Mi az a CLA? Hogyan befolyásolja a fogyást?

Nem minden zsírt, amelyet a szervezetünkbe juttatunk, kizárólag energetikai célokra használunk fel. Némelyikük különleges tulajdonságokkal rendelkezik, és hatékonyabbá teszi szervezetünk működését. Az ilyen típusú zsírsavak közé tartozik a CLA, azaz a húsban és tejtermékekben található konjugált linolsav.

fogyás - CLA

A CLA zsírsavnak számít, amelynek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Fogyást támogató elemként is használják. Mit érdemes tudni róla?

  1. Mi az a CLA?
  2. CLA források
  3. A CLA támogatja a fogyást?
  4. Lehetséges egészségügyi előnyök
  5. Milyen adagok hatásosak?
  6. Mit érdemes megjegyezni és hogyan hasznosítsuk ezt a tudást?

Mi az a CLA?

A linolénsav az egyik leggyakoribb omega-6 zsírsav. A „konjugáció” a kettős kötések savmolekulában való elrendeződését jelenti. A CLA-nak 28 fajtája létezik. A különbség az, hogy a különböző formák között a kémiai szerkezetben a kettős kötések eltérően helyezkednek el.

A CLA tehát lényegében többszörösen telítetlen zsírsav, amely az ún. transzzsírok közé tartozik, amelyeknek a fogyasztása nem javasolt, és óva intünk az ilyen típusú zsírok fogyasztásától. A különbség azonban az, hogy a CLA természetesen előfordul az élelmiszerekben, és nem kell félni tőle. Számos tanulmány ennek épp az ellenkezőjét mutatja, hogy a CLA egészségjavító tulajdonságokkal rendelkezik.

CLA források

A CLA fő forrásai az étrendben a tejtermékek és a marhahús, különösen a fűvel táplált állatok esetében. A húsban lévő CLA mennyisége attól függ, hogy mivel etették az állatokat. Például a fűvel etetett tehenek 300-500%-kal több CLA-val rendelkeztek, mint a gabonával etetett tehenek. Átlagosan az "általános" étrendben az étellel elfogyasztott CLA mennyisége nők esetében naponta körülbelül 150 mg, férfiak esetében pedig 200 mg. 

A CLA támogatja a fogyást?

A CLA-sav első aktivitását egereken végzett vizsgálatokban figyelték meg, ahol a rák elleni küzdelmet támogató hatását dokumentálták. A következő lépésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a CLA támogathatja a zsír elleni küzdelmet. Az elhízás kockázatának növekedésével megnőtt az érdeklődés a CLA, mint testsúlyt szabályozó elem iránt. Az állatkísérletek arra utalnak, hogy a CLA-nak számos pozitív hatása lehet a fogyás teren.

Az étrend-kiegészítés során észrevették, hogy a CLA hatással van:

  • az élelmiszerfogyasztás csökkentésére
  • a zsírégetés növelésére
  • a zsírlebontás serkentésére
  • a zsír újbóli lerakódásának megakadályozására

Egyes, embereken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a CLA jelentősen csökkentheti a testzsírt, sőt, akár serkentheti az izomnövekedést.

Lehetséges egészségügyi előnyök

nő CLA kapszulával

A CLA esetében az egészségügyi előnyök a hosszú távú fogyasztásban figyelhetők meg. Ez azt jelenti, hogy az étrend-kiegészítésnek körülbelül 6 hónapig kell tartania, ha azt akarjuk, hogy hatékony legyen. Ezért ügyeljünk arra, hogy étrendünkből ne hiányozzanak a CLA-ban gazdag ételek.

A hosszú távú vizsgálatok során a CLA-ban gazdag étrendről kiderült, hogy segít megelőzni szervezetünk számos betegségét – különösen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a rák kockázatát. A CLA kiegészítés nagyon jól működik az anyagcsere-problémákkal küzdő emberek étrendjében.

Milyen adagok hatásosak?

A legtöbb tudományos kutatás napi 3,2-6,4 g dózist alkalmazott. Igaz, ekkora mennyiséget kizárólag élelmiszerből nehéz beszerezni, ezért mindenképpen étrend-kiegészítőkre kell támaszkodni. Egy tanulmány szerint legalább napi 3 g-ra van szükség. Ez a mennyiség szükséges a fogyással járó folyamatok elindításához. A napi 6 g-ig terjedő adagok viszonylag biztonságosnak tekinthetők, mellékhatások nélkül. A mellékhatások kockázata az adag növelésével arányosan nő.

Mit érdemes megjegyezni és hogyan hasznosítsuk ezt a tudást?

A CLA az egészségjavító hatású transzzsírok közé tartozik, de a feldolgozott élelmiszerekben található transzzsírokkal ellentétben a CLA olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek támogatják a szervezetet. Hatása potenciális előnyöket mutat, amelyek javítják az anyagcserét. Amint a kutatások is mutatják, potenciális előnyei is vannak az elhízás elleni küzdelem támogatásában, támogatja a szív munkáját, és rákellenes hatása is van.

A javasolt adag, amely támogatja a szervezetet, napi 3 g-tól kezdődik. 

Referenciák:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10428978/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12045395/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21427742/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19424218/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22332075/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16183568/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10531600/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2826589/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17449580/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11110851/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16924272/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22261578/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11110851/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22648724/

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből