A vas a szervezet fő mikrotápanyaga, amelyet az egészség megőrzése érdekében az étrenddel kell biztosítani. Táplálkozási szempontból azonban nem minden kémiai vasforma egyformán értékes. Hasznos ismerni a köztük lévő különbségeket - ez különösen igaz olyan helyzetekben, amikor különböző mértékű hiány és vérszegénység áll fenn, ami a világ népességének közel 25%-át fenyegetheti.
- Vasfelszívódás
- A vas tulajdonságai
- Megfelelő kínálat és igény
Vasfelszívódás
A vas egy mikroelem, amely két formában fordul elő az élelmiszerekben: haemiás és nem haemiás formában. Az előbbi az állati eredetű élelmiszerekre, míg az utóbbi a növényi tápanyagforrásokra jellemző. A kettő közötti legfontosabb különbség - a szerkezetbeli különbségek miatt - a gyomor-bélrendszerben történő felszívódás mértéke és a szövetekbe való felvétel mértéke. Kétségtelen, hogy az állati eredetű élelmiszerekből származó vas e szempontok szerint értékesebb a homeosztázis szempontjából, amint azt a tudományos vizsgálatok többször is bizonyították.
A vas hemikus formáját a szervezet akár 25-30%-ban is hasznosítani tudja, míg a nem hemikus forma csak 1-10%-ban szívódik fel. Többek között a gyermekek és serdülők (különösen a serdülő lányok), a felnőtt nők (különösen a terhességet tervezők), valamint a különböző betegségekkel, köztük vérszegénységgel küzdők ne mondjanak le az állati eredetű vasról.
A vas tulajdonságai
A vasellátás szintje, valamint a kémiai formák közötti mennyiségi arány nagy jelentőséggel bír a vashiány okozta vérszegénység megelőzésében. A vas a vérképző- és keringési rendszerre gyakorolt hatása szempontjából a legismertebb. Nos, ez a hemoglobin, a vörösvértestekben található fehérje fő alkotórésze, amely részt vesz az oxigénnek a tüdőből a többi szövetbe történő szállításában.
Ezenkívül társalkotója a mioglobinnak, amely az izomszövetet oxigénnel látja el, és az ottani tárolásért felelős. Ez a nyomelem a DNS-szintézisben, valamint a szervezet normális növekedésében és fejlődésében is részt vesz. Számos olyan enzimben is részt vesz, amelyek számos élettani folyamatot szabályoznak, valamint az immunrendszert is támogatja.
A túl alacsony vasszint állandó fáradtságérzetet, csökkent fizikai terhelhetőséget, koncentrációzavart, fokozott fertőzésérzékenységet, illetve a bőr, a haj és a körmök állapotának romlását eredményezheti.
Megfelelő kínálat és igény
A felnőtt férfiak vasszükséglete körülbelül 10 mg naponta, míg az ugyanebben a korosztályban lévő nőknek akár 18 mg-ra is szükségük lehet ebből az elemből naponta. A megfelelő ellátottságot legegyszerűbben a húst tartalmazó étrenddel, valamint esetleges pótlással biztosíthatjuk. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy egyes tényezők javítják, mások pedig csökkentik a biológiai hozzáférhetőséget. Az előbbiek közé tartozik többek között a C-vitamin, míg az utóbbiak közé a fitátok és a polifenolok (növényi eredetű vegyületek), illetve a kalcium és a cink.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.