A tejsavófehérjék koncentrátumok (WPC) és izolátumok (WPI) formájában egyre népszerűbbek a táplálkozás és a sport világában. Ezek olyan termékek, amelyek rendkívül magas biztonsági profil mellett meglepően nagy hatékonyságot mutatnak a sportolók teljesítményének javításában. A tejsavó a tejfehérjék nagy részét teszi ki, elsősorban esszenciális aminosavakból áll, amelyek befolyásolják a belső és külső szövetek, hormonok, neurotranszmitterek vagy immunsejtek termelését.
- Mi a tejsavó?
- Mi van a tejsavófehérjék összetételében?
- Mit biztosít a tejsavófehérje az étrendben?
Mi a tejsavó?
A tejsavó a tejtermékek savas vagy enzimes kezelése során a sajtgyártás során leválasztott fehérje frakciója. Eredetileg csak melléktermékként kezelték, amelyre az emberi táplálkozással összefüggésben kevés figyelmet fordítottak. Feloldódott a sajtból lefolyó vízben, így könnyen figyelmen kívül lehetett hagyni. Emellett tulajdonságainak tanulmányozását korlátozta az a tény, hogy az összes tejfehérje tömegének mindössze 20%-át tette ki. Idővel azonban az élelmiszertechnológia fejlődésével és a gyártási nyersanyagok felhasználásának optimalizálásával felfedezték táplálkozási potenciálját.
Ahhoz, hogy a késztermék alkalmas legyen a sportolók és az egészségtudatos egyének étrendjében való felhasználásra, a tejsavót dehidratálni kell, és meg kell szabadítani a legtöbb zsírtól és szénhidráttól. Az így nyert tejsavófehérje ma már az egyik legfontosabb termék a táplálékfehérjék biológiai értéke szempontjából. A tejsavófehérje-koncentrátumok és -izolátumok az emberi szervezet számára ugyanolyan értékesek, mint a standardnak tekintett tyúktojásfehérje. Fontos, hogy ne a tiszta tejsavóport válasszuk, hanem a "tisztított" tejsavófehérjét - WPC vagy WPI.
Mi van a tejsavófehérjék összetételében?
A tejsavó a tejben található kisebb fehérjék komplexének gyűjtőneve. A tejsavófehérje főként béta-laktoglobulinokból (kb. 50 %) és alfa-laktalbuminból (kb. 20 %), valamint immunglobulinokból (kb. 10 %) áll, de tartalmaz szérumalbuminokat, laktoferrint vagy lizozimet is.
Ezek a fehérjék együttesen a tejsavóban az élelmiszer-alapanyagnak különösen magas esszenciális aminosavtartalmat eredményeznek. A legfontosabbnak az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k) tűnnek, amelyek közé tartozik a leucin, az izoleucin és a valin. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy mint minden tejtermék, a tejsavó is ellátja a szervezetet kalciummal és bizonyos mennyiségű magnéziummal és káliummal, illetve egyéb ásványi anyagokkal és vitaminokkal.
Mit biztosít a tejsavófehérje az étrendben?
A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen többek között: a neurotranszmitterek termeléséhez, az agy és a perifériás idegrendszer megfelelő működéséhez, az izmok megfelelő működéséhez és edzés utáni regenerációjához, a csontok és a lágy kötőszövetek, köztük a bőr erősítéséhez, illetve az immunrendszer készenlétben tartásához.
A tejsavófehérje egyike azon kevés olyan könnyen elérhető és mégis fehérjében gazdag élelmiszereknek, amelyek nem tartalmaznak jelentős mennyiségű zsírt, szénhidrátot vagy sót. A tejsavó készítményeket általában édes ízesítőkkel dúsítják, így bármely édes étel változatossá tehető velük, és a kedvenc édességek összetételét úgy módosíthatjuk, hogy azok kalóriamérlege barátságos legyen. Ráadásul fogyasztás előtt nem igényelnek hosszas feldolgozást.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.