Omega-3 és hatása a bőrre, hajra és körömre

Az omega-3 zsírsavak egy csoportja a többszörösen telítetlen zsírsavaknak, amelyek fontos szerepet játszanak az emberi szervezet működésében. A legfontosabb képviselőik közé tartozik az α-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). A dermatológiai alkalmazásuk iránti érdeklődés elsősorban abból fakad, hogy az omega-3-hiány fokozhatja a bőr gyulladásait, gyorsíthatja az öregedési folyamatokat, valamint ronthatja a haj és a köröm állapotát.

gyönyörű, egészséges haj

  1. Az omega-3 zsírsavak jellemzői
  2. A bőr, a haj és a köröm felépítése
  3. Omega-3 a bőr, a haj és a köröm számára
  4. Omega-3 adagolás
  5. Hogyan lehet fokozni az omega-3 hatását?

Az omega-3 zsírsavak jellemzői

Az ALA főként növényi olajokban (pl. lenmagolaj, repceolaj) található, míg az EPA és a DHA tengeri halakban (lazac, szardínia, makréla) és halolajokban van jelen. Ezek olyan savak, amelyekre a táplálkozástudományban különös figyelmet fordítanak, mivel az omega-3-t tartalmazó élelmiszerek választéka nem túl széles.

Ezek a savak gyulladáscsökkentő hatással rendelkező vegyületek előanyagai, befolyásolják a sejtmembránok folyékonyságát, szabályozzák az immunválaszt és védik a szervezetet az oxidatív károsodásoktól. Érdemes megjegyezni, hogy az állati eredetű EPA és DHA nagyobb szerepet játszanak a szövetek felépítésében és szerkezeti integritásának fenntartásában. Jelenlétük a bőr szerkezetében közvetetten befolyásolhatja annak rugalmasságát, tartósságát és hidratáltságát.

A bőr, a haj és a köröm felépítése

egészséges körmök

A bőr három fő rétegből áll: a felhámból, a bőrben lévő szövetekből és a bőr alatti szövetekből. A felhám védelmi és gátló funkciót lát el, sejtjei, a keratinociták, a szarréteget alkotják, amely felelős a vízvesztés korlátozásáért. A bőrben található kollagén- és elasztinszálak biztosítják a bőr feszességét, rugalmasságát és mechanikai-szerkezeti integritását. Ebben a rétegben találhatók a szőrtüszők, a faggyú- és verejtékmirigyek, az erek és az idegvégződések is.

"Az omega-3 zsírsavak számos bizonyított egészségre jótékony hatással rendelkeznek. Feltételezhető, hogy elősegítik a zsírszövet csökkentését is. Határozottan érdemes bevezetni az étrendbe a zsíros halakat, a tengeri gyümölcsöket és esetlegesen kiegészítőket is." Łukasz Domeracki – élelmiszertechnológus

A haj és a köröm szarros szerkezetűek. A haj főként kemény keratint (a keratinocitákat alkotó fehérje) tartalmaz, amelyet a szőrtüsző szöveti sejtjei termelnek. A köröm a körömlemezből áll, amely szintén gazdag keratinban. Ezen szövetek állapota nemcsak genetikai és hormonális tényezőktől függ, hanem a táplálkozásból származó tápanyagoktól is.

Omega-3 a bőr, a haj és a köröm számára

nő egészséges, gyönyörű haj

Az omega-3 zsírsavak, különösen az EPA és a DHA, több egyidejűleg ható mechanizmus révén jótékony hatással lehetnek a bőrre, a hajra és a körmökre. Először is, csökkentik a gyulladásokat, az EPA csökkenti a szervezetben a gyulladásos anyagok termelődését, amelyek túlzott mennyiségben bőrpírt, viszketést vagy bőrbetegségek, például akne, pikkelysömör vagy atópiás dermatitis (atógén gyulladásos bőrbetegség) súlyosbodását okozhatnak. Másodszor, az omega-3 beépül a bőrsejtek és a szőrtüszők membránjaiba, potenciálisan javítva azok rugalmasságát, hidratáltságát és regenerálódási képességét. Ezenkívül a DHA gátolhatja a kollagén lebontását, amelyet többek között az öregedési folyamatok indítanak el.

Omega-3-tartalom kiválasztott élelmiszerekben

Termék

ALA (g/100 g)

EPA (g/100 g)

DHA (g/100 g)

Lenmag (mag)

22-23

0

0

Lenmagolaj

52-54

0

0

Atlanti lazac

0-0,1

0,5-0,6

0,7-0,8

Dió

8-10

0

0

Omega-3 adagolás

Az EPA és DHA ajánlott napi bevitele az általános populációban körülbelül 500 mg, azonban dermatológiai vagy kardiológiai beavatkozások esetén gyakran magasabb adagokat, napi 1-3 g-ot alkalmaznak. Az ilyen mennyiségeket szakorvosi felügyelet mellett kell bevenni, különösen szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők vagy véralvadásgátló gyógyszereket szedők esetében. A kiegészítők halolaj vagy olaj kapszulák formájában kaphatók. A kapszulák D- és K-vitamin adalékokat tartalmazhatnak, míg az olajok gyakran illatmentesek, hogy érzékszervi vonzerejüket növeljék.

"A vizsgálatok eredményei jelentős csökkenést mutattak az agresszív viselkedés terén az omega-3-kiegészítést kapó csoportban a placebo-csoporttal összehasonlítva. Ez arra utal, hogy az omega-3 zsírsavak szerepet játszhatnak az agresszív viselkedés modulálásában gyermekeknél." Tomasz Maciołek – gyógytornász

Hogyan lehet fokozni az omega-3 hatását?

Az omega-3 hatékonyságát további támogató anyagokkal lehet fokozni. A hidrolizált kollagén biztosítja a bőr és a körmök regenerálásához és rugalmasságának megőrzéséhez szükséges aminosavakat, a C-vitamin pedig elősegíti a kollagén képződését. A cink és a biotin részt vesznek a keratin, a bőr, a haj és a köröm fő fehérjéjének termelésében. A szilícium (pl. a szilícium-dioxidból) egy másik elem, amely befolyásolja a kollagén és az elasztin szerkezetét, míg az A-vitamin szabályozza a bőrsejtek megújulását, az E-vitamin pedig védi a sejteket a károsodástól.

Források:

  • Dickinson, A., Shao, A., Boyon, N., & Franco, J. C. (2011). Use of dietary supplements by cardiologists, dermatologists and orthopedists: report of a survey. Nutrition journal, 10, 20. https://doi.org/10.1186/1475-2891-10-20
  • Dini, I., & Laneri, S. (2019). Nutricosmetics: A brief overview. Phytotherapy research : PTR, 33(12), 3054–3063. https://doi.org/10.1002/ptr.6494
  • Kang, J. I., Yoon, H. S., Kim, S. M., Park, J. E., Hyun, Y. J., Ko, A., Ahn, Y. S., Koh, Y. S., Hyun, J. W., Yoo, E. S., & Kang, H. K. (2018). Mackerel-Derived Fermented Fish Oil Promotes Hair Growth by Anagen-Stimulating Pathways. International journal of molecular sciences, 19(9), 2770. https://doi.org/10.3390/ijms19092770
  • Sawada, Y., Saito-Sasaki, N., & Nakamura, M. (2021). Omega 3 Fatty Acid and Skin Diseases. Frontiers in immunology, 11, 623052. https://doi.org/10.3389/fimmu.2020.623052
ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD