Nem minden zsírt, amelyet a szervezetünkbe juttatunk, kizárólag energetikai célokra használunk fel. Némelyikük különleges tulajdonságokkal rendelkezik, és hatékonyabbá teszi szervezetünk működését. Az ilyen típusú zsírsavak közé tartozik a CLA, azaz a húsban és tejtermékekben található konjugált linolsav.
A CLA zsírsavnak számít, amelynek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Fogyást támogató elemként is használják. Mit érdemes tudni róla?
- Mi az a CLA?
- CLA források
- A CLA támogatja a fogyást?
- Lehetséges egészségügyi előnyök
- Milyen adagok hatásosak?
- Mit érdemes megjegyezni és hogyan hasznosítsuk ezt a tudást?
Mi az a CLA?
A linolénsav az egyik leggyakoribb omega-6 zsírsav. A „konjugáció” a kettős kötések savmolekulában való elrendeződését jelenti. A CLA-nak 28 fajtája létezik. A különbség az, hogy a különböző formák között a kémiai szerkezetben a kettős kötések eltérően helyezkednek el.
A CLA tehát lényegében többszörösen telítetlen zsírsav, amely az ún. transzzsírok közé tartozik, amelyeknek a fogyasztása nem javasolt, és óva intünk az ilyen típusú zsírok fogyasztásától. A különbség azonban az, hogy a CLA természetesen előfordul az élelmiszerekben, és nem kell félni tőle. Számos tanulmány ennek épp az ellenkezőjét mutatja, hogy a CLA egészségjavító tulajdonságokkal rendelkezik.
CLA források
A CLA fő forrásai az étrendben a tejtermékek és a marhahús, különösen a fűvel táplált állatok esetében. A húsban lévő CLA mennyisége attól függ, hogy mivel etették az állatokat. Például a fűvel etetett tehenek 300-500%-kal több CLA-val rendelkeztek, mint a gabonával etetett tehenek. Átlagosan az "általános" étrendben az étellel elfogyasztott CLA mennyisége nők esetében naponta körülbelül 150 mg, férfiak esetében pedig 200 mg.
A CLA támogatja a fogyást?
A CLA-sav első aktivitását egereken végzett vizsgálatokban figyelték meg, ahol a rák elleni küzdelmet támogató hatását dokumentálták. A következő lépésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a CLA támogathatja a zsír elleni küzdelmet. Az elhízás kockázatának növekedésével megnőtt az érdeklődés a CLA, mint testsúlyt szabályozó elem iránt. Az állatkísérletek arra utalnak, hogy a CLA-nak számos pozitív hatása lehet a fogyás teren.
Az étrend-kiegészítés során észrevették, hogy a CLA hatással van:
- az élelmiszerfogyasztás csökkentésére
- a zsírégetés növelésére
- a zsírlebontás serkentésére
- a zsír újbóli lerakódásának megakadályozására
Egyes, embereken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a CLA jelentősen csökkentheti a testzsírt, sőt, akár serkentheti az izomnövekedést.
Lehetséges egészségügyi előnyök
A CLA esetében az egészségügyi előnyök a hosszú távú fogyasztásban figyelhetők meg. Ez azt jelenti, hogy az étrend-kiegészítésnek körülbelül 6 hónapig kell tartania, ha azt akarjuk, hogy hatékony legyen. Ezért ügyeljünk arra, hogy étrendünkből ne hiányozzanak a CLA-ban gazdag ételek.
A hosszú távú vizsgálatok során a CLA-ban gazdag étrendről kiderült, hogy segít megelőzni szervezetünk számos betegségét – különösen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a rák kockázatát. A CLA kiegészítés nagyon jól működik az anyagcsere-problémákkal küzdő emberek étrendjében.
Milyen adagok hatásosak?
A legtöbb tudományos kutatás napi 3,2-6,4 g dózist alkalmazott. Igaz, ekkora mennyiséget kizárólag élelmiszerből nehéz beszerezni, ezért mindenképpen étrend-kiegészítőkre kell támaszkodni. Egy tanulmány szerint legalább napi 3 g-ra van szükség. Ez a mennyiség szükséges a fogyással járó folyamatok elindításához. A napi 6 g-ig terjedő adagok viszonylag biztonságosnak tekinthetők, mellékhatások nélkül. A mellékhatások kockázata az adag növelésével arányosan nő.
Mit érdemes megjegyezni és hogyan hasznosítsuk ezt a tudást?
A CLA az egészségjavító hatású transzzsírok közé tartozik, de a feldolgozott élelmiszerekben található transzzsírokkal ellentétben a CLA olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek támogatják a szervezetet. Hatása potenciális előnyöket mutat, amelyek javítják az anyagcserét. Amint a kutatások is mutatják, potenciális előnyei is vannak az elhízás elleni küzdelem támogatásában, támogatja a szív munkáját, és rákellenes hatása is van.
A javasolt adag, amely támogatja a szervezetet, napi 3 g-tól kezdődik.
Referenciák:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10428978/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12045395/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21427742/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19424218/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22332075/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16183568/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10531600/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2826589/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17449580/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11110851/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16924272/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22261578/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11110851/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22648724/
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.