Milyen vitaminok a körmök számára? Hogyan erősíti a körmeit?

A körmök állapota a szervezet általános egészségi és tápláltsági állapotának egyik közvetett mutatója. A szükségleteknek megfelelő makro- és mikrotápanyag-tartalmú étrend fogyasztásával sokkal könnyebb gondoskodni nemcsak a körmök minőségéről, hanem általában a test szöveteiről, beleértve a bőrt, a hajat és még az ereket is.

egészséges körmök

Bizonyos hiányosságok esetén, különösen a hosszú ideje elmélyült hiányok esetén negatív változások figyelhetők meg e szövetek állapotában. Az ebben az összefüggésben kiemelkedő jelentőségű, de a szervezetbe viszonylag kis dózisban bevitt vegyületek közé tartozik a B7-vitamin, vagyis a biotin.

  1. A biotin hatása a köröm egészségére
  2. A multivitaminhiány hatása a köröm állapotára

A biotin hatása a köröm egészségére

A biotin a B-vitaminok közé tartozik, és egyik legismertebb szerepe a szervezet külső szöveteinek, például a bőrnek vagy a körmöknek és a hajnak a kialakításában van. Többek között lehetővé teszi a fehérjék, szénhidrátok és zsírok megfelelő felhasználását. A biotin elégtelen ellátottsága az étrendben a körmök gyengülését okozhatja, ami fokozott törékenységet vagy töredezést eredményezhet.

A szervezet megfelelő biotinszintjével kapcsolatos problémákat tapasztalhatnak többek között az alkoholfogyasztók, a felszívódási zavarokban szenvedők, bizonyos genetikai rendellenességekben szenvedők, valamint a terhes és szoptató nők. Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy a nyers csirke tojásfehérje korlátozhatja a biotin felszívódását egy bizonyos fehérje, az avidin tartalma miatt.

egészséges körmök

A biotin természetes módon többek között a belsőségekben, a tojásban, a halakban, a napraforgómagban és a mandulában fordul elő. Becslések szerint felnőtteknél körülbelül 30 µg mennyiség szükséges a hiánytünetek elkerülésére, de alultápláltság és legyengült szövetek esetén a leggyakrabban 2500 µg-os adagok is szükségesek. Ennél az adagnál többek között a köröm törékenységének csökkenése figyelhető meg.

A multivitaminhiány hatása a köröm állapotára

Bár a vitaminok közül a biotin az, amely a legegyértelműbben jelzi a körömépítésben betöltött szerepét, nem szabad megfeledkezni a sok más vegyületről sem, amelyek közvetett hatással lehetnek. Fontos többek között a rendszeres és megfelelő ellátottság a zsírban oldódó vitaminokból (A, D, E, K), amelyek „raktárkészletei” idővel kimerülnek, ami például a körmök gyengülésében nyilvánulhat meg. Emellett a szövetek állapota nagymértékben függ a C-vitamin rendszeres fogyasztásától, mivel befolyásolja a kollagén szintézisét. A biotintól eltérő B-vitaminokra is figyelmet kell fordítani, mivel ezeknek is számos anyagcsere-funkciójuk van a szervezetben.

A vitaminokat és ásványi anyagokat, de a fehérjéket és a lipideket is érintő többirányú alultápláltság a lehető leggyorsabb választ igényli, hogy a szervezet fokozatos leépülését megállítsuk. Gyakran a multivitamin-készítményekkel történő étrend-kiegészítés segíthet ezekben az esetekben. Fontos, hogy mindig emlékezzünk arra, hogy a körmök megjelenése nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét