A zsírcsökkentési időszak az az időszak, amikor az anyagcserezavarok vagy adaptív változások a szervezetben, amelyek hónapokig fenntartották az energiatartalékokat testzsír formájában, javulni kezdenek. Ez azt jelenti, hogy a tipikus edzés előtti táplálékkiegészítők használata mellett, amelyek hatása a szervezet teljesítményének, az idegrendszer stimulációs szintjének támogatására vagy egyszerűen az edzés ösztönzésére irányul, használhatunk olyan termékeket, amelyek célja némileg más.
- Milyen tulajdonságai vannak a piperinnek?
- Miért használjunk krómot piperin jelenlétében?
- Összefoglaló
Az anyagcserére gyakorolt támogató hatásról beszélünk, amely elhanyagoltság, hormonális vagy genetikai problémák miatt némileg csökkent eredeti funkciójában. Az inzulinrezisztencia, amely a szövetek inzulinérzékenységének csökkenésével függ össze, jelenleg széles körben elterjedt probléma az elhízott emberek körében, akik igyekeznek javítani alakjuk megjelenésén. Ez azt jelenti, hogy a zsírcsökkentési folyamat kezdetén a szervezet anyagcseréjének helyreállítására kell összpontosítanunk erőfeszítéseinket.
Az ilyen típusú, a szervezet energia-anyagcseréjét támogató étrend-kiegészítő például a piperin. A piperin forrása a fekete bors, amelynek összetételében megtalálható a fent említett alkaloid; a piperin a felelős azért, hogy a bors éles, csípős, égető érzést kelt. Mint kiderült, ennek a vegyületnek a felhasználása szélesebb körű tulajdonságokkal bír, mint a fűszer formájában az ételeink gyógyítására.
Milyen tulajdonságai vannak a piperinnek?
Először is, a piperint olyan súlycsökkentő termékek részeként használják, amelyek célja a tárolt zsír energiává történő átalakításának felgyorsítása. Mint kiderül, fogyasztása növeli a termogenezis szintjét, ami az étvágyszabályozáshoz, valamint a lipolytikus folyamatok fokozásához kapcsolódik.
Ez azt jelenti, hogy a szervezet sokkal könnyebben próbál szabad zsírsavakat felszabadítani, amelyeket az izmok munkájához hasznosíthat. Érdekes módon a hatása azt is eredményezi, hogy a zsírsejtek megakadályozzák a zsír újbóli elraktározását.
Mint fentebb említettük, a piperin hatása kevesebb étvágytalanságot is jelent. Hatásának hatása a termogén anyagcsere felpörgetésében rejlik, ami egy sajátos melegségérzettel társul. Nem véletlen, hogy a tudósok a termogenezis hatását az étkezés iránti vágy gátlásával hozták összefüggésbe. Nem egyszer valószínűleg nem akartál enni, amikor a hőmérséklet elérte a 30 Celsius-fokos csúcsértékeket, ami pontosan egy hasonló hatásmechanizmushoz kapcsolódik.
Mi több, a túlfogyasztást támogató hatást a piperinnek a szervezet glükóz-anyagcseréjére gyakorolt hatásával is összefüggésbe hozták. A kisebb vércukorszint-csúcsok nagyobb kontrollt jelentenek a sóvárgás mechanizmusa felett, valamint a cukorcsúcsok negatív következményeinek, például a glikációnak a megelőzését.
Miért használjunk krómot piperin jelenlétében?
Nos, mint kiderült, a króm hatása számos hasonló tulajdonsággal rendelkezik, mint a piperiné, ami miatt a két vegyület kiegészítése ésszerűnek tűnik. Nos, a piperinhez hasonlóan a króm is támogatja az inzulin anyagcsere működését, ami hozzájárul az étvágyszabályozás támogatásához.
Továbbá a króm bizonyítottan gátolja az édesség utáni sóvárgás hatását. Ez a hatás összefüggésbe hozható az ezen elem hiányával a szervezetben, ami az édes ételek utáni sóvárgás serkentésén keresztül nyilvánulhat meg.
A króm hatása az emberi szervezetben úgy nyilvánul meg, hogy elősegíti a glükóznak a vérből a sejtmembránon való áthaladását. Ez azt jelenti, hogy például egy izomsejt hatékonyabban hasznosítja a szervezetben keringő glükózt, ami viszont a szövetek kedvezőbb inzulinérzékenységét jelenti. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek kisebb mennyiségű erre a hormonra van szüksége a keringő energia felhasználásához.
Összefoglaló
A szöveti inzulinérzékenység támogatását célzó készítmények alkalmazása jó ötletnek tűnik a csökkentés kezdeti szakaszában, amikor az intézkedéseknek a normális anyagcsere-funkció helyreállítására kell irányulniuk.
Ráadásul ez a fajta hatás nemcsak a fogyás időszakában alkalmazható sikeresen, hanem a minőségi izomtömeg építését is támogathatja, lehetővé téve a magas inzulinérzékenység fenntartását.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.