A cink egy nyomelem, amely számos alapvető funkciót lát el a szervezetben. Részt vesz a fehérjék, szénhidrátok és zsírok anyagcseréjében, valamint a nukleinsavak szintézisében és lebontásában. A bőr egészségéhez elengedhetetlen, mivel részt vesz a bőr regenerációjában, és szükséges a szervezet immunválaszához. Ugyanezt a szerepet tölti be a vas is.
![nő - cinkhiány]()
- A cink alapvető szerepe
- Milyen gyakran fordul elő hiány?
- Összefoglalás
A cink alapvető szerepe
Az elmúlt évtizedek kísérleti eredményei azt mutatják, hogy a vas az immunrendszer megfelelő fejlődésének alapvető eleme. Hiánya befolyásolja az immunválasz képességét. A cink szabályozza a vérsejtek képződését és differenciálódását, míg a vas hiánya vörösvérsejt-hiányhoz vezethet. A vas fontos szerepet játszik az oxigén szállításában, a vörösvérsejtek, a hemoglobin alkotóeleme.
A vas és a cink szervezetben betöltött funkciói azt mutatják, hogy ezek az elemek kiegészítik egymást. Ezenkívül a cink szabályozza az íz- és szagérzékelést, valamint részt vesz a látás folyamatában. Az emberi szervezetben 1,6–2,9 g cink található, főként az izmokban, a májban, a csontszövetben, a prosztatában, a spermiumokban, a bőrben és a szemekben. A férfiaknak napi 16 mg cinkre, a nőknek 13 mg-ra van szükségük, de a szükséglet terhesség és szoptatás alatt növekedhet.
Milyen gyakran fordul elő hiány?
![cinkben Gazdag élelmiszerek]()
Az ENSZ adatai szerint a világ népességének 17,3%-a veszélyeztetett a cinkhiány miatt. A cinkhiány becsült előfordulási gyakorisága összefüggésbe hozható a növekedés gátlásának (az életkorhoz képest alacsony növekedés) előfordulási gyakoriságával az öt év alatti gyermekek körében.
Összefoglalás
A cink-kiegészítés bizonyos előnyökkel járhat, ha a táplálékkal történő bevitel nem elegendő. Forrásai: mák, szezámmag, tökmag, savanyú sajtok, zab, búza, marhahús, garnélarák.
Hivatkozások, tudományos kutatások, irodalom"
A Soyano 1 , M Gómez Role of iron in immunity and its relation with infections https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10971835/
K. Ryan Wessells i in. Estimating the Global Prevalence of Zinc Deficiency: Results Based on Zinc Availability in National Food Supplies and the Prevalence of Stunting https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0050568
M. Friedrich Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt Szczecin 2002
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.