Mi az a WPC Hatás, adagolás

A WPC az angol "whey protein koncentrátum" rövidítése, ami magyarul "tejsavófehérje koncentrátumot" jelent. Egyesek számára a magyar fordítás alig mond többet, mint maga a WPC rövidítés, ezért érdemes elmélyülni a tejsavófehérje tulajdonságaiban és hatásaiban, és utánajárni, hogy a tejsavót tartalmazó fehérje-kiegészítőknek mikor van konkrét alkalmazása, és hogyan kell adagolni. Mint kiderült, sok olyan helyzet van, amikor a WPC tökéletesebbé teheti az étrendet.

nő fehérje kiegészítéssel

  1. Mi az a WPC?
  2. Mi van a WPC-ben?
  3. A BCAA hatása
  4. WPC adagolás
  5. WPC - használati javaslatok
  6. WPC - használati példák

Mi az a WPC?

A tejsavófehérje-koncentrátum (WPC) a tej feldolgozása során keletkező termék. A sajtkészítők bizonyára sokat tudnak róla, mert számos sajt gyártása során egy szilárd, túrós állagú, és külön egy folyékony, fehér frakció jön létre. A szilárd frakció főként kazeint tartalmaz, míg a folyékony frakcióban a tejsavó a fő fehérje.

Kazein fehérje vs tejsavófehérje

A túróban található kazein fehérjéket például valamivel régebb óta használják az emberek. A tejsavót, mielőtt felfedezték volna egyedülálló tulajdonságait, többek között állatoknak adták a takarmány kiegészítése végett. Nehéz volt ízletes és praktikus alkalmazást találni a vízmentes tejsavópornak. Az élelmiszer- és táplálkozástudománnyal, valamint az emberi egészséggel kapcsolatos sok éves kutatások során bebizonyosodott, hogy a tejsavónak nagyon jellegzetes tápanyag-összetétele van, aminek köszönhetően sok, speciális szükséglettel bíró ember étrendjében is felhasználható.

Mi van a WPC-ben?

A WPC a sajtgyártás során nyert alapanyag szűrésével, párlásával és szárításával készül. Ebben a folyamatban a következők kerülnek eltávolításra: szénhidrátok és zsírok, így a WPC főként fehérjéből áll. Átlagosan 75-85 g fehérje van 100 g termékben, ami határozottan megkülönbözteti a konyhában felhasznált, általánosan kapható termékektől.

Magas fehérjetartalmú, aminosavakban gazdag termék

Ehhez a fehérjemennyiséghez több gramm zsír és szénhidrát is társul, ennek köszönhetően a WPC kalóriatartalma 110 és 120 kcal között van 30 g adagot nézve. Az élelmiszerek közül a tejsavó rendelkezik a legmagasabb esszenciális aminosavtartalommal, többek között elágazó láncú aminosavakkal (azaz BCAA, ang. „branched-chain amino acids”). Ezek az aminosavak az l-leucin, l-izoleucin és az l-valin. Az ennyire gazdag aminosav-összetétel miatt a tejsavófehérjéket még jobban értékelik, mint a tojást, a húst vagy a szóját. Ezenkívül a WPC jelentős mennyiségű kalciumot és káliumot is tartalmaz.

A BCAA hatása

WPC

A sportban

A WPC dietetikában hangsúlyozott elsődleges hatása az izomfehérjék szintézisének serkentése a szervezetben. Ezért elsősorban a tejsavóban található BCAA aminosavak felelnek, amelyek aktiválják az izomépítéssel vagy az izomszövetek lebomlásával kapcsolatos mechanizmusokat. Ez a hatás elősegíti a sovány testtömeg növekedését és az izomszövet szintjének csökkenését a testben, valamint elősegíti az erőnlét és az állóképesség fejlesztését.

Az alakért és az egészségért

Ráadásul magas fehérjetartalmú termékként a WPC segíthet elnyomni az étvágyat és szabályozni az étvágyat. A kalcium jelenlétének köszönhetően pozitívan hat a csontok ásványianyag-sűrűségére, a káliumnak köszönhetően pedig segít a vérnyomás szabályozásában.

WPC adagolás

Mennyi WPC étkezésenként?

Úgy tartják, hogy a fizikailag aktív embereknek 1,6-2,2 g-ra van szükségük testtömeg-kilogrammonként. Az így kapott mennyiséget fel kell osztani 4-5 étkezésre, hogy optimalizáljuk az emésztést és a fehérjék hasznosítását a szervezetben. Általában ez nem több, mint 25-40 g étkezésenként. Attól függően, hogy milyen terméket használ, ez étkezésenként 1-2 mérőkanálnyi (30-60 g) fehérjeport jelenthet.

Naponta hányszor?

Természetesen semmi sem akadályozza a WPC napi többszöri fogyasztását, de ez hamar az íz megunásához vezethet. A WPC használható vízben, tejben vagy növényi italban feloldva, betöltheti edzés utáni turmix szerepét, vagy édességek helyettesítőjeként is használható.

Ételek és desszertek kiegészítője

Emellett a tejsavófehérje koncentrátum édes ételek és desszertek kiegészítőjeként is kiváló, mert mind a tápértéket, mind az ízt képes gazdagítani.

WPC - használati javaslatok

férfi iszik fehérje kiegészítő

Kinek való a WPC?

A hatás széles spektrumára való tekintettel a WPC nagyon különböző embercsoportoknak ajánlható. Hagyományosan ezt a terméket az erőnléti, alakformáló és állóképességet fokozó sportokat űző emberek formájának optimalizálására használták. A termékben található aminosavak az izomfehérjék szintézisének serkentésével elősegítik a regenerációt és a fejlődést ezeken a területeken.

WPC fogyás közben

A fentiekre vaó tekintettel a WPC használata a karcsúsítás idején is erősen javasolt. A fogyáshoz szükséges kalóriadeficit idején a szervezetnek korlátozott a regenerációs képessége, ezért a mozgás rendkívül súlyos fájdalmat és fáradtságot okozhat. A WPC itt megakadályozhatja a fáradtságot és az izomtömeg veszteséget is, és nem szabad elfelejteni, hogy a nagyobb izomtömeg a szervezet nagyobb energiaigényével jár, azaz könnyebb fogyást jelent.

Miért javasolt a WPC idősek számára?

Ha már az izomleépülésről beszélünk, nem lehet kihagyni az idősebb embereket sem. Az életkor előrehaladtával hajlamosak elhanyagolni a fizikai aktivitást, ráadásul az összes szövet minősége fokozatosan csökken. Ez szarkopéniához vezethet, ami az életkorral összefüggő izomsorvadás. Nagyon veszélyes, mert gyengíti az izomkontrollt, és ezáltal növeli az esések és sérülések kockázatát.

A növekvő fiatalságért

Az életkorhoz igazított kiegészítés kapcsán nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy serdülő fiatalok is profitálhatnak a WPC használatából. A fejlődési folyamatok nagy mennyiségű, könnyen emészthető fehérjét igényelnek az étrendben, és ezt gyakran figyelmen kívül hagyják, ami jól látható a gyorséttermi és feldolgozott élelmiszerek népszerűségét megfigyelve.

WPC - használati példák

Tökéletes reggeli

A WPC a korábban tárgyalt shake-en kívül különféle ételekben és desszertekben is helyet kaphat. Az egyik legnépszerűbb megoldás, ha a tápanyagot zabpehellyel és gyümölccsel, diófélékkel vagy magvakkal kombináljuk. Ez egy gyorsan elkészíthető étel, tökéletes reggeli, napközbeni étkezés, vagy akár vacsora is.

Hideg sajttorta 

Desszert lehet például a hozzáadott cukrot és zsírt nem tartalmazó hideg sajttorta, amelyet úgy készíthetünk el, hogy a WPC-t például joghurttal vagy túróval és oldott zselatinnal kombináljuk. Az egész sajttortában annyi fehérje lesz, amennyit a legtöbb ember el sem fogyaszt egy egész nap alatt. Finom és egyben kalóriaszegény.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét
A terméket hozzáadása megtörtént
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét