Lehet-e jégkrémet enni dieta közben?

A fagylalt az egyik legnépszerűbb desszert, különösen nyáron, és sok izgalmat kelt a fogyókúrázók körében. Gyakran tiltott terméknek tartják magas kalóriatartalma és cukortartalma miatt. Valójában azonban a fogyókúrára gyakorolt hatása az étrend összességétől és a fogyasztás körülményeitől függ. Nem csak a jégkrém összetétele, hanem a fogyasztás mennyisége és gyakorisága is kulcsfontosságú. Jelenleg számos jégkrém-alternatíva kapható a piacon, amelyekkel könnyebb diétázni.

jégkrém

  1. A fagylalt összetétele
  2. Protein jégkrémek és sorbetek
  3. Házi fagylalt diétán

A fagylalt összetétele

Kézműves fagylalt

A klasszikus fagylaltok, különösen a kézműves vagy hagyományos recept alapján készült fagylaltok, általában egyszerű összetételűek: tejszín, tej, tojássárgája, cukor és ízesítők, például vanília, csokoládé vagy gyümölcsök. A magas tejzsírtartalom és az alacsony levegőtartalom sima, krémes állagot és intenzív ízt kölcsönöz nekik. Általában nem tartalmaznak szintetikus emulgeálószereket vagy stabilizátorokat.

Szupermarketekben kapható jégkrém

Ezzel szemben a szupermarketekben kapható olcsó jégkrémek összetétele sokkal bonyolultabb, alacsony a tejzsírtartalmuk (amelyet gyakran növényi zsírokkal, például pálma- vagy kókuszolajjal helyettesítenek), és számos technológiai adalékanyagot tartalmaznak. Az ilyen típusú termékekben gyakran használnak glükóz-fruktóz szirupokat a hagyományos cukor helyett, ami lehetővé teszi a gyártási költségek csökkentését és a szavatossági idő meghosszabbítását.

„Légteleníetés”

Az olcsó jégkrémek levegőtartalma lényegesen magasabb, ami csökkenti a jégkrém sűrűségét és a tápanyagok tényleges mennyiségét egy adagban. A klasszikus jégkrémek több kalciumot és zsírban oldódó vitamint tartalmaznak, míg az olcsó, boltban kapható jégkrémek elsősorban transzzsírsavak és olyan összetevők forrásai, amelyek a metabolikus egészség szempontjából nem kívánatosak. Ezek a jégkrémek habosabbak, de kevésbé krémesek és gyorsabban olvadnak.

Protein jégkrémek és sorbetek

jégkrém

A fogyókúrás étrend vagy a testsúlykontroll szempontjából a klasszikus tejszínes fagylaltok helyett jobb választás lehet a fehérjetartalmú fagylalt vagy a sorbet, mivel ezek kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaznak, a magas fehérjetartalmú jégkrémek pedig több teljes értékű fehérjét tartalmaznak, amely telítő hatással bír, támogathatja az izomtömeg fenntartását és az étkezés utáni termogenezist.

Összetételbeli különbségek

A fehérjetartalmú jégkrémek általában sovány tej, tejsavó- vagy kazeinfehérje-koncentrátum alapon készülnek, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, például eritritol, stevia vagy szukralóz hozzáadásával, ami lehetővé teszi a kalóriatartalom csökkentését anélkül, hogy feladnánk az édes ízt.

A sorbetek előnyei

A sorbetek viszont, bár fehérjetartalmuk nulla, alacsony zsírtartalmú alternatívát jelentenek a hagyományos fagylaltokhoz, különösen, ha nagy mennyiségű gyümölcsből készülnek és nem tartalmaznak glükóz-fruktóz szirupot. Fő összetevőik a víz, a gyümölcsök és a cukor. A szorbettek rosttartalmuknak, természetes antioxidánsoknak, C-vitamin-nak és más, gyümölcsökből származó bioaktív összetevőknek köszönhetően akár egészségre jótékony hatással is bírhatnak, feltéve, hogy nem túl édesek, és nem koncentrátumokból, aromákból és színezékekből készülnek valódi gyümölcsök helyett.

Házi fagylaltok becsült tápérték

Összetevő

Becsült tartalom

Energia (kcal)

~350–390 kcal

Fehérje

~37–40 g

Zsír

~10–12 g

Szénhidrát

~25–30 g

Rost

~4–5 g

(skyra (200 g), WPC táplálékkiegészítő (30 g), fagyasztott cseresznye (100 g), mangó (50 g), zselatin (5 g), mogyoróvaj (15 g) és kakaó (5 g) alapján)

Házi fagylalt diétán

A fizikailag aktív, testösszetételükre figyelő, valamint a telített zsírbevitelüket korlátozó emberek étrendjében a fehérjetartalmú fagylaltok és a sorbetek nemcsak snackként, hanem egészséges étkezés részeként is szerepelhetnek. A light jégkrémet úgy készítheti, hogy fehérjetartalmú táplálékkiegészítőt kever össze natúr joghurttal vagy skyrrel és fagyasztott gyümölcsökkel, például málnával, ribizlivel vagy cseresznyével.

A összetétel és állag javítása érdekében

Az állag javítása és krémesebb, sűrűbb szerkezet elérése érdekében érdemes előzetesen feloldott és lehűtött zselatint (vagy agart) hozzáadni, amely megakadályozza a massza túlzott kristályosodását fagyasztás során. Az egészet meg lehet gazdagítani egy kis zsírral, pl. egy teáskanál mogyoróvajjal, egy teáskanál őrölt lenmaggal és egy teáskanál kakaóval, így alacsony kalóriatartalmú, laktató desszertet kapunk, amely egyben teljes értékű étkezésként is szolgálhat. Azok, akiknek nagyobb az energiaigényük, méz, banán vagy mangó hozzáadását is fontolóra vehetik.

Források:

  • Genovese A, Balivo A, Salvati A, Sacchi R. Functional ice cream health benefits and sensory implications. Food Res Int. 2022;161:111858. doi:10.1016/j.foodres.2022.111858
  • Maurotti S, Ferro Y, Pujia R, et al. Effects of a Functional Ice Cream Enriched with Milk Proteins on Bone Metabolism: A Feasibility Clinical Study and In Vitro Investigation. Nutrients. 2023;15(2):344. Published 2023 Jan 10. doi:10.3390/nu15020344
  • Sanguigni V, Manco M, Sorge R, Gnessi L, Francomano D. Natural antioxidant ice cream acutely reduces oxidative stress and improves vascular function and physical performance in healthy individuals. Nutrition. 2017;33:225-233. doi:10.1016/j.nut.2016.07.008
  • Kiełczewska K, Smoczyński M, Gutkowska M. The Use of High-Protein Preparations in Ice Cream Production. Foods. 2025;14(3):345. Published 2025 Jan 21. doi:10.3390/foods14030345
ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A terméket hozzáadása megtörtént