Az ásványi anyagok és vitaminok rendkívül fontos részét képezik a táplálkozásnak, amelyeket az étellel és a vízzel kell biztosítanunk ahhoz, hogy szervezetünk optimálisan működjön, és folyamataink zökkenőmentesen működjenek. Az étrend összeállításakor fontos, hogy ezek az alapvető fontosságú vegyületek megfelelő mennyiségben legyenek jelen.
- Miről szól a D3-vitamin?
- Szedjen D3-vitamin-kiegészítőket?
- Mi a helyzet a magnéziummal?
- Veszélyes és kellemetlen görcsök
- Együtt vagy külön-külön?
Miről szól a D3-vitamin?
Az egyik vitamin, amelyet minden napozásra vágyónak ismernie kell, a D3-vitamin. Miért kapcsolódik a napozáshoz?
Kezdjük az elején...
A D3-vitamin, más néven kolekalciferol, a D-vitamin csoportba tartozó zsírban oldódó szerves kémiai vegyület. Állati eredetű élelmiszerekben, főként halakban, például lazacban, heringben, makrélában vagy tőkehalban és tengeri sügérben, valamint májban és tojássárgájában található.
A D3-vitamin azon vegyületek közé tartozik, amelyeket szervezetünk képes saját maga előállítani, sajnos azonban általában nem elegendő mennyiségben. A kolekalciferol 7 -de-hidrokoleszterinből képződik a hám bazális és laphámrétegében UVB-sugárzás, azaz a bőr napfénynek való kitettsége hatására.
A D3-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik szervezetünkben. Fokozza a kalcium és a foszfor felszívódását, és befolyásolja a kalcium felszabadulását a csontokból. Felelős a megfelelő csontozat fenntartásáért. Ez különösen fontos a növekedés során és az időseknél.
Támogató hatást fejt ki az immunrendszerre is, mivel aktiválja az antimikrobiális peptideket kódoló géneket.
Tanulmányok szerint a D3-vitamin hatással van a kognitív funkciókra.
Szedjen D3-vitamin-kiegészítőket?
Annak ellenére, hogy képesek vagyunk ezt a vitamint előállítani a napozással, a D3-hiány gyakori. Ennek egyik oka Lengyelország földrajzi szélessége. Október és március között a kevés napfény nem elegendő ahhoz, hogy a bőr szintetizálja a vitamint. Érdemes tehát legalább ezekben a hónapokban étrend-kiegészítővel támogatni magunkat.
A D3-vitamin hiánya súlyos következményekkel járhat gyermekeknél, tályogosodást, felnőtteknél pedig csontlágyulást (osteomalacia) és csontritkulást, valamint a csontrendszer degenerációját okozhatja. Ezen túlmenően azt sugallják, hogy ennek a vitaminnak a hiánya a gyermekeknél 1 éves korban növeli az egyes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
E vitamin hiánya csökkentheti az immunitást és növelheti az autoimmun betegségek kockázatát.
Mi a helyzet a magnéziummal?
A D3-vitamin mellett a magnézium az az elem, amelynek a szintjét különösen figyelnünk kell.
A vitaminokhoz hasonlóan ennek a mikrotápanyagnak a hiánya is sajnos gyakori. Igaz, hogy ezt az elemet az élelmiszerekből és az ivóvízből, például diófélékből, étcsokoládéból, banánból és halból is be tudjuk venni, de a magnézium felszívódása 30-50% körüli, és főként a jejunumban és a ileumban történik.
A szervezetben betöltött szerepe miatt a magnéziumhiány befolyásolhatja a szív, valamint az ideg- és izomrendszer működését.
A magnézium az egyik legfontosabb ion a szervezetünkben. Mintegy 300 enzimet aktivál. A legtöbb magnézium, akár 60%-a a csontrendszerben raktározódik. A maradék egyenlő mértékben (kb. 20%) az izomrendszerben - a vázizmokban - és az idegrendszerben, valamint az olyan szervekben, mint a máj és a vese, tárolódik.
Veszélyes és kellemetlen görcsök
A magnézium talán legismertebb tulajdonsága, hogy részt vesz az izmok összehúzódásában, beleértve a szívizmot és az idegvezetést is - ezért a hiány tünetei lehetnek például a kontrollálatlan és fájdalmas izomgörcsök és szívdobogás, vagy a szemhéjrándulás.
A magnézium másik fontos tulajdonsága a szervezetben és a csontokban lévő ásványi anyagok homeosztázisához való hozzájárulása.
A magnézium befolyásolja hangulatunkat és agyműködésünket. Tanulmányok szerint ennek az elemnek a hiánya jelentősen növelheti a depresszió kockázatát.
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél gyakran tapasztalható alacsony magnéziumszint (a vizsgálatok szerint ez az arány megközelítőleg 50 százalékra tehető). A szervezet magnéziumhiánya hatással lehet arra, hogy a szövetek nem képesek felszívni a cukrokat a véráramból, vagyis az inzulinrezisztenciára.
Együtt vagy külön-külön?
A D3-vitamint és a magnéziumot leggyakrabban nem megfelelő mennyiségben kapjuk (táplálék és napozás), pedig fontos szerepet játszanak szervezetünk megfelelő működésében. Ezért érdemes megfontolni a táplálékkiegészítők magnéziummal és D3-vitaminnal való kiegészítését, különösen az előttünk álló őszi és téli hónapokban. Mindkét vegyület vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó komplexek alkotóeleme, és természetesen kombinálhatók egymással.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.