Haemiás és nem haemiás vas - felszívódás és tulajdonságok

A vas a szervezet fő mikrotápanyaga, amelyet az egészség megőrzése érdekében az étrenddel kell biztosítani. Táplálkozási szempontból azonban nem minden kémiai vasforma egyformán értékes. Hasznos ismerni a köztük lévő különbségeket - ez különösen igaz olyan helyzetekben, amikor különböző mértékű hiány és vérszegénység áll fenn, ami a világ népességének közel 25%-át fenyegetheti.

nő, vas - hajhullás

  1. Vasfelszívódás
  2. A vas tulajdonságai
  3. Megfelelő kínálat és igény

Vasfelszívódás

A vas egy mikroelem, amely két formában fordul elő az élelmiszerekben: haemiás és nem haemiás formában. Az előbbi az állati eredetű élelmiszerekre, míg az utóbbi a növényi tápanyagforrásokra jellemző. A kettő közötti legfontosabb különbség - a szerkezetbeli különbségek miatt - a gyomor-bélrendszerben történő felszívódás mértéke és a szövetekbe való felvétel mértéke. Kétségtelen, hogy az állati eredetű élelmiszerekből származó vas e szempontok szerint értékesebb a homeosztázis szempontjából, amint azt a tudományos vizsgálatok többször is bizonyították.

A vas hemikus formáját a szervezet akár 25-30%-ban is hasznosítani tudja, míg a nem hemikus forma csak 1-10%-ban szívódik fel. Többek között a gyermekek és serdülők (különösen a serdülő lányok), a felnőtt nők (különösen a terhességet tervezők), valamint a különböző betegségekkel, köztük vérszegénységgel küzdők ne mondjanak le az állati eredetű vasról.

vas az élelmiszerekben

A vas tulajdonságai

A vasellátás szintje, valamint a kémiai formák közötti mennyiségi arány nagy jelentőséggel bír a vashiány okozta vérszegénység megelőzésében. A vas a vérképző- és keringési rendszerre gyakorolt hatása szempontjából a legismertebb. Nos, ez a hemoglobin, a vörösvértestekben található fehérje fő alkotórésze, amely részt vesz az oxigénnek a tüdőből a többi szövetbe történő szállításában.

Ezenkívül társalkotója a mioglobinnak, amely az izomszövetet oxigénnel látja el, és az ottani tárolásért felelős. Ez a nyomelem a DNS-szintézisben, valamint a szervezet normális növekedésében és fejlődésében is részt vesz. Számos olyan enzimben is részt vesz, amelyek számos élettani folyamatot szabályoznak, valamint az immunrendszert is támogatja.

A túl alacsony vasszint állandó fáradtságérzetet, csökkent fizikai terhelhetőséget, koncentrációzavart, fokozott fertőzésérzékenységet, illetve a bőr, a haj és a körmök állapotának romlását eredményezheti.

Megfelelő kínálat és igény

A felnőtt férfiak vasszükséglete körülbelül 10 mg naponta, míg az ugyanebben a korosztályban lévő nőknek akár 18 mg-ra is szükségük lehet ebből az elemből naponta. A megfelelő ellátottságot legegyszerűbben a húst tartalmazó étrenddel, valamint esetleges pótlással biztosíthatjuk. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy egyes tényezők javítják, mások pedig csökkentik a biológiai hozzáférhetőséget. Az előbbiek közé tartozik többek között a C-vitamin, míg az utóbbiak közé a fitátok és a polifenolok (növényi eredetű vegyületek), illetve a kalcium és a cink.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét
A terméket hozzáadása megtörtént
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét