Ha növelni szeretné a C-vitamin-bevitelét, kezdjen gyakrabban gyümölcsökhöz nyúlni. A citrusfélék, a kivi, az eper és a ribizli nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint. Van azonban még egy trópusi gyümölcs, amely kivételes forrása. Ez az acerola gyümölcs, más néven barbadosi cseresznye.
![acerola]()
- Mi ez a gyümölcs?
- Miért érdemes az acerolához nyúlni?
- Egészségügyi előnyök
- Hogyan fogyasszuk az acerola gyümölcsöt?
- Összefoglaló
Az Acerola lényegesen több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs vagy a citrom! Gyakran több mint 1600 mg vitamin van 100 g acerolában. Összehasonlításképpen ugyanez a mennyiség egy narancsban 50 mg, egy citromban 53 mg. Ezenkívül az acerola olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint a karotinoidok és az antociánok. Ezek jótékonyan hatnak a bőr egészségére, az emésztésre és megvédnek minket a rák ellen.
Mi ez a gyümölcs?
Az Acerola egyfajta kis bogyószerű gyümölcs, amely a Malpighiaceae családba tartozó trópusi cserjén nő. A világ melegebb részein, többek között Mexikóban, Nyugat-Indiában és a Karib-térségben őshonos. Táplálkozástanilag az acerola gyümölcs sok közös vonást mutat mind az áfonyával, mind más cseresznyefajtákkal.
Miért érdemes az acerolához nyúlni?
![acerola]()
A leggyakoribb ok, amiért az emberek ezt a gyümölcsöt kivonat vagy porított étrend-kiegészítő formájában fogyasztják, az a C-vitaminban való gazdagsága. A múltban a C-vitaminhiány és az ezzel kapcsolatos betegségek, például a skorbut megelőzésére használták.
Már napi három kis acerola gyümölcs elfogyasztása is fedezi egy felnőtt C-vitamin szükségletét .
Az acerola egy másik fontos antioxidánst, az A-vitamint, valamint kis mennyiségben B-vitaminokat, magnéziumot, káliumot, rezet, cinket és vasat is tartalmaz. Az acerola gyümölcsében körülbelül ugyanannyi A-vitamin található, mint a sárgarépában, amely köztudottan az egyik legnagyobb forrása ennek a vitaminnak.
100 g friss acerola cseresznye (kb. egy csésze) tartalmaz:
- 32 kalória
- 0,5 g fehérje
- 8 g szénhidrát
- 1 g rost
- 1680 mg C-vitamin (a napi szükséglet 1800%-a)
- 38 mg A-vitamin (15% DZ)
- 0,8 mg réz (10% DZ)
- pantoténsav 0,309 mg (6% DZ)
- riboflavin 0,06 mg (5% DZ)
- 18 mg magnézium (4% DZ)
- 146 mg kálium (3% DZ)
- tiamin 0,02 mg (2% DZ).
A gyümölcs gazdag polifenolos flavonoid vegyületekben, úgynevezett antocián-glikozidokban. Az antocianinok felelősek az acerola gyümölcs mélyvörös, lila vagy kék színéért; ezek a vegyületek a gyümölcs héjában koncentrálódnak leginkább.
Egészségügyi előnyök
![acerola]()
Acerola:
- támogatja az immunrendszert és segít a betegségek kialakulása elleni küzdelemben
- javítja az emésztést és az anyagcsere egészségét
- támogatja a kognitív funkciókat
- gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
- segít fenntartani a haj és a bőr egészségét
- támogatja a szájüregi egészséget.
Hogyan fogyasszuk az acerola gyümölcsöt?
Az acerola gyümölcs, bár ritkán kapható a boltokban, nyersen is fogyasztható. Meg is főzhetjük, vagy gyümölcslé vagy étrend-kiegészítő formájában is fogyaszthatjuk. Egyszerűen oldjon fel egy 1 g-os adagot 100-150 ml vízben vagy gyümölcslében, és naponta egyszer igyon meg belőle, hogy biztosítsa magát 250 mg, természetes C-vitaminnal. Ha a felsorolt étrend-kiegészítőhöz nyúl, akár 100 adagot is kaphat a C-vitamin ezen egyedülálló formájából.
Összefoglaló
Az Acerola gyümölcs kiváló forrása a természetes C-vitaminnak, amelyre szükségünk van egészségünk megőrzéséhez, különösen a megfázás és a fokozott fertőzésveszély idején. Bár nem fogjuk minden boltban megvenni, érdemes legalább egy acerola kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőhöz nyúlni.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.