. A C-vitamin hatása
  6. A tanulmány ítéletet hoz

Egy tanulmány nem elég

Bár a C-vitamin a felhasználók körében hatékony másnaposság elleni gyógymódként ismert, az interneten csak egy régi tanulmányt találtunk, amelynek célja az volt, hogy tesztelje ennek a kiegészítőnek a hatékonyságát a túlzott alkoholfogyasztás hatásainak enyhítésében. Ez a tanulmány megállapította, hogy két hétig tartó C-vitamin-kiegészítés egy nagyobb egyszeri alkoholadag fogyasztása előtt hozzájárul a jobb látáshoz és motoros koordinációhoz, összehasonlítva a placebóval, amikor az ember ittas állapotban van.

Tehát ez a tanulmány nem sokat árul el a másnaposságról, de feltételezhetjük, hogy mivel a C-vitamin ellensúlyozza az alkoholfogyasztás azonnali hatásait, akkor a másnap jelentkező hosszú távú hatásokat is ellensúlyoznia kell. Ahhoz azonban, hogy ezt a feltételezést alátámasszuk, először meg kell értenünk a tudomány által megállapított mechanizmusokat, amelyek a szervezet késleltetett negatív reakciójának alapját képezik a túlzott alkoholfogyasztás esetén.

Honnan származnak ezek a tünetek?

férfi - másnaposság

Bár a másnaposság tünetei mindig is kísérték az embereket, a modern tudomány sokáig nem tudta a probléma gyökerét feltárni, és különböző elméleteket állított fel. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a másnaposság tüneteit általános gyulladás okozza, amit az előző napon egyértelműen alkohollal visszaélő embereknél végzett vizsgálatokban megfigyelt gyulladásos markerek drámai emelkedése is alátámaszt.

További kísérletek kimutatták, hogy egyetlen alkalommal fogyasztott nagy mennyiségű alkohol általános gyulladást, de mindenekelőtt az agy ideggyulladását okozza, és a gyulladásos faktorok emelkedett szintje az agyban akár 10 napig is fennmaradhat az ivászat után. További tanulmányok megállapították, hogy a gyulladás, mint egyetlen független változó, specifikus az emberek által fogyasztott nagy mennyiségű alkoholra.

És itt érdemes felismerni, hogy általában a rossz közérzet, akár túlzott alkoholfogyasztás, akár bármely más ok miatt, mindig elsősorban az agyban fellépő gyulladásos mediátorok aktivitásának tudható be.

"A szabad gyökök túlzott mennyisége károsíthatja a sejteket, beleértve az idegsejteket is, és összefüggésbe hozható olyan neurodegeneratív betegségekkel, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. Károsíthatják az ereket is, és kockázati tényezőt jelentenek az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.” Jakub Wiącek – neurobiológus és dietetikus

Honnan származik ez a gyulladás?

Az oxidatív stressz, azaz a szervezet túlzott mértékű kitettsége a szabad oxigénradikálisoknak, amely meghaladja az azok eltávolításáért felelős antioxidáns gátló képességét, az alkohol fogyasztását követő gyulladás kiváltó okának bizonyult. Az ezzel kapcsolatban végzett tanulmányokban az oxidatív stressz szintje közvetlenül összefüggésbe hozható volt a másnaposság súlyosságával. A tanulmányokból kiderült, hogy az oxidatív stressz legjellemzőbb markerei, mint például az izoprosztán és a malondialdehid, drámai mértékben megnőnek a másnapos embereknél, és pozitív korrelációban állnak a tünetek súlyosságával.

Az oxidatív stressz által kiváltott gyulladás nem új keletű, mivel az oxidatív stressz a gyulladás fő kiváltója. Azonban a túlzott alkoholfogyasztás következtében drasztikusan megnövekedett mennyiségben termelődő szabad gyökök forrásai rendkívül érdekesnek bizonyultak.

Honnan származnak ezek a gyökök?

Az egyik forrás a szokásos – aerob anyagcsere, közismert nevén égés. Bármely metabolikus szubsztrát, például a glükóz égése aerob folyamatként oxigén szabad gyökök keletkezését eredményezi, mivel az ilyen folyamatokban részt vevő oxigén 2-3%-a szabad gyökökké alakul át.

Az egyetlen különbség az, hogy a glükózzal ellentétben az alkohol egy méreganyag, amelyet a szervezet maximális sebességgel próbál elégetni, hogy csökkentse a mérgező hatásának kitettségét. Ezért minél több alkoholt fogyasztunk, annál nagyobb az oxidáció mértéke, és következésképpen annál nagyobb a szervezet oxigén szabad gyökökkel való terhelése.

A második forrás azonban teljesen meglepte a kutatókat... Kiderült, hogy a túlzott mennyiségben az emésztőrendszerbe jutó alkohol néhány óra múlva viszonylag magas koncentrációt ér el a vastagbélben, ahol megzavarja a bélhám integritását, ami a bélbarrier permeabilitásának növekedéséhez vezet. A megnövekedett bélbarrier permeabilitás hatása pedig endotoxémia, azaz a lipopoliszacharid (LPS) – a bélben élő baktériumok sejtmembránjának egyik alkotóeleme – bejutása a szervezetbe.

Az LPS oxidatív stresszt generál azáltal, hogy nitrogén-monoxid kaszkádot indukál, amely gyulladást okoz, amelynek szerepe a bakteriális fertőzésben a mikrobák elleni küzdelem segítése. Így az alkohol visszaélés olyan, mint egy téves riasztás, amely fertőző bakteriális betegséget szimulál. És ezért érezzük úgy, mintha betegek lennénk, amikor másnaposak vagyunk.

A C-vitamin hatása

C-vitamin

A C-vitamin, vagy aszkorbinsav, az egyik alapvető vitamin, amelyet a tudomány erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismer. Ez az említett antioxidáns gát egyik fő összetevője. Az aszkorbát itt nemcsak a szabad gyökök közvetlen eltávolítójaként működik, hanem más mechanizmusokon keresztül is, beleértve az intracelluláris antioxidáns rendszerek és antioxidáns jelátviteli útvonalak aktiválását.

Az aszkorbát az antioxidáns gát egyéb elemeivel, a kis molekulájú antioxidánsokkal, köztük a tokoferollal (E-vitamin), a glutationnal és a tioredoxinnal együtt hat. Egyidejűleg stimulálja az antioxidáns enzimek, például a szuperoxid-dizmutáz, a kataláz és a glutation-peroxidáz bioszintézisét és aktiválását. Ezenkívül a C-vitamin elősegíti a releváns transzkripciós faktorok aktivitását, ami lehetővé teszi az antioxidáns fehérjéket kódoló gének expresszióját. Támogatja más kis molekulájú antioxidánsok, főként polifenolok, például flavonoidok és fenolsavak aktivitását is.

A tanulmány ítéletet hoz

A C-vitaminról szóló fenti általános információkból kitűnik, hogy a szabad oxigénradikálisok eltávolításával és a gyulladásos reakciók csökkentésével – amelyek a túlzott alkoholfogyasztás következtében fellépő rossz közérzet fő okai – kiváló gyógymód lehet a másnaposság ellen. Mint azonban már tudjuk, a probléma az, hogy egy régi kísérletet leszámítva a jelenlegi tudományos kutatások nem támasztják alá ezt az állítást. Mindazonáltal egy nemrégiben publikált tanulmány teljesen új megvilágításba helyezi a C-vitamin potenciális hatékonyságát a másnaposság tüneteinek enyhítésében...

Ahogyan ez a tanulmány is bizonyítja, az 1000 mg-os C-vitamin-kiegészítés jelentősen megváltoztatja a bélflóra összetételét és támogatja a bélmikrobiom egyensúlyát egészséges felnőtteknél, növelve a jótékony Gram-pozitív baktériumok számát baktériumok számát, miközben csökkenti a fent említett lipopoliszacharidot (LPS) termelő Gram-negatív baktériumok számát, amelyek a másnaposság tüneteit okozzák.

A C-vitamin-kiegészítésc sökkenti a lipopoliszacharid szintjét és az LPS által okozott korai gyulladásos reakció markereit a vérszérumban. Ennek oka, hogy a kísérlet későbbi fázisaiban megállapítottak szerint a C-vitamin egyrészt csökkenti a lipopoliszacharidok bélből a szervezetbe való bejutásának kockázatát, másrészt aktiválja az immunszuppresszív mechanizmusokat, amelyek az LPS jelenlétében fenntartják a létfontosságú egyensúlyt. A másnaposság esetében azonban a legfontosabb, hogy a C-vitamin-kiegészítés a gyulladás csökkenésével jár.

Források:

  • https://ascpt.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1038/clpt.1987.65?sid=nlm%3Apubmed  
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9598715/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159125001175
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acer.15396
ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD