Az emberi immunrendszert - a veleszületett és a szerzett immunrendszert egyaránt - a megfelelő étrenddel és életmóddal lehet táplálni. Számos olyan tényező van, amely segíti az immunrendszert a különböző fenyegetések elleni küzdelemben, de ezeket a folyamatokat elég könnyű megzavarni. Bár statisztikailag a felnőttek valamivel kevésbé hajlamosak bizonyos immunrendszert gyengítő állapotokra, mint a csecsemők vagy az idősek, mégis hasznos ismerni néhány módszert az erősítéshez.
- Tápanyagok és immunitás
- Az étrend és az immunitás egyéb szempontjai
- Összefoglaló
Tápanyagok és immunitás
A táplálkozási jellegű vegyületek között, amelyek képesek az immunrendszer aktivitását modulálni, vannak bizonyos fehérjék és zsírok, valamint egyes vitaminok és ásványi anyagok. A szervezetben fehérjéket felépítő és az immunsejtek erősítésében szerepet játszó esszenciális aminosavak egyike a glutamin. Rendszeres ellátása, mind az élelmiszerekben, mind a táplálékkiegészítőkben, javíthatja a bélrendszer egészségét, ami szintén fontos része az immunvédelemnek.
A szervezet védőzsírjai viszont főként az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (különösen az EPA - eikozapentaénsav; és a DHA - dokozahexaénsav). Ezek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, és az étrend gyakran elhanyagolt részét képezik. Ha az olajos halak fogyasztása heti szinten alacsony, érdemes ezt kiegészítéssel támogatni.
Az immunműködéssel összefüggésben felbecsülhetetlen szerepet tulajdonítanak a C-vitaminnak (antioxidáció) és a D-vitaminnak (neuro-hormonális moduláció) is. Ezek ellátásának elhanyagolása nemcsak az immunválasz gyengüléséhez, hanem az általános egészségi állapot és az olyan szövetek, mint az erek, a csontok és a vázizmok romlásához is vezet.
Az ásványi anyagok közül érdemes különös figyelmet fordítani arra, hogy az étrend fedezi-e a cink- és szelénszükségletet, amelyek szintén szerepet játszanak az antioxidáns egyensúly és számos, az immunrendszer aktivitásával kapcsolatos mechanizmus szabályozásában.
Az étrend és az immunitás egyéb szempontjai
Az immunitás ápolásának fontos szempontja a bélmikrobióta összetételének és mennyiségének ápolása is. Az emésztőrendszerben élő baktériumok kulcsszerepet játszanak a szervezet védelmében. Támogatni lehet őket többek között kellően magas rostbevitellel, fermentált termékekkel (pl. tejtermékek vagy növényi savanyúságok), valamint célzott probiotikus terápiával.
Érdemes megemlíteni egyes növényi kivonatok immunmoduláló hatását is. Közvetlen és/vagy közvetett támogatást "nyújthat" többek között az echinacea, a zöld tea, a kurkuma, a bodza, valamint az adaptogén gyógynövények, (pl. ginzeng) és a rostos kender számos kivonata.
Összefoglaló
Az immunrendszer számára is fontos a rendszeres folyadékpótlás, de fontos a mérsékelt fizikai aktivitásról való gondoskodás, a jó minőségű alvás, illetve a stresszcsökkentő módszerek, például a meditáció alkalmazása is. Emellett célszerű kerülni az erősen feldolgozott termékeket, valamint az alkoholtartalmú italokat, a dohánytermékeket vagy a túlzottan sok élénkítőszert.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.