A megfázás olyan állapot, amelynek időtartama gyakran független az alkalmazott terápiás intézkedésektől. Általában néhány napig tartanak, és ez idő alatt csak úgy lehet csökkenteni a lefolyásuk súlyosságát, hogy egyes tüneteket élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel és/vagy farmakológiai készítményekkel enyhítünk. A megfázás átvészelését megkönnyítő, természetes eredetű gyógymódok egyik példája a méz.
![nő mézzel]()
- Mi a megfázás?
- Milyen tulajdonságai vannak a méznek?
- Hogyan segít a méz a nátha ellen?
Mi a megfázás?
A nátha a felső légúti fertőzések köznyelvi elnevezése, amelyeket leggyakrabban vírusok okoznak. Ezeket a fertőzéseket olyan tünetek kísérik, mint az orrfolyás, orrmelléküreg-fájdalom, köhögés, torokfájás és rekedtség, vagy általános gyengeség, fejfájás és izomfájdalom, illetve szaglás-, ízlelési és étvágytalanság.
Attól függően, hogy a vírusok milyen állapotban támadják meg a szervezetet, a megfázás néhány / több napig tarthat, és néha komolyabb egészségügyi vészhelyzet, például tüdőgyulladás alakulhat ki.
Egészséges életmód és megfelelő táplálkozás esetén a megfázás néha szinte észrevétlenül múlik el, de rossz táplálkozás, zavart alvás vagy gyakori alkohol- és/vagy cigarettafogyasztás esetén fennáll a veszélye a betegség rosszabb lefolyásának.
Milyen tulajdonságai vannak a méznek?
![méz]()
A méz az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben elérhető gyógymód a megfázás tüneteire. A hagyományos orvoslásból származó indoklást, miszerint a méz elsősorban a köhögés vagy a torokfájás enyhítésében hatékony, a modern tudományos megfigyelések is megerősíteni látszanak. A méz felvétele a megfázás elleni „arzenálba” csökkentheti a köhögési rohamok gyakoriságát és intenzitását.
Ez a hatás különösen gyermekeknél lehet észrevehető, de nem szabad elfelejteni, hogy a méz nem ajánlott egy év alatti gyermekek számára. A méz vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, így nemcsak a megfázás során bizonyulhat hatékony eszköznek, hanem néha az antibiotikumok biztonságos alternatívája is lehet. Egyes tanulmányok a mézben található bioaktív vegyületek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatását is kimutatták.
Hogyan segít a méz a nátha ellen?
A felső légúti fertőzésekkel járó kórokozó mikroorganizmusok gátlása mellett a méz más módon is segíthet. Vízhez adva segíthet a szervezet számára a megfázás során a megfelelő működéshez szükséges energiát biztosítani. Ugyanezen okból az ételek vagy más italok ízének gazdagítására is adható.
Ez különösen akkor fontos, ha az étvágy csökken, és az energiaszükségletet nem tudjuk kielégíteni. A mézes víz segíthet a szervezet hidratáltságának szabályozásában is, ami viszont a láz alatti állapotokban hasznos lehet.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.