Hány kalóriát tartalmaz a stevia édesítőszer?
Az étrend kalóriaértékének és az élelmiszerek glikémiás terhelésének csökkentésére használható cukorpótlóknak vannak szintetikus és természetes "képviselői" egyaránt. Természetes eredetű édesítőszer például a stevia, amelyet levelekből vonnak ki, és sok élelmiszerboltban kapható tabletta, por vagy kristályok formájában, sőt néha kész oldat formájában is.
- Mi az a stevia?
- Mennyire édes a stevia?
- Van a steviában kalória?
Mi az a stevia?
A stevia a stevia rebaudiana nevű zöld cserje leveleiben található bioaktív glikozidokon alapuló édesítőszer általános elnevezése. Ezeket a vegyületeket együttesen szteviol-glikozidoknak nevezik, de a csoportba tartoznak a szteviozidok és a rebaudiosidok, valamint a dulkozidok is. Az édes íz érzékeléséért felelős receptorok aktiválásán túl a szteviol-glikozidok egészségfejlesztő potenciállal is rendelkeznek. Sok más növényi eredetű glikozidos vegyülethez hasonlóan a szteviaspecifikus glikozidok antioxidáns hatásúak.
Mennyire édes a stevia?
Különböző becslések szerint a stevia édességtartalma 150-400-szorosa az asztali cukorénak. Azonban a szacharóz által nyújtott édességhez képest csak egy pillanatnyi késéssel aktiválja a szájban lévő édes receptorokat. Ennek eredményeként az íz hosszabb ideig érzékelhető. A sztevia önmagában is használható édesítésre, de bizonyos fokú szinergiát mutattak ki egy adott termék édességének kialakításában, ha eritrittel vagy szukralózzal keverik.
A stevia más édesítőszerekkel való kombinálása többek között azért ajánlott, mert nagy dózisban kissé kesernyés utóízt hagyhat. Amellett, hogy édesebb, mint a cukor, a stevia viszonylag nagy hőstabilitása és az alacsony és magas pH-értékekkel szembeni ellenálló képessége is megkülönbözteti. A cukor helyett történő használatával elkerülhetők a fogszuvasodással kapcsolatos problémák. A magas hőmérsékleten történő hőkezelés során nem képez olyan egészségre káros vegyületeket, mint például a cukrot tartalmazó termékek sütése vagy sütése során.
Van a steviában kalória?
Mivel a szervezet nem képes energiát nyerni a glikozid vegyületekből, a stevia kalóriamentes édesítőszerként van besorolva. A felső tolerálható beviteli határérték körülbelül 4 mg szteviol-glikozid, szteviol-egyenértékben kifejezve, testtömeg-kilogrammonként és naponta, de ez a beviteli szint nagyon magasnak tekinthető. Ritkán van szükség ilyen nagy mennyiségek alkalmazására.
A stevia tulajdonságait különösen az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és általában a metabolikus szindrómával kapcsolatos csökkentő diétát folytatók értékelhetik. Egyes megfigyelések szerint jótékony hatással lehet az étvágyszabályozásra is, így például étkezés előtt édes italként is használható. Vannak jelek a steviában jelen lévő bioaktív vegyületek gyulladáscsökkentő hatására is. Ha ezt az édesítőszert magas szénhidráttartalmú ételekhez adjuk, csökkenthetjük a hiperglikémia kockázatát.
HOZZÁADVA:
14/03/2024
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.
https://allnutrition.hu/images/g/minffffff_638463542312280492.jpg
SFD