Miben segít a citromfű?

A citromfű egy olyan növény, amelynek hagyományos felhasználási területei nagyon gazdagok. A benne található hatóanyagok ígéretes összetevővé teszik a jó közérzetet támogató étrend-kiegészítők és gyógynövénykészítmények között. Az olyan növények mellett, mint a menta, ez a növény is az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik, amely nagyon népszerű a kertészetben. Finom levelei és jellegzetes citromillata miatt nem lehet figyelmen kívül hagyni a tulajdonságait.

citromfű

  1. Emberre gyakorolt hatások bizonyítékai
  2. Stressz és idegesség
  3. Hipertónia és citromfű
  4. Étrend-kiegészítő tipikus adagolása

Emberre gyakorolt hatások bizonyítékai

Hatása az idegi feszültség csökkentésére

A citromfű leghíresebb és legkutatottabb hatása a nyugtató hatás. Tanulmányok kimutatták, hogy a citromfű-kivonat pozitív hatással lehet az idegfeszültségre, a szorongás csökkentésére és az alvás elősegítésére. Ez a növény olyan összetevőket tartalmaz, mint a rozmarinsav, flavonoidok és terpének, amelyek nemcsak kellemes illatúak és elősegítik az ellazulást, hanem antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A stressz-ingerekkel szembeni ellenállás és az ellazulási képesség

Arra is van előzetes bizonyíték, hogy a citromfű támogathatja a kognitív funkciókat, különösen a stresszes ingerekkel szembeni ellenállást és az ellazulási képességet. A szív- és érrendszeri működés szempontjából bizonyos közvetett előnyök is megfigyelhetők ezeken a tevékenységeken keresztül.

Stressz és idegesség

Néhány évvel ezelőtt jelent meg a szakirodalom szisztematikus áttekintése és a rendelkezésre álló kísérleti vizsgálatok eredményeinek elemzése a citromfű szorongásra és depresszióra gyakorolt hatásának, valamint a lehetséges mellékhatásoknak a felmérésére. Jól megtervezett klinikai vizsgálatokat vettek figyelembe, amelyekben a hatékonyságot placebóval hasonlították össze. 2020. október 30-ig 12 online adatbázisban kerestek tanulmányokat a citromfű hatásairól szorongásos és depressziós tünetekkel küzdő betegeknél.

stressz

Különösen értékes a legnagyobb stressz pillanataiban

Egy metaanalízis eredményei alapján azt találták, hogy a citromfű javíthatja az átlagos pontszámokat a szorongás és depresszió skálán a placebóhoz képest. És ami még fontos, hogy ezt a hatékonyságot nem kísérte komoly mellékhatás. A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a citromfű különösen értékes lehet rövid távú használat esetén, a legnagyobb stressz idején. A szerzők azonban hangsúlyozták, hogy további magas színvonalú kutatásokra van szükség ahhoz, hogy minden részletet megismerjünk a citromfű klinikai hatékonyságáról.

Hipertónia és citromfű

Egészen a közelmúltig csak egyéni kutatási eredmények voltak elérhetők a citromfű szív- és érrendszerre gyakorolt lehetséges hatásáról. Ezért hét placebo-kontrollos vizsgálat eredményeinek áttekintését és átlagolását végezték el, a citromfűnek a szív- és metabolikus eredményekre gyakorolt hatására összpontosítva. A publikációk keresése a legfontosabb tudományos adatbázisok felhasználásával történt.

Megfigyelték, hogy a citromfű fogyasztása alacsonyabb összkoleszterinszinttel és alacsonyabb szisztolés vérnyomással járt. Ennek a növényi alapanyagnak a használata azonban nem járt statisztikailag szignifikáns változással a trigliceridek, az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL-koleszterin), a diasztolés vérnyomás vagy a gyulladásra utaló C-reaktív fehérje szintjében. Fontos, hogy nem jelentettek súlyos nemkívánatos eseményeket.

Étrend-kiegészítő tipikus adagolása

A citromfű kivonatok adagolása az étrend-kiegészítő formájától és felhasználásától függően változhat. A gyógytea esetén általában 1-2 teáskanál szárított levelet ajánlunk egy csésze vízhez, körülbelül 10 percig áztatva. Ha kiegészítőket kapszulában vagy tablettában használva, az adagok 200 mg és 600 mg közöttiek, általában naponta legfeljebb háromszor adagolva. 

Javasolt adagolás

Termék

Citromfű kivonat adagja

 

200-600 mg kivonat, naponta legfeljebb háromszor.

Javasoljuk, hogy a pótlás megkezdése előtt konzultáljon szakemberrel vagy orvossal, különösen gyógyszerek (pl. nyugtatók) alkalmazásakor, mivel a citromfű kölcsönhatásba léphet egyes anyagokkal.

Mire érdemes még emlékezni?

A táplálékkiegészítés akkor hozhatja meg a legjobb eredményeket, ha megfelelő étrenddel, rendszeres alvással és fizikai aktivitással párosul. Ha stresszel és magas vérnyomással is küszködik, kerülje az erősen feldolgozott termékeket, például a fast-food ételeket, rágcsálnivalókat, felvágottakat és egyes sajtokat, valamint gondoskodnia kell magnéziumról, káliumról és rostról, leggyakrabban gyümölcsről, zöldségről, diófélékről és magvakról. A legjobb minden nap ugyanabban az időben aludni, elkerülve a naplemente utáni mesterséges fényt. Az edzés viszont nem lehet túl intenzív.

Forrás:

Heshmati J, Morvaridzadeh M, Sepidarkish M, Fazelian S, Rahimlou M, Omidi A, Palmowski A, Asadi A, Shidfar F. Effects of Melissa officinalis (Lemon Balm) on cardio-metabolic outcomes: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2020 Dec;34(12):3113-3123. doi: 10.1002/ptr.6744. Epub 2020 Jul 2. PMID: 32614129.

Ghazizadeh J, Sadigh-Eteghad S, Marx W, Fakhari A, Hamedeyazdan S, Torbati M, Taheri-Tarighi S, Araj-Khodaei M, Mirghafourvand M. The effects of lemon balm (Melissa officinalis L.) on depression and anxiety in clinical trials: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2021 Dec;35(12):6690-6705. doi: 10.1002/ptr.7252. Epub 2021 Aug 27. PMID: 34449930.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét