Mi a zöld tea hatása, miért érdemes fogyasztani?

A zöld tea (Camellia sinensis L.) már sokszor volt téma írásban és szóban, de véleményem szerint még mindig nem elegendő. 2020-ban több mint 61 ezer szöveg jelent meg róla a Google adatbázisában, 2021-ben több mint 51 ezer cikk, 2022-ben pedig több mint 31 ezer. Nyilvánvalóan van valami a zöld teában. Régóta számos készítmény összetevője, és ez nem véletlen, a "zsírégetőktől" kezdve a komplex adaptogénekig és a kozmetikumokig.

zöld tea

  1. Mit tudunk a zöld tea hatásáról?
  2. A zöld tea alkalmazásának hatásai
  3. Összefoglalás

Mit tudunk a zöld tea hatásáról?

Megállapították, hogy hatással van a szív- és érrendszerre, az oxidatív stresszre, a fogyásra (többek között növeli a nyugalmi energiafelhasználást, ami megkönnyíti a zsírégetést), javítja a hangulatot, modulálja a kognitív funkciókat, véd a reaktív oxigénformáktól (amelyek a szövetek öregedésének egyik oka).

Az elmúlt években a zöld tea rákellenes hatását is felfedezték. A tudósok még nem tudják pontosan, miért hat olyan jól a zöld tea, de számos elmélet létezik erről. Nagy szerepet tulajdonítanak az epigallokatechin gallát (EGCG) és más antioxidánsok tartalmának. A reaktív oxigénformák (angolul ROS) fizikai megterhelés során keletkeznek, de nem csak akkor. Túlzott „termelésük” szöveti károsodást okoz. Ez a jelenség fontos szerepet játszik számos betegség (daganatok, szív- és érrendszeri betegségek, neurodegeneratív betegségek, valamint vírusos, toxikus vagy gyulladásos eredetű betegségek) patomechanizmusában.

Hogy ne cask szavak maradjon, a kérdést lengyel tudósok is többször vizsgálták. Meg akarták vizsgálni, hogy a zöld tea kiegészítés hatással van-e az inzulinrezisztenciára és az azzal kapcsolatos kardiovaszkuláris kockázatra elhízott, magas vérnyomásban szenvedő betegeknél. 56 elhízott, magas vérnyomású személyt véletlenszerűen osztottak be 1 kapszula 379 mg zöld tea kivonat vagy placebo szedésére. A megfigyelés 3 hónapig tartott. A kezelés kezdetén és 3 hónap után megvizsgálták az antropometriai paramétereket, a vérnyomást, a lipid-, glükóz- és kreatinin-szintet, az α-tumor nekrotizáló faktor, a C-reaktív protein, a szervezet antioxidáns funkciói, az inzulin koncentrációját stb.

A zöld tea alkalmazásának hatásai

  1. 3 hónapos zöld tea kiegészítés után mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás alacsonyabb volt az extrakttal kezelt csoportban.
  2. Csökkent a BMI és a derékbőség (0,5 cm-rel), hozzá kell azonban tenni, hogy nem alkalmaztak semmilyen fogyókúrás étrendet, és nem növelték a fizikai aktivitást, ezért ez az eredmény még sokkal jobb is lehetett volna. A kísérleti körülményekhez képest a változás jelentős. A legjobb gyógyszeres szerek kiegészítik, de nem helyettesítik a diétás és edzéses beavatkozásokat.
  3. Javult a lipidprofil (csökkent az LDL, nőtt a HDL, csökkent a teljes koleszterin).
  4. Csökkent a glükóz- és inzulin koncentráció (ami szintén meglepő, tekintve a változatlan étrendet és a testsúlycsökkentésre irányuló fizikai aktivitás hiányát. Ez a zöld tea kivonat nagy antidiabetikus potenciálját bizonyítja).
  5. Csökkent az inzulinrezisztencia.
  6. Csökkent a gyulladás.
  7. Növekedett a szervezet antioxidáns aktivitása.

Összefoglalás

A napi 379 mg zöld tea kivonat kiegészítés kedvező hatással van a vérnyomásra, az inzulinrezisztenciára, a gyulladásra, az oxidatív stresszre és a lipidprofilra az elhízással összefüggő magas vérnyomású betegeknél. Fontos megjegyezni, hogy a zöld tea kiegészíti, de nem helyettesíti a fizikai edzést (aerob, intervallum, erősítő edzés) és az étrendet. A legerősebb gyógyszeres szerek sem helyettesíthetik az életmód és a fizikai aktivitás megváltoztatását. A kiegészítő ciklust érdemes koffeinnel (3-5 mg/testtömeg-kg/nap) és tejsavófehérjével (WPI, WPH, WPC) kiegészíteni. Az említett szerek szinergikusan hatnak a zöld teával.

Hivatkozások:

Bogdanski P, et al, Green tea extract reduces blood pressure, inflammatory biomarkers, and oxidative stress and improves parameters associated with in insulin resistance in obese, hypertensive patients. Nutr Res (2012), doi:10.1016/j.nutres.2012.05.007

de Faria N.C. i in. Acute green tea infusion ingestion effect on energy metabolism, satiety sensation and food intake: A randomized crossover trial https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457722000456

Cross sectional study of effects of drinking green tea on cardiovascular and liver diseases BMJ 1995; 310 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.310.6981.693 (Published 18 March 1995) Cite this as: BMJ 1995;310:693

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A terméket hozzáadása megtörtént